• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Fresenius is készül a Vese Világnapra

Hírek Forrás: Weborvos

"Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!".

A Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre, minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnap megrendezésére 2013-ban immár nyolcadik alkalommal kerül sor, ezúttal március 14-én. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!".

A Vese Világnap célja, hogy felhívjuk a figyelmet vesénk központi szerepére egészségünk szempontjából, és hogy világszerte csökkentsük a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát.

A Fresenius Medical Care 23 dialízis központot üzemeltet országszerte, melyek különböző programokkal készülnek a Vese Világnapjára. A Soproni Dialízis Központ orvos-igazgatója dr. Pálvölgyi Nóra a Pulzus TV-ben 2013. március 13-án, a "Közélet" c. musorban studióbeszélgetésen vesz részt a Vese Világnap alkalmából, a Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrumának Nephrológiai Tanszéke pedig a Vese Világnapjához kapcsolódó sajtótájkoztatón hívta fel a figyelmet az akut vesebetegség megelőzése és kezelésének fontosságára 2013. március 12-én.

Prof. dr. Balla József a sajtótájékoztatón elmondta, még 10-20 évvel ezelott sem látta egyértelműen miért olyan fontos a vese világnapja, de az idő előrehaladtával, s a  vesebetegek számának meredek növekedésével világossá vált, hogy mértéke már népegészségügyi problémát jelent, s minden eszközt meg kell ragadnunk, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a veszélyre, s a gyógyítás lehetőségeire. A sajtótájékoztatóval egybekötött kerekasztal beszélgetésen részt vett dr. Ujhelyi László és dr. Mátyus János, valamint a DEOEC Nephrológiai Tanszékével szoros együttműködésben dolgozó aneszteziológiai tanszék vezetője, prof. dr. Fülesdi Béla is.

A Vese Világnap Magyarországon a Nemzeti Vese Program égisze alatt kerül megrendezésre. A Nemzeti Vese Programot 2011 tavaszán a szakminisztérium erkölcsi támogatásával a Nefrológiai Szolgáltatók Egyesülete – mely magában foglalja a három nagy dialízis szolgáltatót, a B. Braun Avitum, a Diaverum és a Fresenius Medical Care cégeket -, a Magyar Nefrológiai Társaság, a Magyar Transzplantációs Társaság és a vese- és transzplantált betegek civil szervezetei hívták életre. A Nemzeti Veseprogram célja, hogy a szakmai szervezetek és betegszervezetek munkáját segítve iránymutatást, keretet adjon minden vesével kapcsolatos aktivitásnak, a prevenciótól kezdve a szűrésen és a vesepótló kezeléseken át, egészen a transzplantációig.

A Vese Világnap alkalmából a Nemzeti Vese Program több sajtótájékoztatóval egybekötött figyelemfelhívó rendezvénnyel készül, melyekről részleteket a www.vesebetegseg.hu oldalon olvashatnak.

A Fresenius Medical Care-ről
A Fresenius Medical Care a világ legnagyobb dialízis termékeket gyártó és dialízis szolgáltató cége. Ma a világon több mint 2 030 000 beteg szenved krónikus veseelégtelenségben és szorul vesepótló kezelésre. Az Észak-Amerikát, Európát, Latin-Amerikát, Ázsiát és Afrikát felölelő, mintegy 2 757 dialízis központot számláló nemzetközi hálózatán keresztül a Fresenius Medical Care világszerte 215 000 beteg kezelését végzi, de termékeit a dialízisre szoruló betegek egyharmada használja. A Fresenius Medical Care világelső a dialízis termékek gyártásában (pl. hemodialízis készülékek, dializátorok és a kapcsolódó egyéb egyszer használatos eszközök).

Magyarországon az FMC Dialízis Center Kft. és az FMC Magyarország Kft. 23 műveseállomást üzemeltet és lát el a cég által gyártott termékekkel. Jelenleg több mint 2 200 veseelégtelenségben szenvedő beteg hemodialízis kezelését és 330 beteg peritoneális dialízisét látja el világszínvonalon magyarországi központjaiban.