• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.26 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Biden aláírta a külföldiek beutazására vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló rendeletet. Szerbia gyógyszerrel és oxigénnel segíti Romániát...

Oroszországban meghaladta az 1100-at a halálos áldozatok száma
Először emelkedett 1100 fölé kedden a Covid-19-járványba egy nap alatt belehalt áldozatok száma Oroszországban. Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 1106-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 232 775-re nőtt az orosz operatív törzs kedden közölt adatai szerint. A halálos áldozatok száma immár a nyolcadik egymást követő napon haladta meg az ezret. A nem véglegesített halálozási ráta 2,8 százalék

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 34 446-tal 8 316 019-re emelkedett. A napi növekmény 0,44 százalék, a tünetmentes esetek aránya nyolc százalék. A felépültek száma 26 973-mal 7 213 584-re gyarapodott. Az országban 869 660 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 205,7 millió, az elmúlt napon pedig 414 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 890 069 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Ukrajnában egyre több régió kerül vörös besorolásba
Ukrajnában hamarosan már 13 megye lesz a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös besorolásban, ami már több, mint az ország régióinak fele - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a keddi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető szavai szerint mostanra "fenyegetően felgyorsult" a kórházi ellátásra szoruló, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegek számának emelkedése. Egyes régiókban, mint például Donyeck és Zaporizzsja megyékben az oxigénterápiás ágyak kihasználtsága már elérte a 80 százalékot. Az ország egészét tekintve a Covid-betegek számára fenntartott, orvosi oxigént biztosító berendezéssel felszerelt kórházi ágyak kihasználtsága átlagosan 66 százalék - mondta, hozzátéve, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheinek csökkentése érdekében tárcája kénytelen szigorú karanténszorításokat bevezetni.

Ukrajnában a vörös kategóriába sorolt régiókban a szabályok szerint a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat csak azok látogathatják, akik megkapták a védőoltás mindkét dózisát, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, ahol az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint jelenleg már csak négy megye - köztük Kárpátalja - maradt a legenyhébb, sárga besorolásban, a főváros, Kijev pedig egyelőre az eggyel nagyobb kockázatot jelző narancs kategóriában van. A még hétfőn közzétett táblázatban még hat megye volt hivatalosan vörös besorolású. Ljasko kijelentette, hogy csak akkor készülnek bevezetni zárlatot Ukrajnában, ha minden régió vörös besorolásba kerül.

A miniszter közölte azt is, hogy eddig Ukrajnában 119-en haltak meg a védőoltás felvétele után. Ugyanakkor kijelentette, hogy egyelőre egyetlen halálesetről sem tud, amely közvetlen összefüggésben lenne az oltással. "Ha történt volna ilyen, jelentették volna nekem" - tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva. Kijelentette, hogy a lakosság beoltásának köszönhetően az elmúlt négy hónap alatt több mint háromezer emberéletet mentettek meg, szerinte ennyivel többen haltak volna bele a betegség szövődményeibe.

Ukrajnában keddre 19 120-szal 2 803 159-re nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké - az eddig legmagasabb számmal - 734-gyel 64 936-re, az aktív betegeké pedig több mint 8600-zal 348 111-re. Az elmúlt napon 2939 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 058 802 ukrán adatta be magának, további 2 092 676-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 254 920 embert oltottak be az országban.

Szerbia gyógyszerrel és oxigénnel segíti Romániát
Mintegy 6500 adag koronavírus elleni gyógyszerrel, valamint 900 liter oxigénnel segíti a szerb kormány a járvány sújtotta Romániát, az adományt hétfőn adták át.

Nikola Selakovic szerb külügyminiszter a küldemény indításakor emlékeztetett arra, hogy Románia a nyáron oltóanyagot adományozott Szerbiának, most pedig Belgrádon volt a sor, hogy segítsen a szomszédos, baráti államnak.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában hétfőre 5733-mal 1 098 209-re, Koszovóban 13-mal 160 635-re, Észak-Macedóniában 227-tel 199 766-ra, Montenegróban 433-mal 140 922-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 273-mal 248 962-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 61-gyel 9509-re, Észak-Macedóniában 15-tel 7029-re, Montenegróban hattal 2065-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 17-tel 11 357-re növekedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, így a halottak száma 2974 maradt.

Romániában a szálláshelyeknek és bevásárlóközpontoknak védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől
Romániában ezentúl a szálláshelyeknek és a bevásárlóközpontoknak is a koronavírus elleni teljes beoltottságot, vagy a fertőzésből legfeljebb fél éve történt kigyógyulást tanúsító védettségi igazolást kell kérniük ügyfeleiktől - az erről szóló pontosítást hétfői ülésén fogadta el a román kormány.

A járvány negyedik hulláma miatt egészségügyi válsághelyzetbe került Romániában hétfőtől léptek hatályba az újabb járványügyi szigorítások, az ezeket tartalmazó, jogászok által véglegesített múlt heti kormányhatározat azonban - Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerint - nem mindenben tükrözte a járványügyi szakemberek szándékát, ezért hétfőn újabbakkal egészítették ki.

