• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.09.13 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Enyhülhetnek a Nagy-Britanniába beutazók tesztelési kötelezettségei. Horvátországban nem fogják kötelezővé tenni az oltást...

Romániában jelenléti oktatással kezdődött a tanév
Romániában járványügyi óvintézkedések közepette, de egyelőre jelenléti oktatással, szabadtéri ünnepségekkel kezdődött meg hétfőn a 2021-2022-es tanév, a hatóságok azonban arra készülnek, hogy szükség esetén ismét áttérnek az online oktatásra azokon a településeken, ahol az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzések száma 14 nap alatt meghaladja a lakosság hat ezrelékét.

A csaknem hárommillió diák közül már most is van több mint ötezer, aki csakis az online oktatási felületen találkozhat tanáraival és osztálytársaival. Az országban jelenleg 12 olyan település van (többségük Szatmár megyében), ahol a fertőzési ráta már meghaladta a hat ezreléket, néhány bukaresti iskolát pedig a befejezetlen építkezések, felújítások miatt nem nyitottak meg.

Az oktatási és az egészségügyi miniszter közös rendelete szerint azokon a településeken, ahol a fertőzési ráta túllépi a hat ezreléket, az oktatást az internetre költöztetik, csak az óvodások, illetve az iskola-előkészítő osztályok és kisegítő iskolák tanulói járhatnak be az iskolákba.

Hasonlóképpen két hétre online oktatásra tér át minden olyan osztály, ahol fertőzést mutattak ki valamelyik diáknál, azok a 12 év feletti diákok azonban, akik be vannak oltva, továbbra is személyesen részt vehetnek a tanórákon. A karanténintézkedést a nyolcadik nap után fel lehet oldani a beoltatlan diákok esetében is, amennyiben a szülők hozzájárulnak, hogy az iskolában leteszteljék őket, és az antigén gyorsteszt eredménye negatív.

Az iskolákban zárt térben kötelező a védőmaszk viselése, Bukarestben egy helyi rendelet alapján az iskolák környékén várakozó szülőknek a szabadban is maszkot kell viselniük.

A hatóságok még egy-két hete is azt remélték, hogy ebben a tanévben már nem lesz szükség távoktatásra, de a koronavírus-járvány negyedik hulláma minden korábbinál meredekebben emelkedő fertőzési görbét produkált Romániában, ahol az átoltottság (Bulgária után) a második legalacsonyabbnak számít az Európai Unióban. Az országos fertőzési ráta már meghaladta az egy ezreléket, az újonnan diagnosztizált fertőzések száma pedig hétről hétre több mint másfélszeresére emelkedik.

A közoktatási rendszer 317 531 alkalmazottja közül 193 430 (kevesebb mint 61 százalék) van beoltva. Ez az arány csaknem kétszerese az országos (31 százalékos) átoltottsági átlagnak. A beoltható (12 év feletti) diákok átoltottsága jóval kisebb az átlagnál: szeptember 4-ig kevesebb mint 200 ezer tizenéves vette fel a koronavírus elleni oltást, ami 12 százalékos átoltottsági arányt jelent.

A tanévvel együtt oltási kampány is kezdődik a romániai iskolákban: a következő két hónapban a diákok, szülők és pedagógusok az oktatási intézmények orvosi rendelőiben, az iskolában szervezett mobil oltópontokon, vagy a közeli oltóközpontokban is felvehetik a vakcinát.

A hónap végéig szigorítanak a korlátozásokon Ukrajnában
Az ukrán kormány még a héten várhatóan jóváhagyja a koronavírus-járvány miatti korlátozások szigorítását, az erről szóló rendeletek pedig ezt követően hét nap múlva, azaz még a hónap végéig hatályba lépnek - írta hétfőn az RBK-Ukrajina hírportál.

