• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A COVID-tesztek szabványosításán dolgozik a Siemens

Hírek 2020.09.28 Forrás: Weborvos
A COVID-tesztek szabványosításán dolgozik a Siemens

Jelenleg minden gyártó önállóan szabványosítja a tesztjét olyan belső standardokkal, amelyeknek nincs közös referenciaalapja.

A Siemens Healthineers a mai napon bejelentette, hogy együttműködik az Egyesült Államok Betegségvédelmi és Megelőzési Központjával (U.S. Centers for Disease Control and Prevention, CDC) és az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjával (Joint Research Centre, JRC) egy olyan kutatási projektben, amelynek célja a SARS-CoV-2 tesztek szabványosítására szolgáló új eljárás kidolgozása - tudatta a cég közleményben.

Az egyes tesztgyártók ellenanyag-tesztjei különböznek egymástól, és jelenleg nem lehet őket analitikai szempontból összehasonlítani, mert a SARS-CoV-2 vírus különböző fehérjéit veszik célba. Ezek a tüskefehérje, az S1/S2, az S1 RBD és az N fehérje, amelyek a SARS-CoV-2 vírus különböző részein találhatók. A járvány terjedésével párhuzamosan az ellenanyagtesztek is fejlődtek: míg korábban csak kvalitatív pozitív vagy negatív eredményt adtak, újabban képesek egy páciens vérmintájában számszerűsíteni az IgG szintet.

A jelenlegi félkvantitatív tesztek numerikus eredményeit olyan mértékegységekben közlik, amely nem az ellenanyagok tényleges koncentrációját fejezi ki, hanem az ellenanyag vírusellenes aktivitását. Mivel eddig nem lehetett összehasonlítani a különböző gyártók tesztjeinek eredményeit, kihívást jelentett a tesztek alapján meghatározni az immunitást.

A Siemens Healthineers és a CDC, valamint a JRC közötti együttműködés során új módszert fejlesztenek ki a SASRS-CoV-2 teszt szabványosítására úgy, hogy minden fehérjét egy semlegesítő ellenanyagszinthez kapcsolnak. Ez az az ellenanyagszint, amely a laboratóriumi kísérletekben képes meggátolni, hogy a vírus behatoljon a sejtekbe. Az IgG-szintre, szabványosított mértékegységében megadott küszöbérték – akár természetes fertőzésből, akár vakcinából származik – valószínűleg hozzájárulhat ahhoz, hogy a teszteredményeken keresztül az immunitást standardizált módon értelmezhessék.

„Az ellenanyagtesztek elfogadásának egyik akadálya, hogy jelenleg nincs kialakult eljárás az immunitás meghatározására” – mondta Deepak Nath, PhD, a Siemens Healthineers Laboratóriumi Diagnosztika Osztályának elnöke. – „A SARS-CoV-2 elleni antitestek különféle célpontjai különböző mértékű semlegesítést eredményeznek. Kutatás-fejlesztési csapatunk felismerte, hogy ha meg tudnánk határozni azt az ellenanyagszintet, amely mellett a különböző célpontok esetén kialakul a semlegesítés, azzal létrehozhatnánk a tesztek standardizálásához szükséges közös alapot. Ez nemcsak az ellenanyag-termelésre vonatkozna, hanem az ellenanyagok immunitást biztosító képességére is. A CDC-vel és a JRC-vel folyó együttműködésünk során ki fogjuk fejleszteni azt a keretrendszert, amelyet várhatóan minden ellenanyagteszt-gyártó elfogad majd, így a betegellátás számára hasznosabb eszközökhöz jutunk a világjárvány terjedése során”.

Egy szabványosított eljárás kidolgozásával meghatározásra kerül, mi az a koncentráció, ami a különböző gyártók antigén célpontjai esetén semlegesítést eredményez. Jelenleg minden gyártó önállóan szabványosítja a tesztjét olyan belső standardokkal, amelyeknek nincs közös referenciaalapja. Ennek a kollaborációs kutatási projektnek az eredménye támogatni fogja, hogy a JRC készítsen egy referenciaanyagot. Ebben minden vírusfehérjére specifikus ellenanyagnak meghatározott koncentrációja lesz, így a gyártók a referenciaértékekhez tudnak viszonyítani.

Egy, a gyártók által bevezetett és elfogadott, nemzetközi referenciaanyaggal az orvosok képesek lesznek nyomon követni a betegeik ellenanyag-koncentrációit az alkalmazott vizsgálati módszertől és a gyártótól függetlenül. Ez a lehetőség az ellenanyagszintek hosszú távú összehasonlíthatósága miatt várhatóan javítja majd a betegellátást, mert ez fontos információ a betegek vírusfertőzés következtében szerzett természetes immunitásának ellenőrzéséhez, valamint az oltóanyagok hatásosságának meghatározásához is - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink