• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.06.11 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Bevezetik Németországban a digitális védettségi igazolást. A romániai kísérleti színházi előadások egyetlen nézője fertőződött meg...

Horvátországban tovább enyhítettek a határátlépésen
Horvátország tovább enyhített a határátlépésen, azok, akik a schengeni országokból érkeznek, a koronavírus elleni oltás második adagjának felvétele után azonnal átléphetik a határt, korábban erre 14 napot kellett várni - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Meghosszabbították a vendéglátóhelyek nyitvatartási idejét is, a korábbi 23 óra helyett éjfélig tarthatnak nyitva, valamint engedélyezik a beltéri sportolást és versenyek megrendezését. Azzal a feltétellel, hogy továbbra is legfeljebb száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát.

A határátlépésre vonatkozó többi rendeletet továbbra is érvényben marad.

Egy oltással a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina esetében az első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba.

Azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 48 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 134 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 3979-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8123-ra emelkedett. Kórházban jelenleg 465 beteget ápolnak, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 386 564-en kaptak védőoltást, közülük 656 325-nek már a második adag vakcinát is beadták.

Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 300 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 122 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 255 ezret. Az elmúlt napon négy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4715-re emelkedett. A koronavírusos betegek közül 165-en vannak kórházban, 48-an közülük intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 751 320-an kaptak, közülük 521 590-en már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 43,5, illetve 30,2 százaléka.

A kormány csütörtöki ülésen további egy héttel meghosszabbította a jelenleg is érvényben lévő korlátozásokat. Egyedül a kulturális rendezvények terén tett engedményeket, ezeken már ételt és italt is fel lehet szolgálni.

Ljubljana további országokat vett le a vörös és sötétvörös besorolású országok listájáról. Szombattól többek között Horvátországból, Csehországból és Németországból is korlátozások nélkül lehet belépni Szlovéniába, Magyarország már a múlt szombaton lekerült erről a listáról.

Hónapok óta először nem volt haláleset Szlovákiában
Hónapok óta először fordult elő Szlovákiában csütörtökön, hogy nem volt a koronavírusnak tulajdonított új haláleset - derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) pénteken közzétett adataiból.

Szlovákiában márciusban kezdtek többé-kevésbé stabilan javulni a járványügyi adatok. Május végére az újonnan kimutatott fertőzések napi esetszáma a legutóbb tavaly szeptemberben tapasztalt szintre esett vissza, s azóta ezen a viszonylag alacsony szinten stagnál. A hivatalosan a kórnak tulajdonított napi új halálesetek száma - néhány az évvégi és éveleji ünnepek idején tapasztalt adatkésedelemnek betudható kivételtől eltekintve - ugyancsak tavaly ősszel volt legutóbb nullán. Hivatalos adatok szerint az országban eddig összesen 12 433 halálos áldozata van a kórnak.

Az NCZI adatai szerint csütörtökön mintegy kétszáz embert kezeltek kórházban a betegséggel, ugyanaznap több, mint négyezer PCR tesztből azok kevesebb mint 1 százaléka bizonyult pozitívnak.

A szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) pénteki tájékoztatása szerint az országban továbbra is a legnagyobb mértékben a koronavírus úgynevezett brit változata van jelen, ugyanakkor a héten három olyan esetről is beszámoltak, amikor az úgynevezett kolumbiai változatot mutatták ki.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában csütörtökig a legalább egy oltást már megkapott beoltottak száma 1 millió 863 ezer volt, közülük 1 millió 70 ezren már a második oltásadagot is megkapták. Szlovákiában a koronavírus elleni oltóprogramban korábban csak a Pfizer/Biontech a Moderna és az AstraZeneca oltóanyagait használták, hétfőtől azonban elkezdték használni a Szputnyik V, orosz vakcinát is. Az egészségügyi tárca bejelentése szerint ezen a héten már a 12 és 15 év közötti gyerekek is megkaphatják az oltást.

Engedélyezték Kínában a Sinopharm vakcináinak alkalmazását gyermekek körében
Engedélyezte a Sinopharm kínai gyártó egyik, Covid-19 elleni oltóanyagának alkalmazását a 3 éven felüli gyermekek körében a kínai gyógyszerészeti hatóság - közölte egy pénteken a kínai egészségügyi bizottság.

A Sinopharm a pekingi székhelyű CNBG-vel közösen fejlesztett, elölt vírust tartalmazó vakcinája ezzel másodikként kapott zöld jelzést a kiskorúak körében történő alkalmazásra Kínában. Múlt pénteken a kínai gyógyszerészeti hatóság a Sinovac, szintén semlegesített vírusra épülő oltóanyagának adta ki az engedélyt a 3 és 17 év közötti korosztályra.

