• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.11 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Spanyolországban másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam a járvány miatt. Szlovéniában béremelés lesz az egészségügyben.

Újabb ukrán régióban tették kötelezővé a Covid-igazolásokat
Az ukrán főváros, Kijev után most Kijev megyében is bevezetik, hogy csakis oltási igazolással vagy negatív teszttel lehet utazni a közösségi közlekedési eszközökön - hozták nyilvánosságra csütörtökön hírportálok a megye kormányzójának közlésére hivatkozva.

Vaszil Vologyin a Facebookon arról tájékoztatott, hogy a kormányzói hivatal válságstábja az előző napi rendkívüli ülésén hozta meg a döntést. A korlátozás szombattól lép életbe. Figyelmeztette a megye lakóit, hogy még nem késő beoltatni magukat.

Kijev városában elsőként vezették be ezt a korlátozást, amely november eleje óta most is érvényben van.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ország lakosságához intézett szerda esti videoüzenetében úgyszintén oltakozásra buzdította az ukránokat. Hangsúlyozta, hogy az országban két nap alatt tízszer többen haltak meg, mint a Donyec-medencei fegyveres konfliktus legutóbbi két évében. Rámutatott, hogy a megbetegedettek és az elhunytak túlnyomó többsége nem volt beoltva koronavírus ellen. Emlékeztetett arra, hogy míg Európában a lakosság 65 százaléka már felvette az oltás teljes védettséghez szükséges mindkét adagját, addig Ukrajnában ugyanekkora az aránya azoknak, akik még egyetlen oltást sem adattak be maguknak. Szavai szerint jelenleg az ukrán egészségügyi rendszer képes akár napi 400 ezer embert is beoltani, és jelenleg Ukrajnában több mint 10 millió adag  oltóanyag áll rendelkezésre.

Közben Kárpátalján javult a helyzet, a narancs kategóriából ismét a jelenlegi legenyhébb, sárgába sorolta át a megyét az egészségügyi minisztérium.

Ukrajnában csütörtökre 24 747-tel 3 155 519-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 652-vel 74 857-re, az aktív betegeké pedig több mint ötezerrel 507 924-re. Az elmúlt napon 4778 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 284 545-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 560 185-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Szerdán 277 097 embert oltottak be az országban.

 

Horvátországban csak védettségi igazolással léphetnek be a képviselők a parlamentbe
Csak a koronavírus elleni védettségi igazolással léphetnek be hétfőtől a képviselők a parlamentbe (szábor) Horvátországban - közölte Gordan Jandrokovic házelnök. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, teszteltetniük kell magukat. Amennyiben ezek eredménye negatív, beléphetnek az épületbe, és részt vehetnek a vitákban. Akik elutasítják a tesztelést, videolinken keresztül kapcsolódhatnak be a szábor munkájába - mondta a házelnök.

November 15-től kiterjesztik a Covid-igazolványok használatát minden állami és önkormányzati hivatalra, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású intézményekre és kereskedelmi vállalatokra, köztük az oktatási intézményekre is. Azoknak, akik nem kaptak oltást, és nem estek át a fertőzésen, hetente kétszer teszteltetniük kell magukat.

Az országban eközben továbbra is felfutóban van a járvány. Az elmúlt 24 órában 7315 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, ami a járvány kezdete óta a legmagasabb napi adat. A vírus okozta Covid-19 betegségben 50-en haltak meg. Kórházban 1940 beteget ápolnak, közülük 254-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 974 397-en kaptak védőoltást - a teljes lakosság 48, a felnőtt lakosság 58 százaléka -, közülük 1 831 401-en már a második adagot is felvették.

A növekvő oltakozási hajlandóság miatt, amelyet a drasztikusan emelkedő esetszámok és a magas halálozási arány váltott ki, országszerte több száz új oltópontot hoznak létre. A hétfőtől életbe lépő rendelet miatt ezer új tesztelőhelyet nyitnak. A tesztelés egyelőre ingyenes lesz azok számára, akiknek ezt a munkahelyük kötelezően előírja.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 4481 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 20 Covid-beteg halt meg. Kórházban 889 beteget ápolnak, közülük 191-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 199 515 -en kaptak védőoltást, közülük 1 126 531-en már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 57, illetve 53 százaléka.

Szerdán 4-24 százalék közötti béremelésről írt alá szerződést a szlovén kormány az egészségügyben és szociális ellátórendszerben dolgozók szakszervezeteivel. Ez mintegy 35 ezer dolgozót érint az ágazatban. A kórházi ápolók, azon belül is az intenzív osztályon dolgozók számíthatnak a legnagyobb bérnövekedésre.

A megállapodás az egészségügyi dolgozók több mint 80, a szociális ellátásban dolgozók 80, a kisegítő alkalmazottak 40 százalékát érinti.