Jelenleg még Ukrajna egésze a járványhelyzet szerinti legenyhébb, zöld besorolásban van. A tervek szerint viszont a héten - ha a kormány jóváhagyja az egészségügyi tárca indítványát - minden megye legalább az eggyel szigorúbb, sárga kategóriába kerül át, és lehetnek olyan régiók is, amelyek a legszigorúbb, vörös besorolásba.

Az egészségügyi tárca korábban azt tervezte, hogy a szigorítások már most hatályba lépnek. A határidőt azért halasztották el, mert a beoltottak számára kedvezményeket készül a kormány biztosítani, de ezek részletei még kidolgozás alatt állnak. A hírportál értesülései szerint a sárga zónába kerülő megyékben az edzőtermek, a mozik és más kulturális intézmények létszámkorlátozás nélkül lesznek látogathatók, ha a személyzet és a látogatók zöme felvette a védőoltás legalább első dózisát. Egyelőre nem tudni, hogy hány százalék beoltott dolgozó, illetve látogató esetében kaphatja meg egy intézmény ezt a kedvezményt. A vörös besorolású területeken nyitva tarthatnak az éttermek, ha az alkalmazottak és a látogatók egyaránt felvették a teljes védettséghez szükséges mindkét adagot. Az oltottak százalékos arányát szintén nem hagyták még jóvá.

Az RBK-Ukrajina úgy tudja, hogy a közösségi közlekedést egyelőre nem tervezik korlátozni.

Közben Vitalij Klicsko kijevi polgármester elmondta, hogy eddig Kijevben már több mint másfél millió oltást adtak be, több mint a fele az oltottaknak pedig mindkét dózist megkapta. Hozzátette, hogy a fővárosban már 4100 ágyat készítettek elő a koronavírus következő hullámára, amelynek 98 százaléka oxigént biztosító berendezéssel van felszerelve. Ezen felül további 5500 pótágy elhelyezésére van lehetőség a kijelölt kórházakban.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy a jelenlegi adatok alapján Kijevben és 11 megyében - azaz csaknem az ország felében - haladja meg a Covid-megbetegedések aránya a zöld besoroláshoz megengedett mértéket. Ezen felül négy régióban - Lviv, Voliny, Odessza és Ternopil - megyékben átlépte a kórházi ellátásra szorulók aránya a megengedett szintet.

Ukrajnában hétfőre 1205 esettel 2 317 824-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, feleannyi új fertőzöttet diagnosztizáltak, mint az előző hét hétköznapjain. Ennek általában az az oka, hogy hétvégenként kevesebben fordulnak orvoshoz és kevesebb tesztet végeznek. Az elhunytak száma 18-cal 54 360-ra, az aktív betegeké pedig több mint négyszázzal 41 596-ra emelkedett.

Az egészségügyi tárca legfrissebb adatai szerint az oltási kampány februári kezdete óta 5 906 742-en kapták meg valamely védőoltás első, közülük 4 804 204-en a második dózisát is a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában. Vasárnap 45 148 embert oltottak be az országban.

Horvát kormányfő: nem fogják kötelezővé tenni az oltást
Senki számára nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást - jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton Zágrábban, hozzátéve, hogy bízik a horvát állampolgárok körültekintésében, bölcsességében és tájékozottságában.

A kormányfő újságírói kérdésre válaszolt, miután Vili Beros egészségügyi miniszter és Davor Bozinovic belügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyes területeken kötelezővé tehetik oltást, külön hangsúlyt fektetve az egészségügyre.

A kormányfő kiemelte: nem hiszi, hogy van még valaki az országban, aki ne tudná, hogy a vírus már 18 hónapja jelen van és több mint nyolcezer ember vesztette életét a Covid-19 szövődményeiben Horvátországban, valamint négymillió a világban.

