• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A cseh kormányfő szerint elkerülhetetlen a nyugdíjreform

Hírek Forrás: MTI

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik.

A kedvezőtlen demográfiai tendencia miatt Csehországban nem kerülhető meg az eddigi nyugdíjrendszer reformja - jelentette ki a cseh miniszterelnök egy szakmai konferencián kedden Prágában.
Petr Necas azt állította: a kormányzat által januárban bevezetett második pillér alternatívája csak az, ha a járulékok mértékét a bruttó jövedelmek eddigi 28 százalékáról 40-42 százalékra emelnék, vagy ha a közeljövőben egyharmaddal csökkentenék a mostani átlagnyugdíjakat.

A nyugdíjrendszer januárban bevezetett második pillére, a magánnyugdíjpénztárak iránt egyelőre igen alacsony az érdeklődés Csehországban. Ezekbe a magánnyugdíjalapokba a 18 és 35 év közöttiek bármikor beléphetnek. A 35 év felettieknek június végéig kell dönteniük. A koncepció azzal számol, hogy a munkavállaló társadalombiztosítási járulékainak egy része - a bruttó jövedelem 3 százalékát - az állami nyugdíjalap helyett a magánnyugdíjalapokba kerül. Az érintett személyek a saját maguk által fizetett járulékok további két százalékát vihetik át a magánalapba. A második pillérbe nem kötelező a belépés, de a belépett tagoknak kilépni már nem lehet.

A szociáldemokrata és kommunista ellenzék, valamint Milos Zeman államfő az utóbbi időben élesen bírálják a nyugdíjreformot.
"Ha megvalósulna a nyugdíjreform, akkor a rendszer első pilléréből, az állami nyugdíjalapból mintegy 14 százalékot vinnének el a magánalapokba. Ez tehát nem a nyugdíjhelyzet javítását, hanem rosszabbodását vonná maga után" - állította néhány napja Zeman.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), amely a felmérések szerint a jövő évi parlamenti választások nagy esélyese, ellenzi a nyugdíjreformot. A párt illetékese közölte: kormányra kerülésük esetén eltörlik a második pillért, s több helyen is módosítanak a rendszeren. A prágai sajtó szerint ez az egyik legfőbb oka annak, hogy a második pillérbe eddig csak mintegy 31 ezer ember lépett be, holott a kormányzat félmillióval számolt.

Szociáldemokrata politikusok Necas beszédére reagálva sem közölték, milyen intézkedésekkel biztosítanák az állami nyugdíjak értékének megőrzését vagy növelését.

A 65 év felettiek Csehország lakosságának mintegy 16 százalékát alkotják, s arányuk egyre emelkedik. Öregségi nyugdíjat jelenleg mintegy 1,73 millió ember kap a 10,2 milliós országban.

Legolvasottabb cikkeink