A kínai egészségügyi hatóság közlése szerint az országban már mintegy 622 millió ember kapta meg a Covid-19 elleni védőoltások legalább első dózisát. A jelenleg Kínában használt hét vakcina közül öt két dózist, egy egyet, egy pedig hármat követően nyújt megfelelő védelmet a Covid-19-cel szemben.

Az oltási kampány során Kínában június végéig az 1,4 milliárdos lakosság mintegy 40 százalékénak beoltását tűzték ki célul. A Hszinhua kínai állami hírügynökség korábbi jelentése szerint a kínai egészségügyi hatóságok az év végéig a járvány szempontjából különösen veszélyeztetettnek ítélt célcsoportok 70 százalékának beoltását remélik elvégezni.

Az országban jelenleg a dél-kínai Kuangtung tartományban érvényes fokozott készültség a májusban felbukkant, újabb járványgóc miatt. A tartomány székhelyén, Kantonban (Kuangcsou) a járvány jelenlegi hulláma során péntekig 128 új esetet regisztráltak. A város iskolái bezártak, a távolsági közlekedést pedig nagyrészt felfüggesztették, Kantont csak negatív vírusteszt felmutatásával lehet elhagyni, az ország más részein pedig karanténra kötelezik a Kantonból érkezőket.

Oroszországban 12 ezer fölé emelkedett az új fertőzöttek száma
Oroszországban február 22. óta először emelkedett ismét 12 ezer fölé az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma.

Az orosz operatív törzs pénteki közleménye szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 12 505-tel 5 167 949-re emelkedett.

A kimutatott esetek száma szerdán a 10, csütörtökön pedig a 11 ezret haladta meg ismét. Ilyen adatokat legutóbb február végén-március elején mértek.

Pénteken a legtöbb új esetet Moszkvában (5853), Szentpéterváron (863), Moszkva megyében (837), Nyizsnyij Novgorod megyében (158) és Rosztov megyében (153) észlelték.

A napi növekmény országos szinten pénteken 0,24 százalék volt, az új esetek 17,7 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 272 597-re, a halálos áldozatoké 396-tal 125 674-re, a felépülteké pedig 10 188-tal 4 782 183-ra emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 141,9 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 400 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 540 697 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

 

A romániai kísérleti színházi előadások egyetlen nézője fertőződött meg
A járvány miatt bevezetett távolságtartási előírások felfüggesztésével rendezett romániai kísérleti színházi és opera-előadások egyetlen résztvevőjénél mutatták ki utólag a koronavírus-fertőzést - közölte csütörtökön a Digi 24 hírtelevízió.

A bukaresti nemzeti színházban és operában, valamint a kolozsvári operában május 14-én és 15-én három előadást tartottak a járványügyi operatív törzs (CBSU) külön engedélye alapján, amely lehetővé tette a nézőtér 70 százalékának megtöltését.

A három előadáson részt vevő mintegy 1300 néző vállalta, hogy adataikat regisztrálják és 14 napig megfigyelés alatt tartják őket. A kulturális minisztérium tájékoztatása szerint a kolozsvári opera egyik nézőjénél az előadás után nyolc nappal mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Bár a nézőket arra kérték, hogy a megfigyelési időszak alatt kerüljék az érintkezést másokkal, a hatóságok az eltelt idő miatt azt feltételezik, hogy nem az operában fertőződött meg.

A bukaresti kulturális minisztérium szerint sikeresnek bizonyultak a nagyszámú - beoltott, a betegségen átesett vagy letesztelt - közönség előtt megtartott kísérleti előadások, ugyanakkor azt ajánlja a rendezvényszervezőknek, hogy egy-egy esemény előtt nyissanak több tesztelési pontot, vagy figyelmeztessék a beoltatlan vagy még nem teljes védettséggel rendelkező nézőket, hogy végeztessenek Covid-tesztet.

A Bukaresti Nemzeti Opera a Libera Musica című gálaműsort, a Bukaresti Nemzeti Színház Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékát, a Kolozsvári Román Opera pedig Charles Gounod Faustját tűzte műsorra a járványügyi korlátozások lazítását - a kijárási tilalom feloldását és a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlését - hozó első "szabad" hétvégén.

Bevezetik Németországban a digitális védettségi igazolást
Bevezetik Németországban az okostelefonra fejlesztett védettségi igazolást, amellyel az Európai Unió teljes területén tanúsítható a védettség az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) - jelentették be csütörtökön Berlinben.

Az EU-s szabályok alapján fejlesztett, CoVPass nevű alkalmazás lényege, hogy letöltése után a telefon kamerájával be kell olvasni a vakcina beadását követően papíron kiállított oltási igazolás mellé járó QR-kódot, és amikor valahol - például határátkelőn vagy egy vendéglő bejáratánál - igazolni kell a védettséget, fel kell mutatni az alkalmazás révén a készüléken tárolt kódot.

