• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány friss külföldi hírei

Hírek 2021.12.27 Forrás: MTI - Weborvos
A koronavírus-járvány friss külföldi hírei

Szigorításokat vezettek be több német tartományban. Ukrajna továbbra sem ismeri el az orosz vakcinát.

Koszovóban is azonosították az omikron variánst
Koszovóban is azonosították a koronavírus omikron variánsát, az elmúlt tíz napban összesen kilenc ilyen esetet regisztráltak - közölte a koszovói egészségügyi minisztérium a Koha Ditore című pristinai napilap hétfői beszámolója szerint.

Az egészségügyi minisztérium azt is közölte, hogy a vírus omikron változatával megfertőződött emberek közül kettő az Egyesült Államokból, kettő az Egyesült Királyságból, egy pedig Franciaországból érkezett Koszovóba, míg a többi négy esetben a koszovóiak azt állították, nem utaztak külföldre.

A térségben korábban Szerbiában, Montenegróban, Albániában és Horvátországban azonosították a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett változatát.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 976-tal 1 290 469-re, Koszovóban 12-vel 161 339-re, Észak-Macedóniában 280-nal 223 211-re, Montenegróban 545-tel 163 373-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 92-vel 287 276-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 26-tal 12 594-re, Koszovóban eggyel 2990-re, Észak-Macedóniában tízzel 7904-re, Montenegróban öttel 2394-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 12-vel 13 269-re növekedett.

Egészségügyi miniszter: Zágráb nem elégedett az oltakozás ütemével
A horvát kormány nem elégedett koronavírus elleni védőoltások beadásának ütemével - jelentette ki Vili Beros egészségügyi miniszter hétfőn.

"Gyermekként mindannyian kaptunk oltást, és nem tettünk fel kérdéseket" - mondta a miniszter, hozzátéve: az elmúlt száz év egyik legnagyobb járványa zajlik, az emberek pedig nem akarják kihasználni azokat az előnyöket, amelyeket a tudomány és az orvosi szakma kínál számunkra. "Ez felfoghatatlan számomra" - jelentette ki.

A Jutarnji List című napilap hétfőn arra emlékeztetett, hogy Horvátországban éppen egy évvel ezelőtt adták be az első védőoltásokat. Az elvárások nagyok voltak, az érdeklődés azonban elmaradt. A lakosságnak mindössze 51,7 százaléka vette fel mindkét vakcinát. Ezzel Horvátország jóval az európai uniós átlag alatt teljesített. A helyzet csak Szlovákiában, Romániában és Bulgáriában rosszabb - írta a lap.

A valamivel több mint négymilliós országban az elmúlt 24 órában 560 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben ötvenen hunytak el. Kórházban 1872 beteget ápolnak, közülük 247-an vannak lélegeztetőgépen. Horvátországban eddig 2 251 603-en kaptak védőoltást, közülük 2 119 974-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában hétfőre 698 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében kilenc beteg halt meg. Kórházban 592 beteget ápolnak, közülük 201-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 247 940-en kaptak védőoltást, közülük 1 186 536-an már a második adagot is felvették.

Bár Szlovéniában csökken a napi új fertőzöttek száma, a szakértők arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban újabb, ötödik hullámot hozhat magával.

Az ünnepek miatt mind Horvátországban, mind Szlovéniában kevesebb tesztet végeztek a hétvégén, mint a hétköznapokon szoktak.

Szigorításokat vezettek be több német tartományban
Újabb járványügyi korlátozásokat vezettek be hétfőn több német tartományban, hogy akadályozzák az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) omikron nevű változatának terjedését.

A szövetségi kormány szerint elkerülhetetlen, hogy a minden korábbinál ragályosabb omikron variáns szétterjedésével elinduljon a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely az egyszerre megbetegedő munkavállalók nagy száma miatt akár az úgynevezett kritikus infrastruktúra - például az egészségügyi ellátórendszer, a rendőrség és az áramszolgáltatás - működését is veszélyeztetheti.

A karácsonytól számítva 1-3 héten belül várt járványhullámot azonban lehet lassítani a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, találkozások számának csökkentésével. Ezért a szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása alapján legkésőbb keddtől mindenütt bevezetnek egy sor új kapcsolatkorlátozó szabályt. A többi között előírják, hogy legfeljebb tíz ember vehet részt családi eseményen vagy egyéb magánrendezvényen, akkor is, ha beoltatták magukat a SARS-CoV-2 okozta betegség (Covid-19) ellen vagy igazoltan átestek a fertőzésen. Az oltatlanokra az a már novemberben bevezetett előírás érvényes, hogy a saját háztartásuk tagjaival és legfeljebb egy további háztartás két tagjával tölthetik együtt az időt.

