Az ünnepek alatt főként az édességeket és a húskészítményeket ellenőrzik
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatában az alkoholmentes italok, gyerekpezsgők, habzóitalok minden tekintetben megfeleltek a jogszabályok által meghatározott határértékeknek, a címkén és a gyártmánylapban leírtaknak - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.
A Nébih a gyerekpezsgőnek nevezett termékeket vizsgálta Szupermenta terméktesztjének évzáró számában: 9 almalé alapú alkoholmentes szénsavas italt, 2 szőlőlé alapú terméket, valamint 2 alkoholmentes, borból készült habzó italt. A laboratóriumban a színezék, cukor- és édesítőszer-tartalmat, a habzó italoknál pedig a tényleges alkoholtartalmat vizsgálták, és ellenőrizték, hogy a termékek jelölése megfelel-e a jogszabályoknak.
A jelöléseknél kisebb hiányosságokat találtak csak, például a "pezsgőital" megnevezés használatát. A kisebb hibák miatt 6 terméknél a Nébih hatósági eljárást indított, a felelős vállalkozások figyelmeztetésben részesülnek.
A Szupermenta termékteszteken a termékeket laikus és szakértő kóstolók egy csoportja rangsorolta különböző vásárlói szempontok szerint. Az italok színének, tisztaságának, gyöngyözésének, ízének és összbenyomásának alapján az almalé alapú alkoholmentes italok között első helyen az FCBarcelona Party Drink végzett. Második lett az Aldi Pezsgőital, míg harmadik a Zoo Party Alma.
Nébih: az ünnepek alatt főként az édességeket és a húskészítményeket ellenőrzik
A téli szezonális ellenőrzések időszakában, december 1. és 31. között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei főként a nyers húsokat, a virsliket és más húskészítményeket, az alkoholos italokat, valamint édességeket, például az üreges csokoládékat és a szaloncukrokat ellenőrzik - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) élelmiszer és takarmánybiztonsági igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatornán.
Az igazgató hozzátette: az előállítók és a kereskedők is felkészülnek a szezonális ellenőrzésekre, így a Nébih tapasztalatai szerint a szabálytalanságok aránya lassan javuló tendenciát mutat és a jogszabályok ismerte is folyamatosan nő a vállalkozók körében.
Pleva György azt tanácsolat a fogyasztóknak, hogy húst csak azokban a boltokban vásároljanak, amelyek takarítottak, rendezettek, az áru jó állapotban van és az igazgató szerint azt is érdemes megnézni, hogy a kiszolgáló személyzet ruhája tiszta-e.