Az igazolás érvényességének ellenőrzéséhez egy másik - ugyancsak ingyenesen letölthető - alkalmazás, a CovPassCheck szükséges.

Az igazolás az utolsó adag - két adagos oltás esetén a második adag - oltás beadása utáni 14. naptól tanúsítja a védettséget.

Az CoVPass következő verzióiban negatív SARS-CoV-2 teszt leletet is lehet majd rögzíteni, és azt is, hogy az alkalmazás használója fertőzés, azaz a vírus legyőzése révén szerzett védettséget a Covid-19-től.

A két okostelefon-alkalmazásból álló megoldás egyszerű, és az igazolást az egész EU-ban elfogadják - emelte ki tájékoztatóján Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, rámutatva, hogy a tagországok mindegyikében érvényes igazolásokkal az EU egyedülálló a világon.

Elmondta, hogy az egyelőre csak oltási igazolásként alkalmazható megoldást fokozatosan vezetik be, várhatóan a hónap végére fér hozzá mindenki. A már teljes oltással rendelkező csaknem húszmillió ember a gyógyszertárakban szerezheti be a QR-kódot.

A papír alapú oltási igazolás, illetve a dokumentumot felmutató beoltott személyazonosságának ellenőrzéséért és a kód kiállításáért a kormány eljárásonként 18 eurót (6300 forint) fizet a patikáknak. Ez a díjazás remélhetőleg eléggé ösztönző ahhoz, hogy a mintegy 19 ezer gyógyszertárból álló országos hálózatban mindenütt elérhető legyen a szolgáltatás - fejtette ki a miniszter.

Németországban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer - másodpercenként nyolcnál is több - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot csütörtökig a lakosság 47 százaléka - 39 097 643 ember - kapott. Teljes oltással 23,9 százalék - 19 857 285 ember - rendelkezik.

A járványhelyzet az utóbbi hetekben folyamatosan javult. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 3187 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem egyharmados csökkenés az egy héttel korábbi 4640-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 709 129 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek napi száma 94-re csökkent az egy héttel korábbi 166-ról. A járvány áldozatainak száma így 89 585-re emelkedett.

Tovább enyhítenek a járványintézkedéseken Lengyelországban
Lengyelországban a befogadóképesség 75 százalékára emelik a vendégek maximális számát a szállodákban, éttermekben és kulturális intézményekben a nyári szünet végéig. A beoltottak és a gyerekek a kereten felül fogadhatók - jelentette be csütörtökön Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

A miniszterelnök a lengyel egészségügyi miniszterrel, Adam Niedzielskivel közös sajtótájékoztatón ismertette a nyári időszakra vonatkozó szabályozást.

Niedzielski közölte: ez eddigi enyhítések nem okozták a járványmutatók romlását, a javuló helyzettel párhuzamosan pedig korlátozni lehetett a Covid-19 kezelésére létrehozott kórházi infrastruktúrát.

A múlt héthez képest 40 százalékkal, 53-ra csökkent a napi halálozások átlagos száma, ami dinamikus mérséklődést jelent - mondta el a miniszter.

Az új enyhítések a május eleje óta fokozatosan bevezetetteket egészítik ki. A szállodák, az éttermek, a színházak, a mozik, a koncerttermek eddig 50 százalékos foglaltság mellett működhettek. Június 26-ától - a templomokban már június 13-ától - ez a keret 75 százalékos lesz.

Enyhítenek a létszámkorlátozásokon például a boltokban, a könyvtárakban, a konferenciákon, az edzőtermekben is, ahol eddig egy személyre 15 négyzetméter kellett, hogy jusson. Június 26-ától ez a keret 10 négyzetmétert tesz ki.

A sportversenyeken a nézőtér 50 százaléka használható fel az eddigi 25 százalék helyett. Újból nyithatnak a diszkók is, maximum 150 fős létszámmal.

A létszámkorlátozások nem vonatkoznak a beoltottakra: ők a kereten felül vehetnek részt mindenfajta rendezvényen. A szállásokon, a rekreációt szolgáló intézményekben a keretbe nem számítják be a 12 éven aluli gyerekeket sem.

Csütörtöki adatok szerint egy nap alatt a közel 38 millió lakosú Lengyelországban 382 embernél mutatták ki a vírusfertőzést. A kórházban kezeltek száma 2553-ra csökkent.

Lengyelországban csütörtök délelőttig több mint 23,2 millió oltást adtak be. A teljes, két- vagy egydózisú oltást több mint 8,9 millióan kapták.

Legolvasottabb cikkeink