Janez Poklukar egészségügyi miniszter elmondta: a kollektív szerződésben foglaltak már a decemberi béreken megmutatkozhatnak. Hozzátette: a cél nemcsak csak a munkaerő-elvándorlás megakadályozása, hanem a létszám növelése is. A miniszter ugyanakkor úgy vélte: az évek óta mélyülő munkaerőhiányt nem lehet egyik napról a másikra orvosolni.

Szlovákiában a munkába járáshoz és az étteremlátogatáshoz is oltási igazolványra lehet szükség
Várhatóan november végéig hatályba lép az a törvénymódosítás Szlovákiában, amely egyebek mellett a munkába járást és az éttermekbe vagy más szolgáltatói egységekbe való belépést oltási, vagy gyógyultsági igazolvány, vagy negatív vírusteszt felmutatásához köti - az erről szóló tervezetet szerdai ülésén fogadta el a pozsonyi kormány.

Eduard Heger kabinetje egyidejűleg azt is jóváhagyta, hogy a széles körű jogszabály-módosítást tartalmazó törvénytervezetről gyorsított eljárásban tárgyaljon a pozsonyi törvényhozás, így a benne foglalt változtatások még november vége előtt hatályba léphetnek.

A tervezett módosítás az alkalmazottak munkába járásával összefüggésben azzal számol, hogy azok, akik még nem estek át a betegségen és beoltva sincsenek, ezt - számukra ingyenesen elvégezhető - negatív vírusteszttel válthatnák ki. Az alkalmazottak egyéni alapon is elvégezhetnék a tesztet vagy azt a munkáltatójuknál is igénybe vehetnék.

A tervezet jelenlegi formájában nem egyértelműsíti, hogy a munkáltatónak hogyan és kinek a költségére kell biztosítania a tesztelést. Ez utóbbival összefüggésben Eduard Heger miniszterelnök szerdán azt mondta: az állam nem terheli kizárólag a munkáltatókra a tesztelést.

A törvénymódosítás új jogkört adna a rendőröknek is, ezentúl ők is kérhetnék az oltási igazolvány, a gyógyultságot igazolvány vagy negatív vírusteszt felmutatását.

A jogszabály-módosítás néhány új bírságot is bevezet: az oltási igazolvány meghamisításáért, az egészségügyi alkalmazottak megsértéséért és "az egészségügyi ellátás veszélyeztetéséért" 1000 euróig (mintegy 350 ezer forintig) terjedő bírság lenne kiszabható.

A mintegy öt és fél millió lakosú Szlovákiában a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást felvettek száma 2 millió 527 ezer volt, közülük mintegy 2 millió 318 ezren már a második adagot is megkapták.

Az NCZI adatai szerint az elmúlt hetekben folyamatos emelkedést mutatott az újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma. Ez utóbbi kedden 7055 volt, ami az elvégzett 24 791 PCR-teszt közel 30 százaléka. A szlovákiai kórházakban jelenleg 2478 koronavírus-fertőzöttet ápolnak.

Oroszország: Újra rekordot döntött a napi halálozások száma

Nem ütközik az orosz alkotmányba a védőoltás kötelezővé tétele - jelentette ki Andrej Klisasz, az orosz parlamenti felsőház alkotmányjogi bizottságának elnöke szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva, miközben Oroszországban újabb csúcsot döntött a Covid-19 miatti napi halálozási adat. Klisasz ugyanakkor megjegyezte, hogy a kötelező oltás bevezetése csak akkor lehetséges, ha erről külön szövetségi törvényt fogadnak el.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Központ igazgatója, akit szerdai számában a 70. születésnapja alkalmából szólaltatott meg a Rosszijszkaja Gazeta kormánylap, hangsúlyozta, hogy az új koronavírusos fertőzés elleni védőoltást kötelezővé kell tenni Oroszországban.

"Annak érdekében, hogy ez (a járvány fellángolása) ne ismétlődhessen meg, a gyerekeket hozzá kell szoktatni ahhoz, hogy kötelezően meg kell kapniuk a védőoltást, mint a szüleiknek" - fogalmazott az akadémikus.

Gincburg szerint a vírus legyőzéséhez arra lenne szükség, hogy a lakosság 70-75 százalékát átoltsák.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter az alsóházi szakbizottság ülésén azt mondta, hogy eddig több, mint 62 millió ember, a lakosság 53 százaléka kapta meg a vakcina legalább első adagját. A második oltáson a tárcavezető szerint alig 4,5 millióan vannak túl.

Vlagyimir Putyin elnök korábban többször is kijelentette, hogy ellenzi a védőoltás kötelezővé tételét. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán azt mondta, hogy szövetségi szinten ebben az ügyben nem született döntés.

