• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A demográfia és az egészségügy összefüggéseiről

Hírek Forrás: kormány.hu

Egészségi állapotunk a fenntartható fejlődés és a gazdaság versenyképességének esélyeit is rontja.

A magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban rendkívül kedvezőtlen, és jelentősen elmarad attól, amit társadalmi-gazdasági fejlettségünk általános szintje lehetővé tenne. Egyes megbetegedések, halálokok tekintetében hazánk vezető helyet foglal el a nemzetközi statisztikákban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2009-ben a születéskor várható átlagos élettartam a férfiaknál 70,1, a nőknél 77,89 év, ami messze elmarad az Európai Unió tagállamaitól. Különösen tragikus a középkorú férfiak kimagasló halálozási aránya hazánkban.

A betegségteher túlnyomó részét a krónikus nem fertőző betegségek jelentik. E betegségek okozta korai halálozás Magyarországon többszöröse a fejlett államokénak. A KSH adatai szerint az összes korai halálozás 49,8%-a a keringési rendszer betegségeinek, míg 24,9%-a rosszindulatú daganatoknak tudható be. A szív és érrendszeri betegségek kiemelkedően nagy egészségterhet jelentenek mind egyéni, mind társadalmi szinten. Ez a tény a fenntartható fejlődés és a magyar gazdaság nemzetközi versenyképességének esélyeit is rontja.

A krónikus nem fertőző betegségek kialakulásáért túlnyomórészt életmódbeli tényezők (dohányzás, alkoholfogyasztás, kedvezőtlen táplálkozási szokások, fizikai inaktivitás) tehetők felelőssé.
A negatív tendenciák javítása érdekében a magyar Kormány az elmúlt időszakban elfogadta a Semmelweis tervet. A célja, hogy a betegellátó rendszer mellé felépítsünk egy olyan népegészségügyi intézményrendszert, ami segíti a lakosságot az egészséges életmód kialakításában, az egészségfejlesztésében és a betegségek minél korábbi felismerésében.

Ebben természetesen nemcsak az egészségügynek van jelentős szerepe. Legalább ilyen súllyal kell kivennie a részét az oktatásnak és a sportnak, de jut feladat a szociális, a gazdasági és az önkormányzati, valamint a civil szférának is - hangzott el többek között pénteken a bécsi magyar nagykövetség és a bécsi Semmelweis Orvosegyesület szervezésében megrendezett „A magyar népességfogyás, az aktuális demográfiai helyzet egészségügyi problémái" című pódiumbeszélgetésen, melyen a szakminiszter is részt vett. Réthelyi Miklós beszélgetőpartnerei Prof. Dr. Pávó Imre belgyógyász, endokrinológus, az Eli-Lilly orvosigazgatója, az MTA tagja és Prof. Dr. Tulassay Tivadar Ph.D., a Semmelweis Orvostudományi Egyetem rektora, az MTA tagja voltak.