• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A gyógyszerhamisításon Afrika csak veszíthet

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

Valószínűsíthető, hogy a malária okozta halálesetek jelentős része megakadályozható lenne.

Gyakran lehet hallani arról, hogy az elefántcsont és az orrszarvúak szarva iránti ázsiai kereslet milyen drámai mértékben tizedeli meg ezen állatok állományát, mennyire elterjedt az ezen árukkal zajló illegális kereskedelem Afrikából Ázsia irányába, hiszen a kínai népi gyógyászatban különösen értékes alapanyagként használják ezeket. A halálos kereskedelem azonban nem csak Afrikából Ázsiába irányul, az ellenkező irányba egy még szörnyűbb kereskedelmi gyakorlat zajlik - írja a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Hamis gyógyszerek áramlanak az afrikai piacokra, ahol a betegek az életmentő gyógyszerek helyett sokszor hatástalan hamisítványt kapnak. A Care2 portál cikke szerint a hamisítás Afrikában legjellemzőbben a malária elleni gyógyszereket érinti. A főleg Kínából, ritkábban Indiából származó hamis gyógyszerek egyes afrikai országokban, például Ugandában vagy Tanzániában a piaci gyógyszerkészlet harmadát is kiteszik. A Care2 idézi a Fogarty Institute kutatását, amely több mint 2600 csomag malária gyógyszerből vett mintát a Szahara alatti afrikai övezetben. Ezek harmada nem felelt meg a minőségi teszteken, és 20 százaléka bizonyult egyértelmű hamisítványnak.

A hatástalanság mellett egy másik komoly veszélye a hamisítványoknak, hogy hozzájárulnak a maláriát okozó paraziták ellenállóbbá válásához. Egyes hamis gyógyszerek ugyanis tartalmaznak aktív hatóanyagot, de az előírtnál kisebb mértékben, így alkalmazásuk gyógyszer-rezisztencia kialakulásához vezethet.

A hamisítványok emellett a nemzetközi segélyszervezetek reputációját is rontják, hiszen a hatástalan hamisítványok látszólag hiábavalóvá teszik ezek munkáját. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezik hamisítás elleni és minőségbiztosítási programokkal, ezek megvalósítása olyan szoros kormányzati és hatósági együttműködést igényelne, amely sajnos még nem valósul meg. Amíg azonban ezek a programok elindulnak, a hamisítók halálos gyógyszereikkel jelentős profitra tehetnek szert, Afrika pedig csak veszíthet.