• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.07.16 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Horvátország meghosszabbította a járványügyi intézkedéseket. Mintegy 4000 beoltott cseh állampolgár betegedett meg újra...

Horvátországban nőtt a fertőzöttek száma
Tizennyolc százalékkal nőtt Horvátországban az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma az előző héthez képest, és míg tavaly ugyanebben az időszakban átlagban 66 új esetet regisztráltak naponta, ez a szám most 104 - mondta Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) igazgatója a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

"A turisztikai szezon elején vagyunk, és rosszabb a helyzet, mint tavaly, ez figyelmeztetés, hogy be kell tartani a járványügyi intézkedéseket" - hangsúlyozta Capak.

Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője szerint a fertőzés terjedését az ellenőrizetlen tömeges összejövetelek okozzák.

Mint mondta, be kell tiltani azokat a rendezvényeket, amelyeket nem lehet ellenőrizni, amelyek látogatóiról nem lehet megállapítani, rendelkeznek-e védettségi igazolással. A tárcavezető továbbá bejelentette: fokozottabban fogják ellenőrizni a járványügyi korlátozások betartását.

Csütörtöktől az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak egy lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön.

Vili Beros egészségügyi miniszter szerint ez elég figyelmeztetés arra, hogy a járványt komolyan kell venni. "Megvannak a feltételek ahhoz, hogy a tengermellék újra zöld besorolásúvá váljon, és megmentsük a turisztikai szezont. A kulcs a mi kezünkben van" - mondta. Hozzátette: vannak megelőző intézkedések, amelyeket be kell tartani, és van oltóanyag, valamint lehetőség is arra, hogy bárki előjegyzés nélkül megkapja az oltást.

Horvátországban a közegészségügyi hatóságok szerint csökkent az oltakozási hajlandóság, a lakosságnak mindössze valamivel kevesebb mint 39 százaléka kapta meg valamelyik vakcina legalább első dózisát. A legkevesebben éppen a tengermelléken olttatták be magukat.

Az elmúlt 24 órában 131 új fertőzöttet azonosítottak, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal megfertőződöttek száma. A vírus okozta betegség (Covid-19) szövődményeiben egy beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 8234-re emelkedett. Kórházban 112 beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen.

Horvátország csütörtöktől július 31-ig meghosszabbította az egész országra vonatkozóan a jelenleg is érvényben lévő járványügyi intézkedéseket, így a különböző rendezvényeken való részvétel továbbra is védettségi igazoláshoz kötött.

A válságstáb közleménye szerint a kávéházak számára továbbra sem engedélyezik a beltéri kiszolgálást, és csak ülő vendégeket szolgálhatnak ki. Nem törölték el a maszk viselését sem zárt térben.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 64 új fertőzöttet szűrtek ki, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 257 ezret. A vírus szövődményeivel összefüggésben az elmúlt 24 órában senki nem halt meg, így a halálos áldozatok száma 4750 maradt. A koronavírusos betegek közül harmincan vannak kórházban, tízen közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 865 448-an kaptak védőoltást, közülük 760 624-en már a második adagon is túlvannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 41, illetve 36 százaléka.

Mintegy 4000 beoltott cseh állampolgár betegedett meg újra
A koronavírus-fertőzés ellen eddig beoltott 3,86 millió cseh állampolgárból 4030-nál az ellenőrző szűréseknél újra kimutatták a fertőzést - közölte Adam Vojtech egészségügyi miniszter csütörtökön Prágában, miután a koronavírus-járványról tárgyalt Milan Kubekkel, a Cseh Orvosi Kamara elnökével.

"Természetesen a világon egyetlen vakcina sem véd meg százszázalékosan mindenkit, ezt nem is lehet elvárni" - mondta Vojtech. A tárcavezető szerint ugyanakkor az újonnan megfertőződött beoltottak száma nagyon alacsony, ami bizonyítja, hogy a járványból kivezető utat az oltás jelenti.

A cseh egészségbiztosítók jövő héten levelet küldenek minden állampolgárnak: a beoltottaknak köszönetet mondanak azért, hogy felelősen viselkednek, a többieket pedig mihamarabbi oltakozásra fogják buzdítani.

A miniszter felszólította a fiatal generációk tagjait is, hogy még ha egészségesnek is érzik magukat, keressék fel az oltási központokat, mert az oltással nemcsak magukat, hanem a környezetüket is védik.

Milan Kubek elmondta: a cseh orvosok 83 százalékát, a nővérek 75 százalékát, az egészségügyi személyzet 70 százalékát oltották be eddig. Leszögezte, hogy az orvosok, akik nem engedték magukat beoltani, döntő többségükben nem tartoznak az oltakozás ellenzői közé, hanem különféle komoly okuk van jelenlegi álláspontjukra.

A koronavírus-járvány másfél éve alatt a cseh egészségügyi dolgozók közül mintegy 77 ezren betegedtek meg, köztük 12 ezer volt orvos - fejtette ki kérdésre válaszolva Milan Kubek.