Több tartományban nem várták meg a keddi határidőt. A létszámkorlátozást már hétfőn bevezették egyebek mellett Alsó-Szászországban és Brandenburgban. Mecklenburg-Elő-Pomerániában bezáratták a mozikat, színházakat és az uszodákat is, az állatkertekben pedig kizárólag a szabadtéri kifutók látogathatók. Baden-Württembergben a magánrendezvényekre vonatkozó korlátozás mellett azt is elrendelte a helyi kormányzat, hogy a vendéglátóhelyek legfeljebb 22:30-ig tarthatnak nyitva.

Keddtől országszerte számos egyéb korlátozást is bevezetnek. Bezáratják például az éjszakai szórakozóhelyeket, és szilveszterkor megtiltják a gyülekezést és a tűzijátékozást közterületen.

Az omikron elleni védekezés másik fő területe az oltási kampány, mindenekelőtt az új variáns semlegesítését elősegítő emlékeztető oltások beadásának felgyorsítása. Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint sikerült teljesíteni az első célt, vagyis azt, hogy karácsonyra elérje a harmincmilliót a beadott emlékeztető oltások száma. A következő cél a hatvanmillió, amelyet legkésőbb január végén kell elérni. Ugyancsak január végére kell 80 százalékra emelni a legalább egy adag oltással rendelkezők arányát.

A szövetségi kormány adatai szerint vasárnapig a német lakosság 73,9 százaléka - 61,4 millió ember - kapott legalább egy adag védőoltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a lakosság 70,8 százaléka - 58,9 millió ember - rendelkezik. Az emlékeztető oltást a lakosság 36 százaléka - 30 millió ember - kapta meg.

Az oltatlanok 21,7 millióan vannak, a lakosság 26,1 százalékát teszik ki. Közülük 4 millióan - a lakosság 4,8 százaléka - ötévesnél kisebb gyermekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Ukrajna továbbra sem ismeri el az orosz vakcinát
Oroszország azt követeli Ukrajnától, hogy ismerje el a fegyveres konfliktus sújtotta Donyec-medencei szakadár területeken beadott, koronavírus elleni orosz Szputnyik V vakcinát és az önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságok" által kiállított Covid-igazolásokat, Kijev viszont erre továbbra sem hajlandó - mondta el egy tévéműsorban Olekszij Aszterovics, a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló összekötő csoport ukrán küldöttségének képviselője.

Az ukrán tisztségviselő emlékeztetett: Kijev nem egyezik bele abba, hogy elismerje a szakadár területekről érkezőknek a donyecki és a luhanszki "népköztársaságok" által kiállított Covid-igazolásait és a Szputnyik V vakcinát.

Kifejtette: a szakadárok azt a feladatot kapták, hogy Oroszországot vonják ki a konfliktusból, tegyenek úgy, mintha Moszkva csupán közvetítő lenne annak rendezésében, és hitessék el, hogy Ukrajnában belső konfliktus, azaz polgárháború zajlik.

"Mi ebbe nem megyünk bele. A békés rendezés alapja az lenne, ha Moszkva elismerné, hogy részese a konfliktusnak, miként azt a civilizált világ elismeri, csak éppen Moszkva nem. Mind a minszki megállapodásokat, mind a normandiai egyezményt az Oroszországi Föderáció részvételével írták alá, és csak akkor lehet végrehajtani, ha Oroszország a konfliktus részes feleként ismeri el magát, mert a szerződések így vannak megírva" - hangsúlyozta Aszterovics.

Figyelmeztetett: a "megszálló hatóságok" az orosz vakcina és a Covid-igazolások ukrajnai elismertetésére vonatkozó követeléssel veszélyeztetik az ott élőket, akik így nem tudják átvenni a Kijev által nekik folyósított szociális támogatásokat, sem ukrán okmányokat, és nem tudnak beadatni maguknak a koronavírus ellen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által jóváhagyott védőoltást sem.

Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 1864-gyel 3 646 988-ra, az elhunytaké 133-mal 94 971-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem háromezerrel 119 278-ra csökkent. Az elmúlt napon 1053 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 414 061-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 1 178 476-an pedig még csak az első adagot kapták meg. A harmadik oltást eddig 2903-an vették fel. Vasárnap 29 476 embert oltottak be. A hivatalos statisztikában nincsenek adatok az ideiglenesen megszállt krími és Donyec-medencei területekről.

Legolvasottabb cikkeink