• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

   Egynapos sebészeti egység épült 2,7 milliárd forintból Kecskeméten

  • "Sokkal több beteget tudunk ellátni az egynapos sebészet során"

  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

A cseh kormányfő szerint elkerülhetetlen a nyugdíjreform

Hírek Forrás: MTI

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik.

A kedvezőtlen demográfiai tendencia miatt Csehországban nem kerülhető meg az eddigi nyugdíjrendszer reformja - jelentette ki a cseh miniszterelnök egy szakmai konferencián kedden Prágában.
Petr Necas azt állította: a kormányzat által januárban bevezetett második pillér alternatívája csak az, ha a járulékok mértékét a bruttó jövedelmek eddigi 28 százalékáról 40-42 százalékra emelnék, vagy ha a közeljövőben egyharmaddal csökkentenék a mostani átlagnyugdíjakat.

A nyugdíjrendszer januárban bevezetett második pillére, a magánnyugdíjpénztárak iránt egyelőre igen alacsony az érdeklődés Csehországban. Ezekbe a magánnyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek június végéig kell dönteniük. A koncepció azzal számol, hogy a munkavállaló társadalombiztosítási járulékainak egy része - a bruttó jövedelem 3 százalékát - az állami nyugdíjalap helyett a magánnyugdíjalapokba kerül. Az érintett személyek a saját maguk által fizetett járulékok további két százalékát vihetik át a magánalapba. A második pillérbe nem kötelező a belépés, de a belépett tagoknak kilépni már nem lehet.

A szociáldemokrata és kommunista ellenzék, valamint Milos Zeman államfő az utóbbi időben élesen bírálják a nyugdíjreformot.
"Ha megvalósulna a nyugdíjreform, akkor a rendszer első pilléréből, az állami nyugdíjalapból mintegy 14 százalékot vinnének el a magánalapokba. Ez tehát nem a nyugdíjhelyzet javítását, hanem rosszabbodását vonná maga után" - állította néhány napja Zeman.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a felmérések szerint a jövő évi parlamenti választások nagy esélyese, ellenzi a nyugdíjreformot. A párt illetékese közölte: kormányra kerülésük esetén eltörlik a második pillért, s több helyen is módosítanak a rendszeren. A prágai sajtó szerint ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a második pillérbe eddig csak mintegy 31 ezer ember lépett be, holott a kormányzat félmillióval számolt.

Szociáldemokrata politikusok Necas beszédére reagálva sem közölték, milyen intézkedésekkel biztosítanák az állami nyugdíjak értékének megőrzését vagy növelését.

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik. Öregségi nyugdíjat jelenleg mintegy 1,73 millió ember kap a 10,2 milliós országban.

Legolvasottabb cikkeink