Adam Vojtech bejelentette, hogy a jövő héten három új oltási központ nyílik Prágában, Brünnben és Ostraván, ahol előrejelzés nélkül is beoltják az érdeklődőket. Prágában hétfőtől már működik két ilyen oltási központ: a vasúti főpályaudvaron és a Chodov bevásárlóközpontban. Mindkét helyen nagyon nagy az érdeklődés, s a várakozási idő helyenként eléri a két-három órát is.

Ausztriában elmaradnak a további enyhítések
Ausztriában az elmúlt napokban jelentősen emelkedett az új koronavírusos megbetegedések száma, ezért a válságstáb csütörtök este szigorításokról döntött.

A tervezett enyhítésekkel ellentétben július 22-étől az éjszakai szórakozóhelyeket csak azok látogathatják majd, akiket már beoltottak vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Az eddig elfogadott gyógyult státusz vagy az antigén gyorsteszt már nem lesz elegendő a belépéshez.

A vendéglátásban és rendezvényeken - a kontaktkutatás megkönnyítése érdekében - továbbra is megmarad a regisztrációs kötelezettség.

Az úgynevezett zöld igazolványt pedig augusztus 15-től csak azok kaphatják meg, akik mindkét oltásukat felvették. A gyógyultak és a negatív koronavírusteszttel rendelkezők esetében nem változik a szabályozás.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a delta variáns rohamos terjedésével indokolta a döntést. "A járvány elleni harcban továbbra is az oltás a legfontosabb és leghatékonyabb eszköz" - jelentette ki. Egyúttal felhívta a lakosság figyelmét arra, hogy a terjedő delta variánssal szemben csak kétszeri oltással lehet eredményesen védekezni és aki még nem tette meg, az haladéktalanul oltassa be magát.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter hangsúlyozta, a célirányos intézkedésre azért van szükség, hogy el lehessen kerülni a járvány esetleges negyedik hullámát és "a nemrég visszanyert szabadságunk se kerüljön veszélybe".

Ausztriában eddig 5 098 929 ember kapta meg a SARS-Cov-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) elleni vakcina első adagját, mindkettőt pedig 3 926 213-en. Az elmúlt 24 órában 341 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 653 001 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 105, az intenzív kezelésre szorulók 37-en vannak. A Covid-19 szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halálos áldozatainak száma így 10 728-ra emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 639 352.

Szerbiában hamarosan ötféle oltás lesz elérhető
Októbertől az amerikai Moderna koronavírus elleni oltóanyaga is elérhető lesz Szerbiában - jelentette be Aleksandar Vucic elnök a szerbiai közszolgálati televízió péntek reggeli híradójának beszámolója szerint.

A szerb államfő elmondta, a kínai Sinopharm, az orosz Szputnyik V, a svéd-brit AstraZeneca, valamint a német-amerikai Pfizer/BioNTech vakcinája után októbertől már a Moderna védőoltását is alkalmazni fogják a nyugat-balkáni országban.

Emlékeztetett arra, hogy megrekedt az oltakozási folyamat Szerbiában, hiszen még mindig nem érte el az 50 százalékot a beoltottak aránya, így viszont nagyon sebezhetővé fog válni a lakosság a közelgő negyedik járványhullám idején. Mint mondta, jelenleg 1,3 millió felhasználható vakcina van Szerbiában.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában péntekre 156-tal 718 093-ra, Koszovóban néggyel 107 440-re, Észak-Macedóniában 26-tal 155 867-re, Montenegróban 24-gyel 100 567-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 26-tal 205 227-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában eggyel 7078-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén eggyel 9717-re növekedett. A térség többi országában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így Koszovóban 2266, Észak-Macedóniában 5487, Montenegróban pedig 1621 maradt a halottak száma.

Izraelben megugrott az új fertőzöttek száma, és egyre több a súlyos beteg
Izraelben megugrott az új koronavírus-fertőzöttek száma, és egyre több a súlyos beteg is a delta változat okozta negyedik hullámban - jelentette a helyi média pénteken.

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint legutóbb március 22-én találtak hasonlóan magas számú, 855 új koronavírus fertőzöttet, mint csütörtökön. Az elvégzett 56 624 teszt 1,5 százaléka bizonyult pozitívnak.

A rendkívül magas átoltottság nyomán elsősorban a súlyos betegek számát figyelik a hatóságok, de már 99-en szorulnak kórházi ellátásra, közülük 52-en súlyos esetnek számítanak, és 17 embert ápolnak lélegeztetőgépen.

A június közepén kezdődött negyedik hullámban múlt szerda óta 11-en haltak meg, noha előtte már hetek óta nem szedett áldozatot Izraelben a koronavírus-járvány. Csütörtökön 89 fertőzöttet találtak az országba belépők között: 21-en az Egyesült Királyságból, kilencen Görögországból, nyolcan Törökországból, öten Ciprusról és szintén öten Grúziából, négyen Spanyolországból és négyen az Egyesült Államokból érkeztek. De volt, aki Bulgáriából, Ukrajnából, Fehéroroszországból, Olaszországból, Hollandiából, Magyarországról, Belgiumból, Romániából, a Seychelle-szigetekről, a Cseh Köztársaságból, Norvégiából, Ausztriából, Japánból tért haza fertőzötten.

