• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A Honvéd Kórház fogadja a veronai baleset sérültjeit

Hírek Forrás: MTI

A budapesti Honvéd Kórház fogadja a veronai buszbaleset négy súlyos sérültjét, akik még vasárnap visszaérkezhetnek az országba.

Ezt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.
   
Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette, hogy a négy súlyos sérült közül kettőt légi úton, kettőt mentőautóval hoznak haza.
   
Az OMSZ főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a buszon összesen 56 ember utazott, 43 fiatalkorú, diák és 13 felnőtt, köztük a 2 sofőr. Jelenleg nincs arra vonatkozó adat, hogy bárki más lett volna a buszon, mint aki Magyarországon felszállt.
   
A 16 elhunyt közül 11 diák, 5 felnőtt. Van továbbá 6 súlyos sérült, közülük 2 nem szállítható.
   
A két nem szállítható, 60 százalékos égési sérüléseket és koponyasérülést szenvedett személyt leszámítva minden túlélő vasárnap estig hazatérhet. Már csak az olasz hatóságok engedélyére várnak. A két nem szállítható sérült személyazonossága még nem tisztázott, és az is csak később dől el, hogy őket mikor hozhatják Magyarországra - mondta a főigazgató.
   
Az OMSZ négy földi és egy légi mentőcsapattal, mintegy 20 fővel vett részt a helyszínen a sérültek ellátásában. A könnyebb sérültek állapotát kontrollálták, sebeiket átkötötték és a pszichológusok foglalkoztak a túlélőkkel - tette hozzá.
   
Csató Gábor a helyszínen személyesen beszélt sérültekkel és egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a legtöbben amnéziásak, nem emlékeznek a balesetre.

Balog Zoltán közölte, körlevélben kérték valamennyi iskola igazgatóját, hogy hétfőn az első tanítási órában tegyék lehetővé a diákoknak, hogy beszélhessenek érzéseikről a péntek éjjeli tragédiával összefüggésben.

Balog Zoltán elmondta, hogy Olaszországban a baleset nyomán nagyfokú szolidaritást és segítőkészséget tapasztaltak. Ott élő magyarok és olasz állampolgárok ajánlották fel segítségüket: szállást, ruhát, közlekedési eszközöket, pénzt. Idehaza a OMSZ számos munkatársa és segítő szervezetek munkatársai szabadidejükben jelentkeztek, hogy felajánlják munkájukat, segítségüket. A miniszter mindenkinek köszönetet mondott.
   
Hozzátette, hogy az OMSZ napokban hivatalba lépett új főigazgatója, Csató Gábor intenzív terápiás szakorvosi képzettségének és gyakorlatának köszönhetően is tudta koordinálni a helyszínen a magyar szakemberek munkáját.

A miniszter hangsúlyozta továbbá, a konkrét sítábor szervezésének körülményei mellett azt is megvizsgálják, hogy szükséges-e jogszabályi változtatás az iskolán kívüli programok biztonságának növelése érdekében.

(Képünkön: Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója (b) és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a sajtótájékoztatón, az OMSZ Központi Irányító Csoportjának épületében Budapesten 2017. január 22-én. MTI Fotó: Marjai János)

A Honvédkórház felkészült a sérültek fogadására

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ (Honvédkórház) felkészült a veronai buszbaleset négy súlyos sérültjének fogadására - mondta el az intézmény orvosigazgatója az M1 aktuális csatornának vasárnap délután.
   
Tamás Róbert orvos ezredes közölte, a légi úton érkezők valószínűleg délután, a mentőautóval érkező további két sérült pedig - feltehetőleg - az esti órákban érkezik meg a Honvédkórházba.
   
Az orvosigazgató elmondta azt is, hogy az intézmény áttekintette az ügyeletét, és egy protokoll szerint ellenőriztek minden olyan szakterületet, amely érintett lehet a sérültek ellátásában.
   
A sérültek ellátása a megszokott protokoll szerint történik majd, de a szakorvosokon kívül jelen lesznek pszichológusok is - mondta el az orvosigazgató.