• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.10.29 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hollandiában és Belgiumban folyamatosan növekszik az új esetek és a kórházi felvételek száma - nemzetközi hírek.

Horvátországban az idősek oltásával gyorsítják fel a kampányt
Horvátországban a 65 évnél idősebb állampolgárok oltásával gyorsítják fel a az oltási kampányt - jelentette be Vili Beros egészségügyi miniszter, a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető kiemelte: a 80 évnél idősebbek 40, a 65 évnél idősebb állampolgárok 31 százaléka nincs beoltva, ez mintegy 267 ezer ember.

Beros szerint a kor előrehaladtával csökken az immunrendszer ellenállóképessége. Ezért az említett korosztály tagjai a legsebezhetőbbek és legveszélyeztetettebbek, különösen akkor, ha más betegségekkel is küszködnek - mutatott rá. Úgy vélte, fontos, hogy megkeressék ezeket az embereket és bátorítsák őket a koronavírus elleni vakcina felvételére.

Ennek értelmében a háziorvosoknak a rendelet hatálybalépésétől számítva 15 napjuk van arra, hogy a törzskartonnal rendelkező, 65 évnél idősebb pácienseiket megkeressék és felajánlják számukra a védőoltást - hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy azon idősek esetében, akik nem tudnak elmenni a rendelőbe, az orvos köteles házhoz menni.

Horvátországban az elmúlt egy hétben tízhavi csúcsot döntött a napi új fertőzöttek száma, és ennek hatására valamelyest nőtt az oltakozási hajlandóság is.

Davor Bozinovic belügyminiszter a válságstáb vezetője újságírói kérdésre válaszolva, miszerint gondolkodnak-e teljes lezárásban, azt válaszolta: bár az valóban megállíthatná a járvány terjedését, de "eszük ágában sincs".

"Egész nyáron arról beszéltünk, hogy mindenki tartsa magát az általános járványügyi szabályokhoz, szellőztessen, hordjon maszkot, tartsa be a távolságot és oltassa be magát" - fogalmazott a tárcavezető. Hozzáfűzte, hogy csakis a védőoltás enyhíthet a járvány súlyosságán.

Az elmúlt 24 órában 4392 új fertőzést azonosítottak az országban, ez a negyedik nap, hogy négyezer fölé emelkedett a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben 26-an haltak meg. Kórházban 1311 beteget ápolnak, közülük 171-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 903 995-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 56 százaléka -, közülük 1 791 056-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 2510 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak. A Covid-19 szövődményei miatt hét beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 558-an vannak kórházban, 134-en intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 187 470-en kaptak védőoltást, közülük 1 117 780-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

Ljubljana Zágrábbal ellentétben nem zárja ki annak lehetőségét, hogy a romló a járványhelyzet miatt újra lezárásokat rendel el. Janez Poklukar egészségügyi miniszter szerint ez akkor következhet be, ha az intenzív osztályon kezelt betegek száma 160-180-ra emelkedik.

Karanténkötelezettség vár Romániában a Magyarországról zöld igazolvány nélkül érkezőkre
Kéthetes karanténba kell vonulniuk azoknak a Magyarországról Romániába belépő utasoknak, akik nem rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget igazoló uniós digitális ("zöld") igazolvánnyal, miután a járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteken Magyarországot is "sárga zónába" sorolta a járványügyi kockázat szempontjából.

A rendelkezés vasárnaptól (szombat éjféltől) lép hatályba.

Románia azokat az országokat sorolja a sárga zónába, amelyekben az utóbbi két hétben a lakosság több mint 1,5 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Azok az országok, amelyekben a kéthetes fertőzési ráta meghaladja a 3 ezreléket, a vörös jelzésű zónába kerülnek.

A CNSU átlagosan hetente frissíti a listát. A sárga zónából érkező utasokra kéthetes karantén vár, kivéve ha az okostelefonjukon vagy kinyomtatva fel tudják mutatni az európai uniós zöld igazolvány QR-kódját, amely igazolja, hogy legalább tíz napja megkapták az EU-ban elfogadott valamelyik védőoltás második (vagy a Janssen-vakcina egyetlen) adagját, vagy legfeljebb fél éve kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből, vagy rendelkeznek friss negatív teszttel.

A vörös zónából érkezőknek csak a beoltottság nyújt mentességet a karanténkötelezettség alól.

Magyarország kolozsvári főkonzulátusa arra hívta fel a figyelmet a közösségi oldalán, hogy a román hatóságok kizárólag az Európai Unió által jóváhagyott vakcinákat fogadják el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield és Janssen vakcinákat elfogadják, a Szputnyik V és a Sinopharm vakcinákkal beoltottakat pedig úgy tekintik, mint akik nincsenek beoltva. A magyar hatóságok által kiállított védettségi igazolványon (plasztikkártyán) szereplő QR kód nem azonos az Európai Uniós QR kóddal, így azt nem fogadják el a román hatóságok - figyelmeztetett a külképviselet.

