• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyermekegészségügy terén is támogatjuk Kárpátalját

Hírek Forrás: MTI

Összesen 70 millió forint értékben adtak át adományt a gyermekegészségügyi intézményeknek és felújított osztályt avattak.

Magyarország a gyermekegészségügy terén is támogatja Kárpátalját, hiszen mind a magyarok, mind az ukránok számára egyaránt a legfontosabb, hogy egészségben és biztonságban tudják a gyermekeiket - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Beregszászon, ahol a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnökeként orvosi eszközöket adott át a beregszászi járási kórház gyermekosztályának.

Az átadási ünnepségen Kövér László hangsúlyozta, megtiszteltetésnek tekinti, hogy a gyermekmentő szolgálat nevében nyújthatja át Kárpátalján a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) adományait gyermekegészségügyi intézményeknek összesen 70 millió forint értékben. Fontos, hogy ez a támogatás a beteg gyermekek gyógyulását szolgálja, és egyúttal szimbolikus üzenet is, hogy Magyarország szeretne jó kapcsolatokat ápolni Ukrajnával, szeretne a kárpátaljai embereken segíteni nemzetiségüktől függetlenül - tette hozzá.

Edvi Péter, a több éve tartó kárpátaljai humanitárius segélyakciót lebonyolító Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke elmondta, az MJVSZ mellett a Kárpátaljára irányuló gyermekegészségügyi támogatásokhoz jelentős mértékben járult hozzá a magyar kormány is. Reményét fejezte ki, hogy a gyermekosztály intenzív részlegének átadott közel egymillió forint értékű életfunkció-kijelző és -fenntartó készülékek nagymértékben hozzájárulnak a súlyosan beteg gyermekek sikeres gyógyításához. Azt is elmondta, hogy a gyermekmentő szolgálat Kárpátalja valamennyi járását ellátta a csecsemők hallásvizsgálatára szolgáló készülékkel, így a megye egész Ukrajnában, a fővárost is beleértve, első helyen áll az újszülöttek korai hallásdiagnosztikáját tekintve.

Kriza Ákos, az MJVSZ elnöke, Miskolc polgármestere azt emelte ki, hogy a szövetség az utóbbi években több mint 100 millió forintot juttatott el adományként Kárpátaljára, amely összeg kétharmada a gyermekegészségügyet szolgálja.

Viktor Mikulin, Kárpátalja helyettes kormányzója a megye vezetése nevében köszönetet mondott a magyarországi mecénásoknak és a magyar kormánynak a kárpátaljai gyermekegészségügynek nyújtott felbecsülhetetlen értékű támogatásért. Reményének adott hangot, hogy hamarosan rendeződnek a problémák, és helyreállnak Ukrajna és Magyarország példaértékű kapcsolatai.

Felújított kórházi gyermekosztályt avatott fel Kövér László Nagyszőlősön
Ünnepélyesen felavatta a Nagyszőlősi Járási Kórház közel 36 millió forintnyi magyarországi támogatással felújított gyermekosztályát Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke hétfőn Nagyszőlősön. Az avatási ünnepségen Kövér László hangsúlyozta, hogy a kórház gyermekosztályának felújításához nyújtott magyarországi segítség a legjobb helyre került a sok gonddal küszködő Ukrajnában. Amikor beteg gyermekekről van szó, a támogatás kérdése nem lehet vita tárgya, mert megfelelő körülményeket kell teremteni a gyógyításhoz - tette hozzá.

Kövér László köszönetet mondott a gyermekosztály orvosainak és munkatársainak azért a - mint fogalmazott - embert próbáló munkáért, amelyet végeznek, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az ő tevékenységüket is segíti az intézmény európai színvonalú felújítása. Ugyancsak köszönetét fejezte ki a gyermekosztály felújítását anyagilag támogató Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) tagjainak, a magyar kormánynak, a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint a gyermekmentő szolgálat önkéntes segítőinek.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ügyvezető elnöke elmondta, tavaly márciusban döntöttek arról, hogy támogatják a kórházi gyermekosztály felújítását, mivel az intézményben áldatlan állapotok uralkodtak, hiszen húsz éve semmilyen felújítás nem történt. Kiemelte, hogy a járásban élő mintegy 31 ezer kiskorú ellátását végző, összesen 75 ággyal rendelkező gyermekosztályon mintegy háromezer gyermeket gyógyítanak meg évente.

Az MTI-nek nyilatkozva Bíró Erzsébet, a Kárpátalja megyei egészségügyi főosztály helyettes vezetője elmondta: óriási segítség a szinte mindenben hiányt szenvedő kárpátaljai egészségügynek az a sokrétű támogatás, amelyet Magyarország, a magyar kormány és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nyújt. Mint kifejtette, a megye egészségügyi költségvetésének közel 70 százalékából a béreket fedezik, eszközbeszerzésre, fejlesztésre egyáltalán nem jut pénz. Ennek tükrében érthető meg igazán - emelte ki -, hogy milyen párját ritkítóan jelentős volumenű egészségügyi beruházás Kárpátalján a nagyszőlősi kórház gyermekosztályának európai szabványok szerint történt felújítása. Megjegyezte, hasonlóan korszerű kórházi gyermekosztály nincs Ukrajna egyetlen járásában sem.

Legolvasottabb cikkeink