• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.03.15 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Szerbiában azok is kaphatnak kínai oltást, akik nem regisztráltak. Ausztriában lemondott a fő oltási koordinátor. Ukrajnában megfertőződött az országos tisztifőorvos.

Hétfőtől a napi ingázóknak is negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk Szlovéniában
Szlovéniában hétfőtől a napi ingázókra is vonatkozik a karanténkötelezettség, ez alól mentesülnek azok, akik egy hétnél nem régebbi PCR-tesztet vagy gyorstesztet tudnak felmutatnia a határon - írta a helyi sajtó hétfőn.

Nem vonatkozik a határozat 13 éves korig a tanulókra, de az őket szállító szülőknek rendelkezniük kell igazolással - tették hozzá.

Ljubljana múlt hétfőn szigorított ismét a határátlépési feltételeken és visszaállította a schengeni belső határokon lévő ellenőrző pontokat, amelyeket február 13-án szüntetett meg. Az országba 48 óránál nem régebbi PCR-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi antigénteszttel lehet csak beutazni.

Az országban hétfőre 205-tel, több mint 200 ezerre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában négy beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3938-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 463-an vannak kórházban, 87-en intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban heti átlagban 28,8 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma.

A válságstáb hétfői sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a brit variáns okozta a megbetegedések 57 százalékát az országban.

Horvátországban az elmúlt egy nap során 129 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 251 174-et. Hétfőre nyolcan haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5685-re emelkedett. Kórházban 874 beteget ápolnak, közülük 72-en vannak lélegeztetőgépen.

Ausztriában lemondott a fő oltási koordinátor
Ausztriában lemondott tisztségéről Clemens Martin Auer fő oltási koordinátor - jelentette be egészségügyi miniszter hétfőn az Ö1 közszolgálati rádió adásában. Rudolf Anschober a lemondást azonnali hatállyal elfogadta, és a megüresedő posztra Katharina Reich közegészségügyi főigazgatót nevezte ki, aki a jövőben mind hazai, mind nemzetközi szinten az oltási koordináció felelőse lesz.

A visszalépés oka, hogy a hétvégén vált nyilvánvalóvá, Auer nem tájékoztatta a minisztert a Pfizer-Biontech oltóanyag plusz beszerzési lehetőségéről - erősítette meg Anschober. A miniszter, aki egyébként az elmúlt héten nem tudott részt venni a munkában, mert vérkeringési zavarokkal kórházban kezelték, elmondta: Ausztria az elérhető teljes kontingenst - csaknem kétmillió adagot - lehívta a Pfizer-Biontechtől az első negyedévben, viszont a pótlólagos beszerzésről "lecsúsztak", mert erről a lehetőségről az oltási koordinátor nem tájékoztatta sem a minisztert, sem a kancellárt. "Auer egyedül döntött arról, hogy Ausztria nem kér a pótlólagos vakcinabeszerzésből, pedig a pénzügyminisztérium részéről a kellő anyagi keret is rendelkezésre állt" - tette hozzá a miniszter.

Ezen túlmenően Anschober beszélt az oltási program felgyorsításáról, valamint arról az új rendelkezésről, amely a tartományoknak egyértelműen meghatározza, hogy az oltások "optimális módon és egységesen" történjenek országszerte. "Ennek értelmében minden tartományban az idősek és a magas kockázatú csoportok immunizálása az elsődleges" - jelentette ki a miniszter.

Ausztria az európai országok közül az alsó harmadban áll az oltások tekintetében. Már elérte ugyan az egymilliót a beadott oltások száma, de azok, akik mindkét dózist megkapták, csak 274 884-en vannak, ez pedig csupán a beoltható lakosság 3,65 százalékát jelenti.

Vasárnap 1896 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 495 464 pozitív esetet regisztráltak. A koronavírusos betegséggel kórházban ápoltak száma 1759, az intenzív kezelésre szorulók 364-en vannak. A betegség szövődményeibe az elmúlt napon 19-en haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 8892-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 459 288.

Ukrajnában megfertőződött az országos tisztifőorvos
Ukrajnában hétfőre csaknem 6800 új beteget jegyeztek fel, ami mintegy 2200-zal kevesebb a megelőző napinál, ennek viszont az az oka, hogy hétvégenként általában kevesebben fordulnak orvoshoz, és kevesebb tesztet végeznek.

A napokban még rohamosan nőtt az országban az új fertőzöttek napi száma. Vasárnapra csökkent mintegy kilencezerre, egy nappal korábban, szombatra viszont december közepe óta a legmagasabb napi növekményt regisztrálták, csaknem 13,3 ezer új fertőzöttet, péntekre is már csaknem 13 ezret, míg csütörtökre mintegy kilencezer, azt megelőzően viszont még kevesebb mint 6400 volt egy nap alatt az új beteg.

A hétfőn közölt adatok alapján vasárnap 6792 új esettel 1 467 548-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 130-cal 28 433-ra. Eddig 1 226 007-an gyógyultak meg, az aktív betegek száma viszont több mint háromezerrel 213 108-ra nőtt. Kórházba a korábbiaknál kevesebb, 2497 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került vasárnap, a megelőző napokban számuk többször négyezer fölötti volt.

A legtöbb új beteget, 778-at szombathoz hasonlóan megint a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyéből jelentették.