Romániában hétfőtől csakis védettségi igazolvánnyal szabad ügyfélként belépni a nyilvános zárt terekbe, az élelmiszerboltok és gyógyszertárak kivételével. A megkötést az alkalmazottakra egyelőre nem lehet érvényesíteni, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.

Romániában már nem tekintik védetteknek a friss negatív teszttel rendelkezőket, mert sokkal könnyebben megfertőződhetnek, szervezetük még "nem tanult meg" védekezni a vírus ellen. Mindazonáltal a hivatalokban és magáncégek ügyfélszolgálatain elfogadják a friss negatív teszt alapján kiállított zöld igazolványt is.

A hétfői pontosítás szerint a bevásárlóközpontoknak ellenőrizniük kell, hogy csakis oltottak, vagy a betegségből kigyógyultak léphessenek be. Amennyiben egy plázában (lakosságnyilvántartó, járműnyilvántartó) hivatalok, vagy oltási központok működnek, akkor oda - elhatárolt útvonalon - negatív teszttel is bemehetnek az ügyfelek.

A kormányhatározat lehetővé teszi, hogy a beoltatlanok teszt nélkül is felvehessék járandóságukat a szociális intézményekben, és részt vehessenek igazságszolgáltatási eljárásokban. Egyébként a hivatalokba nem lehet védettségi igazolás nélkül bemenni.

Hétfőtől a lakáson kívül mindenütt kötelezővé vált a védőmaszk használata, ez alól csak a nehéz fizikai munkát végzők, a sportolók, és a televízióműsorok szereplői kapnak felmentést, ha közben betartják a biztonságos távolságot. Országszerte korlátozták az éjszakai kijárást: csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad este 22 és hajnali 5 óra között kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. A magánrendezvényeket, koncerteket, tanfolyamokat 30 napra betiltották, a szórakozóhelyeknek be kellett zárniuk.

Hétfőtől a közoktatásban kéthetes rendkívüli szünet kezdődött, a magániskoláknak is - ha nem adnak ki szünetet - át kellett térniük a távoktatásra.

A katasztrófavédelmi államtitkár szerint az egyedüli jó hír az, hogy fellendült az oltási hajlandóság: az utóbbi három napon több mint negyedmillió ember kérte a vakcina első adagját.

A 19,3 milliós Romániában eddig 6,4 millió ember, a beoltható 12 év feletti lakosság 37,4 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Biden aláírta a külföldiek beutazására vonatkozó korlátozások feloldásáról szóló rendeletet
Joe Biden amerikai elnök hétfőn aláírta azt a rendeletet, amely november 8-tól hatályon kívül helyezi a Kínára, Indiára és Európa nagy részére vonatkozó, a koronavírus járvány miatt több mint 18 hónapja - 2020 márciusa óta - érvényben lévő beutazási korlátozásokat - közölte hétfőn a Fehér Ház.

"Az Egyesült Államok érdeke, hogy elmozduljon a Covid-19 világjárvány idején korábban alkalmazott korlátozásoktól, és olyan légiközlekedési irányelveket alkalmazzon, amelyek elsősorban az oltottságra támaszkodnak" - áll Biden kiáltványában.

A Fehér Ház először szeptember végén hozta nyilvánosságra, hogy november elején megszünteti a beutazási korlátozásokat azon külföldi turisták számára, akik a koronavírus elleni védettséghez szükséges összes oltással rendelkeznek. A repülőn érkező beutazóknak november 8. után a koronavírus elleni oltásuk igazolását, illetve az indulást megelőző három napban készült teszt negatív eredményét kell majd bemutatniuk. Karanténkötelezettség nem lesz érvényben.

Az amerikai egészségügyi hatóságok korábban jelezték, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által sürgősségi alkalmazásra jóváhagyott vakcinákat (az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Moderna, a Pfizer/BioNTech, a Sinopharm és a Sinovac oltóanyagokat) fogadják el.

A Biden-adminisztráció szigorú követelményeket ír elő a légitársaságok számára is, amelyeknek ellenőrizniük kell majd, hogy a külföldi utazók rendelkeznek-e a szükséges oltásokkal, mielőtt felszállnak az Egyesült Államokba tartó járatokra. A külföldi légi utasoknak be kell nyújtaniuk a "hivatalos forrásból" származó oltási dokumentumaikat, a légitársaságoknak pedig meg kell erősíteniük, hogy az utolsó adag vakcinát az utazás dátumánál legalább két héttel korábban kapta az Amerikába tartó utas.

A Fehér Ház megerősítette, hogy a 18 év alatti gyermekek, valamint bizonyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek mentesülnek az új oltási követelmények alól, de a repülőgép indulása előtti 24 órában készült negatív koronavírus-teszttel kell bizonyítaniuk, hogy nem fertőzöttek.

Legolvasottabb cikkeink