Az uniós zöld igazolvány romániai érvényességét bárki ellenőrizheti az ingyenesen letölthető CHECK DCC mobilalkalmazással, amely a QR kód beolvasása után az érintett nevét zölddel mutatja, amennyiben az illető EU által jóváhagyott vakcinával volt beoltva és eltelt 10 nap a teljes immunizálás után. Ha az említett feltétel nem teljesül, az alkalmazás pirossal jelez.

Románia szomszédjai közül Magyarország volt az utolsó, ahonnan eddig korlátozások nélkül lehetett beutazni, Bulgária, Szerbia, Ukrajna és Moldova már korábban a vörös zónába került.

A CNSU listáján Románia is a vörös zónába tartozik a lakosság 10 ezrelékét meghaladó kéthetes fertőzési rátával.

Szerbiában meghosszabbítják az őszi szünetet, hogy megállítsák a járvány terjedését
A járvány terjedésének megállítása érdekében Szerbiában meghosszabbítják az őszi szünetet az általános és középiskolások számára - jelentette be Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter csütörtökön.

Mint mondta, az őszi szünet csak három napig tartana, de a diákok az egész hetet megkapják, és a hétvégékkel együtt az kilenc olyan napot jelent, amikor a gyerekek nem találkoznak egymással, így talán megállítható az átfertőződés.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában csütörtökre 6948-cal 1 118 905-re, Koszovóban 22-vel 160 680-ra, Észak-Macedóniában 444-gyel 200 856-ra, Montenegróban 474-gyel 142 308-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 1099-cel 251 263-ra növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 64-gyel 9698-ra, Koszovóban eggyel 2976-ra, Észak-Macedóniában nyolccal 7058-ra, Montenegróban héttel 2082-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 27-tel 11 426-ra növekedett.

A kijevi polgármester kérte a kormányt, hogy a fővárost is sorolja vörös kategóriába
Vitalij Klicsko kijevi polgármester csütörtökön arra kérte az ukrán kormányt, hogy sorolja a fővárost is november 1-jétől a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriába.

Klicsko rendkívüli sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a fővárosban így hétfőtől a közösségi közlekedési eszközöket csakis azok vehetik igénybe, akik felvették a koronavírus elleni védőoltás mindkét dózisát, vagy negatív PCR-teszttel rendelkeznek. Ugyanez vonatkozik a bevásárlóközpontok és a vendéglátóhelyek látogatóira, illetve személyzetére is. Az iskolákban a járványhelyzet javulásáig áttérnek a távoktatásra, az óvodák közül csak azok lehetnek nyitva, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

A főváros az utóbbi napokban minden mutató tekintetében meghaladta a megengedett normát, beleértve a Covid-betegek ellátására szoruló kórházak telítettségét. Az orvosi oxigént biztosító berendezésekkel felszerelt ágyak több 66 százaléka foglalt, egyes kórházak 99-100 százalékosan telítettek. Az elmúlt héten Kijevben naponta több mint ezer beteget és olykor az ötvenet is meghaladó számú halálesetet regisztráltak. A kórházban ápolt betegek 84 százaléka szorul oxigénre.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a már vörös besorolásban lévő nyugat-ukrajnai Rivne megyében is annyira megteltek a kórházak koronavírusos betegekkel, hogy a régió három településén bővítették a koronavírusos betegeknek fenntartott részlegeket, további újabb két kórház pedig az egészségügyi minisztérium jóváhagyására vár ennek megtételéhez. "Jelenleg a megyében a kórházi ágyak 76 százaléka foglalt, a tartalékok csak néhány napra elegendőek" - nyilatkozta Roman Szafonov, a régió tisztifőorvosa.

Jelenleg az országban már csak három régió - köztük Kárpátalja - van a legenyhébb kockázatú sárga besorolásban, tizenhárom az eggyel súlyosabb narancs, és nyolc került a vörös besorolású kategóriába. A kormány szerdai döntése szerint október 30-tól már 15 megye lesz vörös besorolású.

Ukrajnában csütörtökre 26 071-gyel 2 851 804-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma. A növekmény az eddigi legmagasabb a járvány tavaly márciusi kitörése óta. Az elhunytak száma 576-tal 66 204-re, az aktív betegeké pedig csaknem 15 500-zal 373 889-re emelkedett. A Worldometer statisztikai honlap szerint Ukrajna a napi elhunytak számát tekintve Európában a második, a világ országai között pedig a negyedik helyen áll.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 217 383-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 358 792-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Szerdán új rekordot felállítva, 291 985 embert oltottak be az országban.