Közben Jaroszlav Kucser egészségügyi miniszterhelyettes hétfői online tájékoztatóján kijelentette, hogy az oltási kampány a tervek szerint halad. Elmondta, hogy 161 mobil oltócsapat végzi az oltást, eddig 53 155-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást. Közölte azt is, hogy várólistára 258 663-an iratkoztak fel, életkor alapján zömében 21-39 év közöttiek. Jelenleg Ukrajnában egyfajta oltóanyag van, az AstraZeneca licence alapján Covishield néven Indiában gyártott vakcina.

Az országos tisztifőorvos hétfőn közölte a Facebookon, hogy pozitív lett a PCR-tesztje koronavírusra. Elmondta, hogy a védőoltásból még csak egyet kapott meg a teljes védettséghez szükséges kettőből, és a tünetei akkor jelentek meg, amikor még nem alakulhatott ki elegendő antitest. "Biztos vagyok viszont abban, hogy az oltásnak köszönhetően a betegség lefolyása komplikációmentes lesz, és hamarosan visszatérhetek a munkába" - tette hozzá.

Szerbiában azok is kaphatnak kínai oltást, akik nem regisztráltak
Azok is kaphatnak Kínai oltást Szerbiában, akik nem regisztráltak, elég, ha személyi igazolványukkal és egészségügyi könyvecskéjükkel megjelennek az oltópontokon.

Szerbiában négyféle oltás érhető el, az amerikai-német Pfizer/BioNTEch, a brit-svéd AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm oltóanyaga. Regisztráció nélkül a kínai oltást kaphatják meg az emberek.

Szerbiában eddig több mint kétmillióan kapták meg valamelyik vakcina legalább egy adagját.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 4226-tal 516 277-re, Koszovóban 565-tel 77 213-ra, Észak-Macedóniában 541-gyel 112 334-re, Montenegróban 528-cal 83 693-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1031-gyel 144 049-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában 25-tel 4709-re, Koszovóban hattal 1706-ra, Észak-Macedóniában 19-cel 3317-re, Montenegróban héttel 1130-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 32-vel 5713-ra nőtt.

Belgiumban folyamatosan emelkednek a járványügyi mutatók
A belga közegészségügyi intézet, a Sciensano hétfőn közölte, hogy a koronavírus-járvány mutatói az elmúlt héten minden téren emelkedtek: növekedett az új fertőzöttek, a kórházi felvételek és a halálesetek száma is.

Az elmúlt héten napi átlagban 2713 embernek lett pozitív a vírustesztje, 162 embert szállítottak ápolásra egészségügyi intézményekbe, 27-en estek áldozatul a járvánnyal összefüggő betegségnek. Mindez 15, 14, és 4 százalékos növekedést jelent az azt megelőző hét adataihoz képest.

Jelenleg 2013 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 108-cal többet, mint vasárnap. 484 ember intenzív kezelést kap, 266-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Belgiumban eddig összesen 763 001 ember kapta meg a koronavírus-elleni vakcina első dózisát, míg közel 383 ezer embert, a teljes lakosság 3,3 százalékát oltották már be a második adaggal is.

Hétfőn Brüsszelben négy új oltásközpontot nyitottak meg. Így fővárosban naponta 1000 embernek lenne lehetősége beoltatnia magát, azonban a helyi média szerint ezen a héten nem több mint 2000 emberre kerülhet sor, mivel nem áll rendelkezésre elég oltóanyag, az AstraZeneca vállalat vakcinaszállítmányának késése miatt.

Az országban a járvány helyi megjelenése óta összesen mintegy 808 300-an betegedtek meg, és 22 441 ember halt bele a vírusfertőzésbe.

Kínában csaknem 65 millió dózis vakcinát adtak már be
Kínában vasárnapig 64,98 millió dózist adtak már be a hazai fejlesztésű koronavírus elleni oltóanyagokból - számolt be internetes kiadásában a China Daily című kínai pártlap a kínai nemzeti egészségügyi bizottság hétfői közlésére hivatkozva.

Li Pin, a bizottság vezető-helyettese elmondta: az oltási kampány három főbb csoportra terjed ki, melyek a fertőzés szempontjából magas kockázatnak kitett dolgozók, az idősek és alapbetegségekkel rendelkezők, valamint a fenti csoportokba nem sorolható, de oltásra jelentkező emberek.

A fertőzés szempontjából magas kockázatnak kitett emberek közé elsősorban a kulcsfontosságú szektorok dolgozóit, valamint a határterületeken és a nagy munkaigényű ágazatokban tevékenykedőket sorolják. Ebbe a csoportba tartoznak továbbá azok az időskorúak is, akiknek nincsenek ugyan egészségügyi problémáik, de valamilyen különleges okból szükségük van az oltásra. Li hangsúlyozta: jelenleg ennek a csoportnak az oltása folyik.

A program második szakaszában az időseket és az alapbetegségekkel rendelkezőket oltanák, ám mivel egyelőre nincsen elegendő klinikai adat, amely bizonyítaná, hogy a Covid-19 elleni vakcinák biztonságosak és hatékonyak-e ennek a csoportnak az esetében, így további kutatásokra van szükség a tömeges oltás megkezdése előtt - írja a China Daily.

Kínában mindeddig négy, belföldi fejlesztésű oltóanyag kapott piaci engedélyt, a kínai egészségügyi hatóságok pedig azt tűzték ki célul, hogy 2022 nyaráig beoltanak 900 millió és 1 milliárd közötti embert - vagyis az 1,4 milliárdos lakosság nyolcvan százalékát - koronavírus ellen a nyájimmunitás elérése érdekében.

Legolvasottabb cikkeink