• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.06.28 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Izraelben újabb városokban terjed a koronavírus. Német miniszter: többen kapták meg az első oltást Németországban, mint Nagy-Britanniában.

Pozitív lett a luxembourgi miniszterelnök koronavírus-tesztje
Pozitív lett Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök koronavírus-tesztje - közölte a luxembourgi kormány tájékoztatásra hivatkozva a Luxembourg Times című angol nyelvű luxemburgi hírportál.

A politikus korábban megkapta az AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyagának első adagját, de a másodikat még nem.

Közölték: Bettel, aki a múlt hét második felében vett részt az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján, legkevesebb tíz napig elszigetelten, otthonából dolgozik - írták.

"A miniszterelnöknek enyhe tünetei vannak, lázzal és fejfájással küzd" - közölte a luxembourgi kormány.

Elmondták, Bettel pozitív teszteredményét előbb egy gyorsteszt, majd PCR-teszt is megerősítette. A brit-svéd gyógyszergyárnak az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, Vaxzevria névű oltóanyagának második adagját az ajánlásnak megfelelően, az első beoltás után nyolc héttel, a tervek szerint július 1-jén kapja a luxembourgi miniszterelnök - tették hozzá.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács tagjai csütörtökön és pénteken tartott csúcstalálkozójukon a koronavírus okozta világjárvány alakulásáról és az egészségügyi veszélyekre való felkészültségről tartottak megbeszélést, továbbá áttekintették a járvány utáni gazdasági helyreállítás lehetőségeket, és vitát folytattak az újra erősödő migrációról, valamint az EU külkapcsolatairól.

Kreml: nem kötelező a védőoltás Oroszországban
Sem de facto, sem de jure nem jelenti a kötelező védőoltás országos szintű elrendelését, hogy több régióban egyes ágazatokban előírták a munkavállalók Covid-19 elleni beoltását - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában. Az elnöki hivatal sajtószolgálatának vezetője így válaszolt arra a kérdésre, hogy nem lesz-e előbb-utóbb kötelező Oroszországban a koronavírus elleni injekció beadatása.

Peszkov hangsúlyozta, hogy a kérdésben a helyi hatóságok döntenek, és az intézkedés egyetlen esetben sem érintette az egész lakosságot. Az Eho Moszkvi rádió összesítése szerint a 85 régióból eddig húszban tették kötelezővé a védőoltást olyan ágazatokban, melyekben az alkalmazottak nagyszámú ügyféllel lépnek közvetlen kontaktusba.

A szóvivő közölte, hogy a kormány "energikus lépéseket" tesz az oltóanyag iránt ugrásszerűen megemelkedett igény kielégítésére. Az ezekre vonatkozó konkrét kérdések megválaszolását az operatív törzs hatáskörébe utalta.

A Monopóliumellenes Szolgálat vizsgálatot indított amiatt, hogy a szaklaboratóriumokban sajtójelentések szerint felszökött a PCR-tesztek ára.

Oroszországban a hétfői hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 21 650-nel 5 472 941-re emelkedett. A legtöbb új esetet Moszkvában (7246), Moszkva megyében (2722), Szentpéterváron (1335), Nyizsnyij Novgorod megyében (332), Burjátföldön (309), Brjanszk megyében (303) a Krímben (276) és Voronyezs megyében (253) észlelték.

Az orosz fővárosban újabb abszolút rekordot ért el a halálozások száma: hétfőn 124 áldozatot regisztráltak. Szergej Szobjanyin polgármester "rendkívül súlyosnak" ítélte a moszkvai járványhelyzetet, rámutatva, hogy sosem szállítottak még annyi új koronavírusos beteget a fővárosi kórházakba, mint múlt héten. Indokoltnak nevezte az intézkedést, amelynek értelmében hétfőtől csak védettségi QR-kóddal és negatív PCR-teszttel szabad beülni a moszkvai éttermekbe.