"Annak ellenére, hogy tovább nő a fertőzöttek száma, nem tervezünk szigorúbb korlátozásokat sem bevezetni" - hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 1162 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 383 ezret. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon 14-en haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8427-re emelkedett. Kórházban 559 beteget ápolnak, 55-en vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 757 756-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,3, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 647 073-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 1085 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 274-en vannak kórházban, 62-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 024 456-an kaptak védőoltást, közülük 935 064-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 49, illetve 44 százaléka.

Szlovénia, Horvátországgal ellentétben, kötelezővé teszi az állami hivatalok alkalmazottai számára a védőoltás felvételét - erről Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter tett bejelentést pénteken Ljubljanában.

A kormány szombati ülésén szigorított a járványügyi intézkedéseken is. Szeptember 15-től minden ágazatban - kivéve a sürgősségi ellátás területét -, mindenkinek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, ez egyaránt vonatkozik a szolgáltatókra és a szolgáltatások igénybevevőire. A kormány kötelezővé tette továbbá a maszk viselését zárt térben és szabad téren is, amennyiben nem tartható be az emberek közötti 1,5 méteres védőtávolság.

Szerbiában szigorúbban ellenőrzik az előírások betartását
Egyelőre nem vezetnek be újabb korlátozásokat Szerbiában a koronavírus-járvány miatt, de a hatályos előírásokat szigorúbban ellenőrzik a jövőben - közölte Branislav Tiodorovic járványügyi szakértő a szerbiai közszolgálati televízió vasárnap reggeli műsorában.

A járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja elmondta, hamarosan Szerbiában is bevezethetik az úgynevezett Covid-igazolványokat, amelyek felmutatásához kötnék a vendéglátó- és szórakozóhelyek látogatását.

Hétfőtől ismét mindenkinek kötelező maszkot hordania az oktatási intézményekben - döntött hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A tanév kezdetén szüntették meg az iskolákban a beoltott tanárok és diákok számára a kötelező maszkviselést, de alig két hét után újra kötelezővé teszik. A minisztérium döntése értelmében az ország iskoláinak negyedében - főleg a dél- és nyugat-szerbiai településeken, ahol nagyon magas a fertőzöttek száma - hétfőtől ismét kizárólag online, távoktatással zajlik a tanítás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5003-mal 816 912-re, Koszovóban 424-gyel 157 002-re, Észak-Macedóniában 464-gyel 183 535-re, Montenegróban 557-tel 121 908-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 436-tal 220 956-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 28-cal 7548-ra, Koszovóban 23-mal 2795-re, Észak-Macedóniában szintén 23-mal 6260-ra, Montenegróban kettővel 1800-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 9993-ra növekedett.

Franciaországban ismét több mint 120 ezren tüntettek a védettségi igazolás használata ellen
Több mint 120 ezren tüntettek szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen, a fővárosból incidenseket is jelentettek a tüntetők és a rendőrök között.

Ez volt az egymást követő kilencedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális pártok hívei is utcára vonultak, jóllehet a részvétel hétről hétről csökken. A múlt héten 140 ezren, az azt megelőző szombaton 160 ezren, míg három hete még 175 ezren tüntettek, az előző hónapban pedig több mint 200 ezren.

A belügyminisztérium esti összesítése szerint 207 megmozdulás volt országszerte, Párizsban 19 ezren vonultak utcára, s közülük többen összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, 96 rendbontót elő is állítottak.

A fővároson kívül ismételten a déli nagyvárosokban tiltakoztak nagyobb számban, Nizzában 3500-an, Montpellier-ben háromezren, Toulonban, Bordeaux-ban, Toulouse-ban 2500-an, Marseille-ben 2200-an, de kétezren voltak az északi Lille-ben és a közép-franciaországi Lyonban is.

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint a Hazafiak elnevezésű, parlamenten kívüli jobboldali párt által szervezett párizsi megmozduláson a résztvevők barbarizmusnak, a szegregációt és az apartheidet erősítő tényezőnek nevezték a védettségi igazolást.

