• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A GVH a COVID-19 gyorstesztek piacát is vizsgálja

Hírek 2022.02.25 Forrás: Weborvos
A GVH a COVID-19 gyorstesztek piacát is vizsgálja

Piaci jelzések alapján azt valószínűsítik, hogy a reklámok túlmutathatnak a termékek a gyártó meghatározása szerinti teljesítőképességén.

Gyorsított ágazati vizsgálatot indított koronavírussal szembeni ellenanyag jelenlétének ellenőrzésére szolgáló, ún. antitest gyorstesztek hazai piacán a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mert a versenyt torzító jelenségeket gyanít.

Az antitest gyorstesztek nem magát a SARS-CoV-2 vírust mutatják ki, hanem a szervezet által a vírus ellen termelt, a vérben található antitestek jelenlétét. A termékek célja alapvetően az, hogy – főként önellenőrzésként – megmutassák, találkozott-e már a teszteléssel érintett személy szervezete a koronavírussal, illetve rendelkezik-e ellene immunitással.

Magyarországon a fogyasztók számára több ilyen célú gyorsteszt is elérhető; igen változatos képet mutat azonban az, hogy az egyes gyorstesztek melyik antitestek kimutatására használhatók. A különböző ellenanyagok jelenlétét ugyanis eltérő időpontokban lehetséges kimutatni: az immunglobulin M (IgM) közvetlenül a megfertőződést követő néhány napon belül megjelenik a szervezetben, és a tünetek megjelenését követő négy hét elteltével jellemzően már nem mutatható ki, ezzel szemben az immunglobulin G (IgG) később – általában két hét után – jelenik meg, és több hónapon keresztül kimutatható. Ezért ezen termékek akkor képesek érdemben betölteni önellenőrzési céljukat, ha a megfelelő típusú ellenanyag kimutatására szolgáló gyorstesztet a megfelelő időpontban alkalmazzák.

A versenyhatóság piaci jelzések alapján azt valószínűsíti, hogy a fogyasztókat célzó, antitest gyorstesztekkel kapcsolatos egyes országos kiterjedtségű reklámgyakorlatok túlmutathatnak a termékek a gyártó meghatározása szerinti teljesítőképességén, valamint a használati útmutatókban foglalt felhasználási célokon. Ez pedig kihathatott a termékeket gyártó, illetve forgalmazó vállalkozások között folyó piaci versenyre is, amely így torzulhatott vagy korlátozódhatott.

A vizsgálat eredményeit a versenyhatóság – nyilvános piaci konzultációt követően – jelentésben összegzi majd. A jelentés tervezetének elkészítésére a GVH-nak egy hónap áll rendelkezésére, amely indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb egy hónappal meghosszabbítható.

Legolvasottabb cikkeink