A fertőzésszám napi növekménye országos szinten 0,4 százalék volt, az új esetek 14,1 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 369 708-re, a halálos áldozatoké 611-gyel 133 863-ra, a felépülteké pedig 12 626-tal 4 969 340-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 148,9 millió, az elmúlt napon pedig 527 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 757 762 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ukrajnában lassult a járvány terjedése
Ukrajnában az elmúlt öt napban fokozatosan lassult a koronavírus-járvány terjedése, hétfőre kevesebb mint háromszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma is mindössze kilenc volt, kevesebb mint fele az előző napiénak.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 285 új esettel 2 234 281-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény 165-tel kevesebb a megelőző napiénál, és 471-gyel a két nappal korábbinál. A csökkenésnek ugyanakkor lehet az oka az is, hogy hétvégenként kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz. Ugyanakkor a halálos áldozatok száma is fokozatosan csökkent az elmúlt napokban. Az elhunytak száma kilenccel 52 295-re emelkedett, míg előző nap számuk 17, az azt megelőzőn pedig 35 volt. Eddig 2 163 792-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint hétszázan, az aktív betegek száma így tovább csökkent csaknem 450-nel, 18 194-re. Kórházba 384 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg számok a megelőző napon 529 volt.

A legtöbb új beteget, 116-ot megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 904 878-an kapták meg valamely védőoltás első, 579 888-an a második dózisát is. Vasárnap 18 631 embert oltottak be Ukrajnában.

Az UNIAN hírügynökség hétfőn az egészségügyi tárca honlapján megjelent adatokra hivatkozva közölte, hogy Kijev megye jelenleg nem felel meg a járványhelyzet szerinti legenyhébb, "zöld" besorolásnak, mert a meghatározottnál kevesebb tesztet végeztek el a régióban az elmúlt három napban. Százezer lakosra legalább 300 tesztet kellene elvégezni, a megyében viszont csupán 285 teszt jutott a meghatározott lakosszámra. A fővárosban, Kijevben pedig a koronavírusos megbetegedések előfordulási aránya haladja meg a megengedett szintet: százezer lakosra legfeljebb 75 beteg juthat a "zöld" besoroláshoz, hétfőre viszont számuk 85 volt. Egyelőre nincs hír viszont arról, hogy a fővárost és Kijev megyét emiatt más kategóriába sorolnák át.

Észak-Macedónia félmillió adag kínai vakcinát kapott
Megérkezett Észak-Macedóniába a Sinopharm kínai gyártó 500 ezer adag koronavírus elleni védőoltása, ezzel felgyorsulhat az oltakozás a nyugat-balkáni országban - közölte hétfőn a Vesti.mk szkopjei hírportál.

A beszámoló szerint a vakcinaszállítmány az éjszaka érkezett meg a fővárosba, és a napokban már az ország legtöbb városában elérhető lesz. Ez az eddigi legnagyobb vakcinaszállítmány, amely Észak-Macedóniába érkezett.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 63-mal 716 301-re, Koszovóban 14-gyel 107 299-re, Észak-Macedóniában néggyel 155 673-ra, Montenegróban 14-gyel 100 190-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 204 945-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában kettővel 7031-re, Koszovóban kettővel 2260-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig kettővel 9655-re emelkedett. Észak-Macedóniában és Montenegróban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 5484, illetve 1609 maradt.

 

Németország megelőzte Nagy-Britanniát az első oltások számában
Többen kapták meg az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegségtől (Covid-19) védő oltás első adagját Németországban, mint Nagy-Britanniában - közölte a hét végén a német szövetségi egészségügyi miniszter. Jens Spahn Twitter-bejegyzésében rámutatott, hogy Németország a hat hónapja elindított oltási kampányban első alkalommal előzte meg az első adag oltások számában Nagy-Britanniát.

A szövetségi kormány összesítése szerint a tavaly december 26-án kezdődött kampányban péntekig 44 363 821 ember - a lakosság 53,3 százaléka - kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással 28 915 700 ember - a lakosság 34,8 százaléka - rendelkezik.

A brit kormány pénteki adatai szerint Nagy-Britanniában 43 877 861-kaptak legalább egy adag oltást. Közülük 32 085 916-an rendelkeznek teljes oltással.