Az orosz operatív törzs szerdai adatai szerint a koronavírus-fertőzés következtében egy nap alatt 1239-en - ez újabb rekord a járvány kezdete óta - vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 250 454-re nőtt.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 38 058-cal emelkedett - ez viszont a legalacsonyabb szám október 27. óta -, s ezzel 8 911 713-ra nőtt az eddig regisztrált fertőzések száma. A napi növekmény 0,43 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,4 százalék. A felépültek száma 34 565-tel 7 654 161-re gyarapodott. Az országban 1 007 098 aktív esetet tartanak számon.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 214,3 millió, az elmúlt napon pedig 495 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 989 101 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Olaszországban december elsejétől elindítják a 40 és 60 év közöttiek emlékeztető oltását
Az oltás és a kötelező védettségi igazolás ellen tüntetőknek a városközpontokból történő kizárását jelentette be Luciana Lamorgese belügyminiszter szerdán, miközben az oltásellenes megmozdulások helyszínévé vált Triesztben az eddigi legnagyobb járványgócot azonosították.

Luciana Lamorgese egy pármai rendezvényen jelentette be a döntést, s közölte, hogy a tüntetések korlátozására vonatkozó rendelkezést még szerda éjjel aláírja.

Az önkormányzatok és prefektúrák október közepe óta már szigorították az utcai demonstrációk szabályait, de a belügyminiszter teljesen ki akarja tiltani a tüntetéseket a városok központjából. A korlátozás egyértelműen az oltásellenes tiltakozásokat kívánja a peremkerületekbe szorítani, ahol kevesebb figyelem övezné őket.

A belügyminiszter hangsúlyozta, hogy be akarja tiltani a felvonulásokat is, s ezek helyett kizárólag olyan demonstrációkat lehet tartani, ahol a résztvevők egy helyben állnak vagy ülnek az egymás közötti biztonsági távolság betartásával és szájmaszkkal.

"A jog a tüntetéshez nem sértheti a jogot az egészséghez, és a beoltottaknak is joguk van a biztonságos helyekhez" - jelentette ki a Lamorgese, utalva az utóbbi hetekben egyre gyakoribb oltásellenes tüntetésekre a többi között Rómában, Milánóban és Trieszt központjában, ahol több ezren gyűltek össze és vonultak fel.

Roberto Speranza egészségügyi miniszter szerdai parlamenti felszólalásában bejelentette, hogy december elsejétől elindítják a 40 és 60 év közöttiek emlékeztető oltását. A hatvanmilliós országban a 12 év felettiek 83,7 százaléka lett átoltva.

A tárcavezető adatai szerint valamely oltás harmadik dózisát 2,4 millióan kapták meg, szerint, de közöttük vannak azok a külföldi munkavállalók is, akik a hazájukban kapott orosz vagy keleti vakcina után Olaszországban kértek emlékeztető oltást.

Spanyolországban másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam a járvány miatt
Spanyolországban másfél évvel csökkent a születéskor várható élettartam a koronavírus-járvány hatására - számolt be szerdai számában az ABC című országos napilap.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentése szerint a dél-európai országban 2019-ben 83,9 év volt a születéskor várható élettartam, amellyel Japán és Svájc után a harmadik helyen állt a világranglistán.

2021 őszére a mutató 82,4 évre esett vissza, így mostanra Spanyolországot megelőzi Norvégia, Izland, Izrael, Svédország és Olaszország is.

Az összehasonlítható adatokkal rendelkező 30 országból 24-ben csökkent a születéskor várható élettartam a pandémia következtében, a legnagyobb mértékben, 1,6 évvel az Egyesült Államokban - mutatott rá a jelentés.

Az OECD vizsgálata kitért arra is egyebek mellett, hogy 2020-ban és 2021 első felében a halálozás átlagosan 16 százalékkal haladta meg a 2015 és 2019 közötti időszak mutatóit a jelentésben szereplő országokban. Spanyolországban a halálozás növekedése 13,5 százalékos volt.

A spanyol egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány eddig 87 558 emberéletet követelt az országban.

Federico Guanais, az OECD-jelentés egyik szerzője az EFE spanyol hírügynökségnek kifejtette: Spanyolországban a 2020 tavaszi első járványhullám idején ugrott meg nagyon a halálesetek száma, amely jelentősen befolyásolta a születéskor várható élettartam alakulását.

Hangsúlyozta: a helyzet később sokat javult, különösen 2021 nyara után, mivel Spanyolország harmadik helyre került az átoltottsági rangsorban az OECD-országok között Portugáliát és Izlandot követve.

A jelentésben hivatkozott november 1-i adatok szerint a dél-európai országban a lakosság 79,8 százaléka kapta meg a koronavírus elleni védőoltások gyártók által ajánlott összes dózisát. Az OECD országainak oltási átlaga 65 százalék. 

Legolvasottabb cikkeink