• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

A Balatonnál szerdától péntekig irtják a szúnyogokat

Hírek Forrás: MTI

Szélesebb sávban, a korábbi terület dupláján irtják a vérszívókat.

A tervek szerint a Balatonnál szerdától péntekig irtják a szúnyogokat, 18 órától napnyugtáig - tájékoztatta Fekete Gábor, az országos szúnyogirtást kivitelezői oldalról koordináló SZEMP AIR konzorcium projektvezetője hétfőn az MTI-t. Amennyiben az időjárás nem teszi lehetővé, hogy a héten elvégezzék a munkát, a gyérítést a következő hétre halasztják, amiről előtte külön értesítést kapnak az érintett önkormányzatok, illetve rajtuk keresztül a térség méhészei.

Fekete Gábor kifejtette, korábban többször problémát okozott a Balatonnál, hogy a rendelkezésre álló keretből gazdálkodva, viszonylag keskeny tóparti sávban tudták csak elvégezni a szúnyogirtást. Most, hogy a katasztrófavédelem átvette az önkormányzatoktól a feladatot, állva a költségeit, lehetővé vált, hogy szélesebb sávban, a korábbi területnek mintegy dupláján hajtsák végre az akciót a Balaton körül.

Az üdülőrégióban a héten légi kémiai irtás lesz, ami a magas csípésszám miatt már a hét elejétől indokolttá vált. Az idén eddig két biológiai ás két kémiai beavatkozás volt a térségben.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta, tavaly országos szinten 687 ezer hektáron végeztek szúnyogirtást, aminek a költsége 1,23 milliárd forint volt. Az idén a katasztrófavédelem által koordinált, szeptember végéig több ütemben végrehajtott munkát 820 ezer hektáron végzik el a közbeszerzési eljárással kiválasztott kivitelezők, másfél milliárd forintból.

A szóvivő korábbi nyilatkozata szerint az országos szinten összehangolt védekezésre azért van szükség, mert az enyhe tél, illetve a májusi sok csapadék következtében a vízzel borított területeken optimális tenyészhelyek alakultak ki a szúnyogok számára. Az árvízi szúnyogfajok a szokottnál is több petét raktak le a folyók és belvízi területek mentén, ezért extrém mértékű szúnyoginvázióra lehet számítani a nyáron.

További kockázatot jelent, hogy a környező országokban megjelent az ázsiai tigrisszúnyog, és számítani kell arra, hogy ezek a rovarok felbukkannak Magyarországon is, elsősorban a déli és nyugati országrészeken – tette hozzá.

Legolvasottabb cikkeink