A glutén esetében most azt javasolják, hogy a negyedik és a tizenkettedik hónap között bármikor bevezethető.
Az alapvető irányelvek évek óta nem változtak, s azokat nagyrészt a nemzetközi WHO határozta meg. Ám van egy európai szervezet is (a gyermek-gasztroenterológiával és -táplálkozással foglalkozó európai orvostársaság neve rövidítve: ESPGHAN), amely újabb kutatásokra épülve tett ajánlásokat a csecsemők hozzátáplálásához. Ezek mellett pedig létezhetnek országonként eltérő gyakorlatok, így a szülőknek mindezeket figyelve, a védőnővel konzultálva érdemes a hozzátáplálásban előrehaladniuk - mondta el a feol.hu-nak Borsos Györgyné Ildikó védőnő.
Azt vehetjük alapnak, hogy a csecsemők ideális esetben a hatodik hónapig csak anyatejet kapnak. Amennyiben ez nincs, akkor pedig tápszerrel etetik őket. A hozzátáplálást, vagyis az ételek kóstoltatását egyik esetben sem javasolt a 17. hétnél, a betöltött negyedik hónapnál korábban elkezdeni, de halogatni sem szabad a 26. hétnél, tehát a 7. hónapnál későbbre. Addigra ugyanis az anyatej már nem elégíti ki maradéktalanul a kicsi tápanyagszükségleteit, például elég vasat sem tartalmaz.
Az ESPGHAN 2017-es ajánlása az allergiakockázattal kapcsolatos. A glutén esetében most azt javasolják, hogy a negyedik és a tizenkettedik hónap között bármikor bevezethető. Akkor is természetesen kis mennyiségben, csak lisztet vagy porított kekszet belekeverve a pürébe. Az első ízek lehetnek gyümölcsök, zöldségek, ezekből is a könnyen emészthető, nem puffasztó fajták. Jó, ha a szezonális kínálatból választunk, kivéve, ha olyan gyümölcsről van szó, amelyet a baba még nem ehet (klasszikus példa az apró magvas málna, eper, amelyet csak meghatározott kortól szabad adni).
Alapvetően érvényes: mindig figyelembe kell venni a baba egyéni fejlődését, szükségleteit. Ildikó segédanyagokat is ajánlott. Ezek egyike a Kiskanál Kommandó Hozzátáplálási kisokosa, amelyet magyar szakemberek állítottak össze. A másik az Első1000nap.hu, amely a fogantatástól számított első három évre ad útmutatást.