• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A ''Vér útján'' - tessék bátran beszállni!

Hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Először fogad érdeklődőket az Országos Vérellátó Szolgálat a nagyszabású Kutatók Éjszakája programsorozatban.

Hetente átlagosan 8500 egység vérre, vagyis körülbelül tízezer véradásra jelentkező emberre van szükség ahhoz, hogy az Országos Vérellátó Szolgálat biztosítani tudja az egészségügyi ellátás során keletkező országos igényt, tájékoztatta a sajtó munkatársait dr. Jákó Kinga, az OVSZ májusban kinevezett főigazgatója, aki korábban nyolc éven át a Semmelweis Egyetem orvosszakmai, finanszírozási és minőségbiztosítási igazgatója volt. A heti vérmennyiség biztosításához az ország egész területén naponta 70-90 helyszínen van kiszállásos véradás, amelyet a Magyar Vöröskereszttel közösen szerveznek.

A főigazgató jelezte, ha a 6000- 6500 egység alá esik a levett vér mennyisége, akkor kell megkongatni a harangokat, és a donor adatbázis alapján személyesen behívni a véradókat. Ilyen periódus viszonylag ritkán fordul elő, ugyanakkor szükség lenne minél szélesebb körű, stabilabb véradó táborra.

Munkájuk megismerése, valamint a véradás népszerűsítése érdekében bekapcsolódnak a Kutatók Éjszakája tudományt népszerűsítő országos programba szeptember 26-án, amikor az OVSZ budapesti központjában (1113 Budapest, Karolina út 19-21.) különleges utazásra invitálják az érdeklődőket a "Vér útján!" címmel.

Az előre "jegyet váltott utasok" két különleges, de nagyon szorosan összekapcsolódó, összesen 10 állomásból álló kiránduláson vehetnek részt, ahol az "utazók" szeme elé tárul a véradás, a vér, a vérkészítmények sokszínű és bonyolult világa. Olyan fontos munkafázisokba tekinthetnek be és próbálhatnak ki, ami csak nagyon keveseknek adatik meg, és amelyek elengedhetetlenek a véradás megvalósulásához, a vérkészítmények előállításához.

Az utazás egy órát vesz igénybe, amelyre felszállni a "Landsteiner", míg kiszállni a "450 ml" állomáson lesz lehetőség. Az "Idegenvezetők" a "Vér útján" és a "Véradás útján" vezetik végig a "vér-tudásra" szomjazó kalandvágyókat. Például a "Vér-mérő" állomáson megmérhetik saját hemoglobinszintjüket, meghatározhatják saját vércsoportjukat, de megtekinthetik a vér részekre bontási folyamatát, vírusteszt-automatákat is, előadást hallhatnak a vércsoportok jelentőségéről.

Természetesen éjszakai véradásra is lesz lehetőség, amelyhez személyi igazolvány és eredeti TAJ- és lakcímkártyára szükséges.

Jelentkezés és részletes program itt!