• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.07.22 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Enyhén emelkedett a súlyos betegek száma Izraelben. Romániában meghaladta a százat a 24 óra alatt diagnosztizált fertőzöttek száma...

Horvátország újabb szigorításokat vezet be
Újabb szigorításokat tervez bevezetni a horvát kormány a koronavírus-járvány megfékezése érdekében - jelentette be a csütörtöki kormányülést követően Davor Bozinovic belügyminiszter. A tárcavezető kiemelte: hétfőtől a magas fertőzöttségi arányt regisztráló, nem európai uniós országokból, például Nagy-Britanniából és Oroszországból érkezőknek a határátlépésnél az oltási igazolás mellett negatív PCR-tesztet is fel kell mutatniuk.

Hozzátette: az emelkedő esetszámok miatt négy dalmát megyében szigorítanak a gyülekezési feltételeken is. A részleteket pénteken ismertetik. A miniszter azonban annyit elmondott: a helyi válságstábokon lesz a felelősség, hogy az olyan rendezvényeket, amelyeket nehezen vagy egyáltalán nem lehet ellenőrizni, engedélyezik-e.

Egy héttel ezelőtt az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ (ECDC) kockázatosabb besorolás alá helyezte az egész horvát tengermelléket, amely már csak lépésre áll attól, hogy a piros jelzésű, azaz a súlyosan fertőzött régiók listájára kerüljön. A mostani, csütörtöki jelentés szerint az adriai partvidék továbbra is kockázatos besorolás alatt marad.

Az elmúlt 24 órában 179 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 362 ezret. A Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy ember halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8245-re emelkedett. Kórházban 124 beteget ápolnak, közülük 14-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 604 513-an kaptak védőoltást - a jogosultak 39,5, a felnőtt lakosság 47,6 százaléka -, közülük 1 401 029-en már a második adagot is.

A szomszédos Szlovéniában csütörtökre 69 új fertőzöttet szűrtek ki, június közepe óta a legtöbbet, ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 258 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben egy ember halt meg, így a halálos áldozatok száma 4766-ra nőtt. A koronavírusos betegek közül 27-en vannak kórházban, heten közülük intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 884 029-en kaptak védőoltást, az oltásra jogosult lakosság 42, a felnőtt lakosság 50 százaléka. Közülük 777 196-an már a második adagon is túl vannak.

Kijevben hat betegnél azonosították a delta variánst
Hat koronavírusos betegnél igazolta az elsődleges teszt az ukrán főváros egyik kórházában azt, hogy a vírus különösen veszélyes, először Indiában megjelent delta variánsával fertőződött meg - adta hírül az Ukrajinszka Pravda című hírportál a kijevi vezetés egészségügyi osztályára hivatkozva.

A közlemény szerint a mintákat elküldték az egészségügyi minisztérium kijevi laboratóriumi központjába, hogy erősítsék meg a vizsgálati eredményt, amelyet külföldről beszerzett új, kifejezetten a delta variáns kimutatására alkalmas tesztekkel diagnosztizáltak a kórházban. Valentina Hinzburg, a kijevi adminisztráció egészségügyi osztályvezetője elmondta, hogy a betegek, akiknél kimutatták a delta variánst, életkorban nagyon eltérnek egymástól, van köztük 21 éves és 72 esztendős páciens is. Az egész országban hivatalosan eddig négy esetben mutatták ki a delta variánst.

Ukrajnában amúgy a járvány terjedése ismét stagnál. A hivatalosan közölt adatok szerint az elmúlt napon 726-tal 2 246 656-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, vagyis 71-gyel több fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző napon. Az elhunytak száma 21-gyel 52 790-re emelkedett, míg a megelőző napon 13-an haltak bele az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségbe. Eddig 2 183 003-an gyógyultak meg, közülük az elmúlt napon több mint ötszázan. Az aktív betegek száma így megint nőtt, több mint kétszázzal 10 863-ra.

Kórházba 402 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, míg a megelőző napon számuk 508 volt. A legtöbb új beteget, 246-ot ismét az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel.

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 843 899-en kapták meg valamely védőoltás első, 1 555 859-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Szerdán 120 090 embert oltottak be, ami új rekord az országban.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közben elmondta, hogy a kijeviek közül bárki, aki betöltötte a 18. életévét, felveheti a védőoltást csütörtöktől a Nemzetközi Kiállítási Központban létesített tömeges oltóponton, péntektől pedig a kerületi oltóközpontokban. Kétfajta oltóanyag közül választhatnak a fővárosiak: a Sinovac és a Moderna vakcinájából.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója egy tévéműsorban biztosított afelől, hogy a vírus delta variánsa megjelenése miatt nem szigorítanak a karanténkorlátozásokon a fővárosban. A szakember ugyanakkor a járvány újabb fellángolását jósolta augusztus végére, amikorra az emberek hazatérnek a nyaralásból.

Szerbia már augusztus elején szigoríthat az intézkedéseken
Etikailag teljesen elfogadhatatlannak nevezte Predrag Kon, Szerbia legismertebb járványügyi szakértője, hogy az egészségügyi dolgozók egy része nem akarja beadatni magának a koronavírus elleni védőoltást. A szakember a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt csütörtökön, hogy nem elegendőek a jelenlegi járványügyi intézkedések az országban, mindenképpen szigorításokra lesz szükség, és a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb erről már augusztus 1-jén dönthet.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 228-cal 719 234-re, Koszovóban öttel 107 483-ra, Észak-Macedóniában 15-tel 155 970-re, Montenegróban 47-tel 100 802-re, Bosznia-Hercegovinában pedig öttel 205 308-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma az utóbbi 24 órában Szerbiában néggyel 7092-re, Montenegróban eggyel 1624-re, Bosznia-Hercegovinában pedig szintén eggyel 9722-re növekedett. Koszovóban és Észak-Macedóniában nem volt halálos áldozata a kórnak az elmúlt napon, így a halottak száma 2267, illetve 5488 maradt.