Jelenleg 5817 aktív esetet tartanak nyilván, 27 százalékuk 11 év alatti, 14 százalékuk 12-18, 10 százalékuk 20-30 éves, 25 százalékuk 30 és 50 év közötti, 16 százalékuk 50-től 70 éves, és csak 7 százalékuk tartozik a több mint 90 százalékban kétszer is beoltott 70 év fölöttiek közé.

A csütörtökön diagnosztizáltak 45 százaléka nem vette - vagy 12 év alatt nem is vehette - fel az oltást, négy százalékuk részben volt védett, vagyis még nem telt el a két hét a második vakcina beadása óta, és 51 százalékuk oltással védett volt a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet értesülése szerint. A 12-es kereskedelmi TV esti híradása szerint az új fertőzések több mint 90 százalékát a korábbiaknál fertőzőbb delta vírusváltozat okozza.

Naftali Bennett miniszterelnök Orna Barbibai gazdasági miniszterrel és Nicán Horovic egészségügyi miniszterrel közösen megállapodott az "örömcímke" létrehozásáról, amely az ezekben a hetekben kezdődő esküvői szezon rendezvényeit szabályozza.

Izraelben hagyományosan sok száz fős, hatalmas lakodalmakat rendeznek, amelyeket már tavaly is megtiltottak a hatóságok. A kormány egyelőre engedélyezi ezeket a különösen veszélyes - rengeteg testi kontaktussal, ölelésekkel, puszilkodással járó - rendezvényeket, de csak az oltottak, a gyógyultak és a negatív tesztet felmutatók számára, noha a szakemberek szerint szinte lehetetlen a követelmények ellenőrzése.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 740 832, 12 évesnél idősebbet már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,73 százaléka. A pandémia megjelenése óta 849 654 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6443-an haltak meg Izraelben.

Szicília és Szardínia szigetén rosszabbodott a járványhelyzet
Olaszországban bevezették a Szicíliára és Szardíniára érkező turisták szigorúbb ellenőrzését, mert az idegenforgalom újraindulásával romlottak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos mutatók, és ismét városokat kellett lezárni.

A több mint tízezres lakosú Rieri a harmadik város Szicíliában, amely csütörtökön újból vörös zónába került át a fertőzöttek számának veszélyes növekedése miatt. Kéthetes karanténba helyezték a közeli Mazzarinót, valamint az ókori mozaikjai révén turistalátványosságként ismert Piazza Armerinát is.

Nello Musumeci szicíliai kormányzó kötelező tesztelést rendelt el a Spanyolországból, Portugáliából és Máltáról, valamint EU-n kívüli országokból érkezők számára attól függetlenül, hogy be vannak-e oltva vagy sem.

Az ötmilliós szigeten az elmúlt egy hónapban 2,92-re emelkedett a vírus reprodukciós rátája a veszélyességi küszöbértéknek tartott korábbi kevesebb mint egyről. A tartományi elnök csütörtöktől kampányt indított a lakosság minél gyorsabb átoltására még szeptember előtt: eddig a szicíliaiak kevesebb mint fele kapott első dózist.

Hasonlóképpen a járványkorlátozásokat tavasszal elsőként feloldó Szardíniában is leállították az eddigi szabad belépést, és kikötőkben és repülőtereken ismételten ellenőrzik az érkezőket. Helyi sajtóhírek szerint a napi esetszám növekedése miatt a szardíniai szállodákban elkezdték lemondani a foglalásokat.

Egész Olaszországban megközelítette az egyes értéket a vírusfertőzés terjedésének gyorsaságát jelző reprodukciós ráta: a húsz tartományból tizenkilenc ismét a mérsékelt járványveszélyt jelző sárga övezet küszöbére érkezett, ami a szigorítások esetleges visszavezetését jelentheti, például a maszk kötelező használatát szabadtéren is.

A kormány közölte, hogy kedden dönt az esetleges intézkedésekről, hangsúlyozva, hogy a járványmutatók rosszabbodása ellenére a kórházak Covid-19-osztályai továbbra is majdnem teljesen üresek. Az utóbbi egy héten azonban a napi esetszám a korábbi hét kétszeresére emelkedetett a delta variáns terjedése miatt, melynek tetőzését a számítások szerint augusztus végére várják.

A hatvanmilliós országban 25,7 millióan kaptak két adag védőoltást, ami 47,7 százalékos átoltottságnak felel meg. A vakcinázás felgyorsítására a kormány kötelezővé akarja tenni az olasz és egyben európai uniós védettségi igazolás használatát a repülőkön és vasúton való utazáshoz, a sport- és kulturális eseményeken való részvételhez, valamint felmerült, hogy az éttermek és bárok belső tereibe is csak átoltottan lessen belépni, ami a vendéglátási ágazat azonnali tiltakozásához vezetett.

Az oltást továbbra is a vakcinahiány lassítja, mivel jelenleg majdnem kizárólag a Pfizer/BioNTech oltóanyagát használják.

Legolvasottabb cikkeink