• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A 65 év feletti orvosoknak nem kell engedélyt kérniük

Hírek Frissítve 2020.06.18 Forrás: MTI nyomán
A 65 év feletti orvosoknak nem kell engedélyt kérniük

Felmérik, milyen kórházi finanszírozási igény merül fel a koronavírus-járvány miatt elmaradt műtétek pótlásával kapcsolatban.

Sikeres volt a koronavírus-járvány elleni védekezés Magyarországon, sikeresebb, mint Nyugat-Európa sok államában - értékelt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón, miután 98 nap után véget ért a veszélyhelyzet. Bejelentette: eltörlik a vásárlási idősávokat. Közölte, a mostantól érvényes járványügyi készültséget hat hónapra hirdették ki, és háromhavonta vizsgálják felül.

Mostantól eltörlik a vásárlási idősávokat, a maszkhasználat szabályai viszont maradnak. Kiemelte: úgy látják, a maszkhasználat elegendő védelmet biztosít az időseknek, ezért döntöttek így.

Az operatív törzs továbbra is működik, és a kórházak irányítási rendje is változatlan.

A miniszter kifejtette: a védekezés első szakaszán túl vagyunk, és ha mindenki továbbra is betartja az intézkedéseket, csökkenni fog az aktív fertőzöttek száma, de ha ebben változás lesz, szigorításokra lehet szükség.

Úgy vélte, ha lesz második hulláma a járványnak, arra a várakozások szerint szeptemberben, októberben kerülhet sor. A nyári meleg várhatóan lassítja a járvány terjedését, így azzal számolnak, hogy az aktív fertőzöttek száma összességében csökkenni fog a következő hetekben, ezért is fontos a megmaradt intézkedések betartása - közölte.

Frissítés: 

Az egészségügyre vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta: felkérték az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mérje fel, milyen kórházi finanszírozási igény merül fel a koronavírus-járvány miatt elmaradt műtétek pótlásával kapcsolatban. Hangsúlyozta: a kormány készen áll arra, hogy az elmaradt beavatkozások anyagi feltételeit biztosítsa. Jelezte azt is: a 65 év feletti orvosok foglalkoztatásához nincs szükség külön engedélyre, ők is részt vehetnek a kórházi munkában.

Az egészségügy átalakítására vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a kormány nem az ágyszámkapacitás felől közelít ehhez a kérdéshez. Hozzátette: nem ágyból van sok, hanem rosszul vannak elosztva az aktív és a rehabilitációs ágyszámok, így ezek átcsoportosítására sor kerülhet, akár úgy is, hogy az így rehabilitációs ággyá alakított aktív ágyak visszaalakíthatók legyenek járvány idején.

Az operatív törzset és Müller Cecília tisztifőorvost érő kritikákról szólva azokat a támadásokat ítélte el, amelyek politikába akarta bevinni a tisztifőorvost. Hangsúlyozta: Müller Cecília kiválóan látta el szakmai munkáját, ezért tisztelet és megbecsülést érdemel. További kérdésre a miniszter hozzátette: indokoltnak tartaná, hogy Müller Cecília kitüntetést kapjon.

 A Pesti úti idősotthonban történtekre vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely megerősítette: az eddigi vizsgálatok a fenntartó felelősségét állapították meg, a fővárosi önkormányzat viszont fellebbezett, így a magyar bíróság mondhatja ki az ügyben a döntést.

A klímaberendezések szabályozására vonatkozó kérdésre azt felelte: gyakori hatósági ellenőrzések várhatók, mert a légkondicionálók biztonságos működése kulcsfontosságú a megelőzésben.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Legolvasottabb cikkeink