• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A férfiak is tehetnek a betegség korai felismerésért

Hírek 2019.10.01 Forrás: Weborvos
A férfiak is tehetnek a betegség korai felismerésért

Varga Dániel, Kulka János és még egy tucat közismert férfi öltözött rózsaszínbe – egy mellrák elleni kampányban.

Többek között sportolók, színészek, filmes szakemberek és művészek öltöztek rózsaszínbe a Mellrákinfó Egyesület legújabb kampányában, hogy hangsúlyozzák a férfiak szerepét a mellrák elleni küzdelemben - adta hírül a szervezet közleményben.

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nőt veszítünk el a késői felismerés miatt. Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható, mégis kevesen, a nők 40%-a jár csak el a szűrővizsgálatokra, amíg ezzel szemben a skandináv országokban ez az arány 80% körül van. A részvétel javítása érdekében a Mellrákinfó Egyesület úgy döntött, hogy októberben, a mellrák hónapjában ezúttal a férfiakat is megszólítja, ugyanis szó szerint életet menthet az odafigyelésük és támogatásuk. Az egyesület figyelemfelhívó kampányában részt vevő ismert férfiak nemcsak a nevüket és arcukat vállaltak, de úgy döntöttek, hogy a betegség elleni küzdelem szolidaritásaként októberben rózsaszínt viselnek.

Andor Tamás, aki Bacsó Péter rendező operatőreként ismerhetünk, de dolgozott az István, a király-on is, az elsők között csatlakozott a rózsaszínt viselők táborába: „Akinek édesanyja, leánya, párja, szerelme, felesége van, az odaáll és megmutatja, hogy tele van aggodalommal és szeretettel azok iránt, akiknek nem tud tevőlegesen segíteni” – fogalmazott az operatőr. Kulka János szintén részt vesz a kampányban: „A testvérem patológus, aki 25 éve emlőrákkal foglalkozik. Tudom, hogy milyen fontos a mammográfiás szűrés és a korai diagnózis, mert az időben felfedezett betegség nagyon jól gyógyítható. Fontos, hogy ezt minél többen tudják és ebben a férfiaknak is van felelőssége” - mondta a színművész.

„A mellrák elleni küzdelem emberfeletti, társ nélkül pedig szinte lehetetlen” – mondta Halom Bori, az egyesület vezetője. „Ezért igyekszünk megszólítani a férfiakat is, hiszen sokszor ők találják meg az elváltozást a nőnél. Fontosnak tartjuk felhívni a férfiak figyelmét arra is, hogy biztassák kedvesüket az ingyenes mammográfiás vizsgálaton való részvételre és ösztönözzék párjukat, hogy azonnal forduljanak orvoshoz, ha bármi szokatlant észlelnek magukon.”

A Mellrákinfó Egyesület immár ötödik éve azon munkálkodik, hogy minél több nőhöz eljusson: oda kell figyelni magunkra, a testünk jelzéseire és el kell járni a szűrővizsgálatokra. Ha pedig bármi szokatlant észlelünk, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni és nem szabad hagyni „lerázni” magunkat. Bár a statisztikák szerint ez még mindig az 50 év feletti nők vezető betegsége, az egyesület azt tapasztalja, hogy a Facebookon általuk létrehozott zárt csoportban egyre több 40, sőt 30 év alatti érintett nő csatlakozik hozzájuk. A mostani kampányukhoz ezen a Facebook eseményen bárki csatlakozhat, de a teljes férfi csapatról készült fotókat a budapesti utazóközönség villamosplakátokon is láthatja egész hónapban.

Legolvasottabb cikkeink