• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.06.05 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Emelkedik a fertőződések, csökken a halálesetek száma Nagy-Britanniában. Belgium tovább lazított a járványügyi korlátozásokon...

Ukrajnában kevesebb mint kétezer új beteget jegyeztek fel

Ukrajnában kis mértékben tovább lassult a koronavírus-járvány terjedése, szombatra kevesebb mint kétezer új beteget jegyeztek fel, és a halálos áldozatok száma is ismét száz alatti volt.

A hivatalosan közölt adatok alapján Ukrajnában az elmúlt napban 1897 új esettel 2 213 580-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény csaknem négyszázzal kevesebb a megelőző napinál. Az elhunytak száma 86-tal 51 140-re emelkedett. A halálos áldozatok száma a megelőző napon 95, az azelőttin 102 volt. Eddig 2 088 712-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 8300-an, az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint 6500-zal, 73 728-ra. Kórházba most 1065 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, a megelőző napon számuk 963 volt.

A legtöbb új beteget, 497-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta mostanáig 1 177 371-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első, 145 792-en a második dózisát is. Pénteken 57 440 embert oltottak be az országban.

Szombaton tömeges oltóközpontok nyíltak meg Kijevben, valamint a nyugati országrészben, Lvivben (Lemberg), Ternopilban és Rivnében, a dél-ukrajnai Odesszában, továbbá a keleti országrészben lévő Poltavában. Ezeken a helyeken azok kaphatnak védőoltást, akik előzőleg feliratkoztak a "Gyija" elnevezésű internetes várólistára, és - az előző hétvégéhez hasonlóan - a kínai gyártású Coronavac vakcinát vehetik fel az itt oltásra jelentkezők. A múlt hétvégén oltottak be először próbajelleggel jelentkezőket három városban, Kijevben, Lvivben és Odesszában. A tervek szerint ezen a hétvégén már tíz városban lesznek ilyen tömeges oltóközpontok sport- illetve kulturális létesítményekben.

Az UNIAN hírügynökség helyszíni beszámolója szerint Kijevben, a Nemzetközi Kiállítási Központban létesített oltóközpontnál szombat délelőtt hosszú sorban várakoztak oltásra, az elsők már hajnali öt órakor elkezdték a sorban állást.

Emelkedik a fertőződések, csökken a halálesetek száma Nagy-Britanniában

A pénteken ismertetett legfrissebb adatok szerint folytatódik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések számának emelkedése Nagy-Britanniában. A fertőzés okozta súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedések és a halálozások száma ugyanakkor továbbra is folyamatosan csökken.

A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteken ismertetett heti adatsorából az tűnik ki, hogy néhány angliai gócpontban - elsősorban Észak- és Északnyugat-Angliában, valamint kisebb mértékben délnyugaton - tapasztalható a pozitív eredményű koronavírus-szűrések számának növekedése, de számos térségben változatlanul nagyon alacsony a pozitív tesztek aránya az összes elvégzett vizsgálaton belül.

A brit kormány készenléti helyzetekben működő tudományos tanácsadó testületének (SAGE) legfrissebb, ugyancsak pénteken ismertetett új számításai szerint az R reprodukciós ráta Angliában 1 és 1,2 között van.

Ez azt mutatja, hogy tíz fertőzött átlagosan 10-12 másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést.

A SAGE valószínűségi eloszlásokon alapuló számítási módszertana szerint az 1-1,2 közötti R ráta azt jelenti, hogy az újonnan bekövetkező koronavírus-fertőződések száma a stagnálás és a napi 3 százalékos növekedési ütem között lehet.

A brit egészségügyi minisztérium pénteki adatismertetése szerint az elmúlt 24 órában országszerte 6238 új koronavírus-fertőződést azonosítottak szűrővizsgálatokkal az előző nap kimutatott 5274 eset után.

A Covid-19 betegség okozta halálozások száma ugyanakkor 11-re csökkent a csütörtökön jelentett 18-ról.

A szaktárca adatai szerint az elmúlt egy hétben 29 028 új fertőződést szűrtek ki Nagy-Britanniában, 39,8 százalékkal többet, mint a múlt pénteken zárult egyheti időszakban.

A Covid-19 betegségben elhunytak heti száma ugyanebben az összehasonlító időszakban viszont 5,2 százalékkal 55-re csökkent.

A brit kórházak az elmúlt egy hétben 846 pácienst vettek fel Covid-19 betegséggel, 2,2 százalékkal kevesebbet, mint az egy hete zárult azonos időszakban.