Hollandiában és Belgiumban folyamatosan növekszik az új esetek és a kórházi felvételek száma
Hollandiában és Belgiumban folyamatosan növekszik az újonnan diagnosztizált koronavírusos esetek és a kórházi felvételek száma, az Európai Járvány és Betegségmegelőzési Ügynökség (ECDC) e két országot magas kockázatú (vörös) zónának nyilvánította - írta csütörtökön a helyi sajtó.

Az előrejelzések szerint a Hollandia déli részén található Limburg, a kelet-holland Geerland és Overijssel tartományokat jövő héten már a legmagasabb kockázatú, sötét vörös kategóriába sorolják. Jelenleg a nyugati Zeeland régió, Amszterdam, Hága és Rotterdam városok a járvány gócpontjai. A holland közegészségügyi hivatal (RIVM) legfrissebb statisztikái szerint, az új megbetegedések száma napi átlagban közel 7700, amely egyezik a május végi adatokkal.

Jelenleg 944 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük 254 páciens intenzív kezelésre szorul. A kórházi felvételek száma ezen a héten 52 százalékkal emelkedett. A RIVM újabb 15 halálesetet jelentett. Az elmúlt hét napban összesen 93-ra emelkedett a járványban elhunytak száma.

A szomszédos Belgiumban a brüsszeli régió és Vallónia kapott sötétvörös besorolást. A belga járványügyi adatok továbbra is erőteljesen emelkedést mutatnak. Ezen a héten 74 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőzöttek aránya, 57 százalékkal pedig a kórházi felvételek száma. Jelenleg 1379 beteget ápolnak egészségügyi intézményekben, közülük 255-öt intenzív osztályon. A járványban elhunytak száma 16 százalékkal emelkedett, napi átlagban 15 ember veszítette életét az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben.

Egyetlen ország sem marad hétfőtől a brit kormány vörös utazási listáján
Egyetlen ország sem marad jövő hétfőtől a brit kormány vörös utazási listáján, amelyen a koronavírus-fertőzés szempontjából legkockázatosabbnak ítélt országok és területek szerepeltek. A vörös kategória ugyanakkor nem szűnik meg, London fenntartja a jogot arra, hogy szükség esetén ismét országokat soroljon át ebbe a kategóriába.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába, de érkezésük után nekik is a brit kormány által kijelölt, őrzött szállodák valamelyikében tíz napra karanténba kell vonulniuk.

E szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

Grant Shapps brit közlekedési miniszter azonban csütörtök este bejelentette, hogy november 1-én, brit idő szerint hajnali 4 órától London az utolsó hét országot - Kolumbiát, a Dominikai Köztársaságot, Ecuadort, Haitit, Panamát, Perut és Venezuelát - is leveszi a vörös listáról.

A hónap elején még 54 ország szerepelt ezen a listán, köztük Afganisztán, Argentína, Bolívia, Brazília, Chile, Mexikó, Kuba, Georgia, Indonézia, Montenegró, Dél-Afrika és Thaiföld.

A brit kormány azonban október 11-én egyszerre 47 országot levett a vörös listáról, amelyről a közlekedési miniszter csütörtök esti bejelentése szerint november első napján az utolsó hét ország is lekerül. Így hétfőtől az ezekből az országokból Angliába érkezőknek sem kell többé a rendkívül költséges szállodai karanténba vonulniuk.

Az Angliára vonatkozó intézkedést az Egyesült Királyság többi nemzete közül jövő hétfőtől Skócia és Wales is érvényesíti. Észak-Írország kormánya egyelőre nem jelezte, hogy mikor veszi át az új szabályozást.

Grant Shapps az utolsó hét ország levételét bejelentő csütörtöki tájékoztatásában hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a vörös kategória elővigyázatossági okokból megmarad, és ha a közegészségügy védelme azt diktálja, a kormány kész újból országokat és térségeket felvenni erre a listára.

A brit kormány ugyancsak hétfőtől 30 újabb ország oltási programját ismeri el. Ez azt jelenti, hogy azoknak az utazóknak, akik ezekben az országokban megkapták a koronavírus elleni oltás teljes dózisát, csak angliai érkezésük után kell koronavírus-tesztet elvégeztetniük, indulásuk előtt nem.

A brit kormány így már 137 ország és terület oltási programját ismeri el novembertől.

London az utóbbi hetekben egymás után oldja fel a nemzetközi utazásra a koronavírus-járvány megfékezésének céljával korábban elrendelt szigorú korlátozásokat.

Legolvasottabb cikkeink