A tüntetők azt is üdvözölték, hogy pénteken mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult Agnes Buzyn korábbi francia egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A kormány nem zárta ki, hogy november 15. után is használatban marad a dokumentum, amennyiben a vírus nem tűnik el az országból.

A járványügyi mutatók közben fokozatosan javulnak: a naponta feltárt új esetek száma az elmúlt héten 10 ezer alá csökkent, a kórházban ápolt fertőzöttek száma is 10 ezerre esett vissza, közülük 2100-an vannak súlyos állapotban. A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede, a 12 éven felüliek 85 százaléka megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s 46 millió ember, a 12 éven felüliek 80 százaléka már a második dózist is felvette.

Enyhülhetnek a Nagy-Britanniába beutazók tesztelési kötelezettségei
Vasárnapi brit sajtóértesülés szerint hamarosan enyhülhetnek a külföldről Nagy-Britanniába beutazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei. Sajid Javid brit egészségügyi miniszter megerősítette, hogy a kormány dolgozik az utazók tesztelési előírásainak enyhítésén, de időpontot nem említett.

A Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit lap kormányforrásokat idézve azt írta, hogy még az októberben kezdődő őszi iskolai szünet előtt megszűnhet a költséges PCR-koronavírustesztek elvégzésének kötelezettsége azok számára, akik a brit kormány besorolása alapján zöld vagy sárga kategóriás országokból utaznak Nagy-Britanniába és a koronavírus elleni oltás mindkét adagját megkapták.

Magyarország a sárga kategóriába tartozik a brit kormány által érvényben tartott járványkockázati besorolás alapján.

A jelenlegi brit szabályozás szerint azok az európai uniós és amerikai állampolgárok, akik mindkét dózist megkapták az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), illetve az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) által jóváhagyott oltóanyagok valamelyikéből, karanténkötelezettség nélkül beutazhatnak Nagy-Britanniába, de indulásuk előtt és érkezésük után egy-egy PCR-tesztet el kell végeztetniük saját költségükön.

Ugyanez érvényes a külföldre látogató és onnan hazatérő brit állampolgárokra.

Ez a tesztelési kötelezettség a népesebb családokra esetenként több száz font többletköltséget ró az utazási kiadásokon felül, és a brit turisztikai szakma hosszú ideje erőteljesen lobbizik a rendszer felülvizsgálatáért.

A Mail on Sunday forrásai szerint a jövő hónaptól a mindkét oltási dózissal beoltottaknak várhatóan már nem kell tesztelésnek alávetniük magukat, mielőtt elindulnak Nagy-Britanniába, akkor sem, ha sárga kategóriás országokból érkeznek, és beutazásuk után is csak a PCR-szűrésnél olcsóbb gyorstesztet kell elvégeztetniük.

Sajid Javid egészségügyi miniszter a Sky News brit hírtelevízió vasárnapi politikai magazinműsorában közvetve megerősítette, hogy a kormány a szabályozás módosítására készül. Úgy fogalmazott: "a lehető leggyorsabb ütemben" szeretné megszüntetni a külföldről érkezők PCR-tesztelési kötelezettségét, és felkérte a minisztérium illetékes döntéshozóit, hogy "az első lehetséges pillanatban" intézkedjenek a PCR-szűrési szabály visszavonásáról.

Boris Johnson brit miniszterelnök a tervek szerint kedden ismerteti részletesen a koronavírus-járvány elleni fellépés következő szakaszára kidolgozott kormányzati terveket. Vasárnapi nyilatkozatában Sajid Javid erről nem árult el részleteket, de kijelentette: nem számol azzal, hogy a kormány újból a korábbiakhoz hasonló lezárásokat rendelne el.

Az egészségügyi miniszter hozzátette: lekerült a napirendről az a terv is, amelynek alapján szeptember végétől csak oltási igazolás felmutatásával lehetett volna látogatni az éjszakai szórakozóhelyeket és a nagyobb rendezvényeket.

Legolvasottabb cikkeink