Németországban az AstraZeneca-, a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Janssen-féle vakcinával igyekeznek elérni a Covid-19-cel szembeni közösségi immunitást. Valamennyi típust együttvéve 74 232 015 adag érkezett, a készlet 96,2 százalékát felhasználták. A legtöbb oltóanyag - több mint 52 millió adag - az amerikai Pfizer és a német BioNTech közös fejlesztésű készítményéből érkezett.

Tervezik, hogy a Szputnyik V oltóanyagot is beállítják a kampányba, de csak akkor, ha az orosz fejlesztő megszerzi az európai uniós forgalmazási engedélyt a közösség gyógyszerészeti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA). Más oltóanyagok, például kínai fejlesztésű vakcinák beszerzését nem tervezik. Nem terveznek változást abban sem, hogy csak EMA-engedéllyel rendelkező készítményt használnak.

Németországban május eleje óta gyengül a vírus Alfa nevű, korábban britnek is nevezett, B.1.1.7-es jelzésű változatának szétterjedése révén kibontakozott harmadik járványhullám, amely alacsonyabban tetőzött, mint a kevésbé veszélyesnek tartott vírusvariánsok által okozott második hullám. A korlátozások nagy részét a legtöbb tartományban már visszavonták.

Az RKI vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 538 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 40 százalékkal kevesebb az egy héttel korábbi 842-nél. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 3 726 710 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t.

A Covid-19-cel összefüggésben egy nap alatt 8 halálesetet regisztráltak. Egy héttel korábban 16 halálesetet jegyeztek fel. Az új esetekkel 90 754-re emelkedett a járvány áldozatainak száma.

Izraelben újabb városokban terjed a koronavírus, de nem nőtt a súlyos betegek száma
Izraelben újabb városokban terjed a koronavírus, de nem nőtt a kórházi ellátást igénylő súlyos betegek száma - jelentette a helyi média vasárnap.

113 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak 32 703 teszt elvégzésével, 0,4 százalékos pozitív aránnyal a szombati pihenőnapon, amikor általában kevesebb tesztet végeznek el és kevesebb új eset kerül napvilágra.

Erősen fertőzött, "piros" város lett Binjamina, közepesen fertőzött "narancssárga" 3 település, és két helyet gyengén fertőzött, "sárgának" nyilvánított az egészségügyi minisztérium, miközben 274 település továbbra is egyáltalán nem vagy alig fertőzött, vagyis a helyi rendszerben "zöld".

A koronavírus-járvány ismételt, gyors terjedése ellenére - legalábbis egyelőre - nem növekedett a súlyos, kórházi ellátást igénylő esetek száma, amit a szakemberek egyrészt a Covid-19 szövődményeinek gyakran a fertőzés után többhetes késéssel történő megjelenésével, illetve a gyakrabban megbetegedő, idősebb korosztályok rendkívül magas átoltottságával magyaráznak.

A katonai rádióban megszólaló Zeév Rotstein professzor, a jeruzsálemi Hadassza kórház igazgatója szerint a még oltatlan idősebbek vakcinázásával, valamint a 12-15 éves korosztály gyors beoltásával lehet megakadályozni a fertőzőbb új vírusváltozat terjedését, illetve a mégis megfertőződők súlyos megbetegedését.

Naftali Bennett miniszterelnök vezetésével vasárnap este első alkalommal fog összeülni az újra megszervezett koronavírus-kabinet, amelyben a járvánnyal kapcsolatos ügyekkel foglalkozó miniszterek vesznek részt.

Ez a grémium dönt a további intézkedésekről, amelyek körében a maszkviselésre kötelezés, illetve annak ajánlása, a tel-avivi Ben Gurion repülőtér működésének további korlátozása várható, illetve a 12-15 éves korosztály gyors beoltásának elősegítése.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából 5 538 209, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak, ez az ország lakosságának 59,56 százalékát jelenti.

Jelenleg, a járvány negyedik, az Indiában megjelent delta változatot terjesztő hullámának kezdetén 47 embert ápolnak kórházakban a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegséggel (Covid-19), 26 súlyos esetet tartanak nyilván, és 17-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére. A pandémia megjelenése óta 840 552 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6429-en haltak meg Izraelben.

 

Legolvasottabb cikkeink