A fertőzések számának emelkedését a szakértők egyöntetűen a koronavírus először Indiában azonosított - az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által Delta néven nyilvántartott - változatának tulajdonítják. E variáns az eddigi vizsgálatok alapján könnyebben terjed, mint az elsőként Délkelet-Angliában izolált kenti változat, amely a Delta megjelenéséig a domináns koronavírus-típus volt Nagy-Britanniában.

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter a hét vezető ipari hatalom (G7) egészségügyi minisztereinek pénteki oxfordi tanácskozásán ugyanakkor hangsúlyozta: a folyamatok azt jelzik, hogy a nagy-britanniai oltási kampány hatására megszakadt az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzések, valamint a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedések és a Covid-19 okozta halálesetek számának változásai közötti, korábban igen szoros kapcsolat.

A szaktárca péntek esti összesítése szerint eddig 39 949 694 felnőtt részesült a koronavírus elleni oltóanyag első adagjából Nagy-Britanniában.

Ez azt jelenti, hogy a 18 évnél idősebb korcsoportok tagjainak 75,8 százalékát már beoltották.

Közülük 26 799 944-en a második dózist is megkapták. Ezzel 50,9 százalékra emelkedett azoknak a felnőtteknek az aránya, akiknek már mindkét oltási adagot beadták.

A brit kormány célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - megkapja az első dózist.

Belgium tovább lazított a járványügyi korlátozásokon

A koronavírus-járvány visszaszorítására bevezetett rendkívüli korlátozások további enyhítését jelentette Belgium, június 9-től egyebek mellett megnyithatnak az éttermek és bárok belső helyiségei is, a mostanáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre.

Alexander De Croo belga miniszterelnök péntek esti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a járványügy helyzet szempontjából zöld és narancssárga besorolású országokból érkezők esetében továbbra sincs karantén-, illetve tesztkötelezettség.

Belgium május 31-én átsorolta Magyarország egész területét a narancssárga utazási kategóriába, ezzel a Magyarországról Belgiumba utazók esetében megszűnt a negatív PCR-teszt- és az automatikus karanténkötelezettség is.

A belga miniszerelnök ugyanakkor elmondta, hogy a járványügyi szempontból magas kockázatú, piros besorolású országokból érkező belga állampolgárok, vagy érvényes belga tartózkodási engedéllyel rendelkezők továbbra is karantén- és koronavírus-tesztkötelezettségre számíthatnak. A nem belga állampolgárok belépése egyelőre tilos az országba, kivéve feltétlenül szükséges esetben. A beutazáshoz szükséges online űrlap kitöltése mindenki számára kötelező marad. Noha nem tiltott, Belgium továbbra sem ajánlja az Európai Unión kívüli országokba történő utazást - emelt ki.

Közölte, hogy az éttermek és bárok kül- és beltérben egyaránt fogadhatnak vendégeket, bezárniuk legkésőbb 23.30-kor kell. Az idáig távmunkában dolgozók szerdától hetente egy napra bemehetnek munkahelyükre, de a kormány továbbra is azt kéri, aki csak teheti, továbbra is otthonról dolgozzon - közölte.

Július 1-jétől a piacokon és a vásárcsarnokokban már nem korlátozzák a látogatók számát. A sokakat vonzó rendezvényeken, például a koncerteken és a fesztiválokon való részvételhez teljes beoltottságra van szükség. A még nem beoltottaknak egy több napos rendezvényen kétnaponta antigéntesztet kell végeztetniük.

A belga közegészségügyi hatóság arról számolt be pénteken, hogy folytatódott a járványügyi mutatók csökkenése. Az elmúlt hét nap adatait tekintve átlagosan naponta 1875 embernek lett pozitív a koronavírustesztje. Az adat 8 százalékkal marad el a múlt hétvégén feljegyzett számoktól. A belga kórházakba a hét folyamán átlagosan naponta 78 koronavírusos beteget szállítottak, ez 24 százalékkal alacsonyabb az előző hétnapos időszakhoz képest. Kórházban jelenleg 1063 embert kezelnek koronavírus-fertőzéssel, közülük 364 beteget ápolnak intenzív osztályon. Naponta átlagosan 13 ember halt meg a vírus következtében, 24 százalékkal kevesebben, mint egy hete.

A járvány kezdete óta 1 066 957 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 24 995-en haltak meg a fertőzés szövődményeiben Belgiumban.

Legolvasottabb cikkeink