Romániában meghaladta a százat a 24 óra alatt diagnosztizált fertőzöttek száma
Romániában szerdán, másfél hónap óta először ismét meghaladta a százat a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) szerdai összegzésében szereplő 102 új eset csaknem kétszerese az utóbbi két hét átlagának. A keddi jelentésben szereplő új esetek száma is közel kétszerese volt a kétheti mozgóátlagnak. Romániában július közepén kezdett ismét gyorsulni a fertőzések üteme, az utóbbi hét napon másfélszer annyi új fertőzést regisztráltak, mint a megelőző héten.

A GCS szerdán két újabb halálesetről számolt be, a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma enyhén emelkedett (258), akárcsak a súlyos eseteké, jelenleg 38 fertőzöttet ápolnak intenzív osztályon.

Florin Citu miniszterelnök szerdai sajtóértekezletén a járvány közelgő negyedik hulláma kapcsán feltett kérdésre válaszolva azt mondta: nincs szükség újabb korlátozások bevezetésére, mert azokat valójában nem helyezte hatályon kívül a bukaresti kormány. Továbbra is érvényben vannak azok a - gyülekezésre és távolságtartásra vonatkozó - korlátozások, amelyek az adott településen fertőzési rátáját veszik alapul, tehát automatikusan életbe lépnek, ha a két hét alatt regisztrált új fertőzések aránya meghaladja a lakosság 1, 1,5 vagy 3 ezrelékét.

A miniszterelnök nem kívánta kommentálni a lakosság alacsony oltási hajlandóságára vonatkozó újságírói felvetést, csak annyit mondott, hogy a kormány továbbra is igyekszik meggyőzni a lakosságot, hogy az oltás a járvány megfékezésének egyedüli eszköze.

A közegészségügyi intézet (INSP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában egyetlen korosztály átoltottsága sem haladja meg a 40 százalékot. Mindazonáltal az INSP becslése szerint a betegségen átesetteket is beleszámolva Romániának két olyan térsége is van - Kolozs megye, illetve Bukarest, a fővárost övező Ilfov megyével együtt -, ahol a lakosság védettsége meghaladja a 60 százalékot, három megyében (Temes, Szeben, és Brassó) pedig az 50 százalékot.

Másfelől az ország településeinek több mint egyharmadában a védettséggel rendelkezők aránya a betegségen átesetteket is beszámolva sem éri el a 20 százalékot.

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 897 ezer ember - a beoltható 12 év feletti lakosság 28,9 százaléka - kapott kedd délutánig legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Enyhén emelkedett a súlyos betegek száma Izraelben
Közel tízezer aktív koronavírus-hordozó mellett enyhén megemelkedett, 72-re a súlyos betegek száma Izraelben - jelentette a helyi média csütörtökön.

Az egészségügyi minisztérium legfrissebb, szerdai adatai szerint 1336 új fertőzöttet azonosítottak több mint 85 000 teszt alapján, ami 1,74 százalékos pozitivitási arányt jelent. Jelenleg összesen 9673 vírushordozót tartanak nyilván, azonban továbbra is csak 145-en kerültek kórházba közülük, 72-en számítanak súlyos betegnek, és 15-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A minisztérium kutatóközpontjának egy friss tanulmánya szerint a kétszer beoltott 60 évnél idősebbeket csak 50 százalékos arányban, a többi oltottat pedig csak 80 százalékban védi meg a Pfizer oltása a súlyos betegségekkel szemben a koronavírus delta változatánál, de a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál szerint ezt az adatot az izraeli szakemberek jelentős része vitatja.

Jael Paran, egy helyi kórházban dolgozó járványügyi orvos szerint a súlyos esetként meghatározott betegek jelentős része olyan idős ember, akinél csökkent a vér oxigénszintje, ami az oltások előtt, az előző járványhullámok idején állapotuk jelentős romlását jelezte, de az oltással védett betegek számára ez gyakran már csak egy rövid, szteroidokkal jól kezelhető időszakot jelent, és nem jelez jelentős romlást.

A haifai Technion műszaki egyetem egészségügyi statisztikus szakértője, Dvír Aran is kételkedik a kutatás következtetéseiben, s szerinte a kiinduló adatok a hibásak a hamis eredményekért, mert egyrészt olyan kevés - 60 körüli - súlyos esettel számolnak, ahol kicsi hibahatár is jelentős hatással lehet az eredményekre, másrészt eleve kevésbé jelennek meg a kutatásban a teszteket is jóval kisebb számban elvégző, a betegségben vagy az oltásban kételkedő, a vakcinát elutasító emberek.

A védettség jelenlegi szintje azért kulcsfontosságú, mert ennek alapján döntenek az egészségügyi hatóságok az esetleges harmadik adag vakcináról. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA) szerint egyelőre nincs szükség harmadik adagra - emlékeztetnek az izraeli szakértők.

A Maariv című újság által csütörtök reggel megkérdezett Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium igazgatója szerint a minisztérium közvetlen kapcsolatban áll a gyógyszergyártókkal, és szükség esetén képesek beszerezni az oltásokat.

A december végén kezdődött oltási kampányban Izrael mintegy 9,3 millió lakosából eddig 5 752 261-et (tizenkét évesnél idősebbeket) már legalább egyszer beoltottak a Pfizer vakcinájával. Ez az ország lakosságának 61,86 százaléka. A pandémia megjelenése óta 856 261 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. A betegségben tavaly február óta 6455-en haltak meg Izraelben.

Legolvasottabb cikkeink