• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.11.19 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Olaszország orvosokkal és nővérekkel segíti Szlovéniát. A kórházak leterheltségéhez kötik a korlátozások szigorítását Németországban...

Romániában lazításokat javasolt az operatív törzs az esetszámok csökkenése nyomán
Feloldanák Romániában a koronavírus-járvány megfékezése érdekében korábban elrendelt korlátozások egy részét a védettséggel rendelkezők számára, miután a negyedik hullám októberi tetőzése óta jelentősen visszaesett a napi esetszám, és a kórházakra nehezedő nyomás is enyhült.

Az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) pénteki határozatában részletezi a javasolt lazításokat, amelyek akkor lépnek hatályba, ha kormányhatározattal erősítik meg őket. Egyebek mellett feloldanák a sportesemények látogatásának tilalmát: ezeken a lelátók kapacitásának 30 százalékát kihasználva vehet részt a - beoltottságot vagy a fertőzésből az utóbbi fél évben történt kigyógyulást tanúsító - zöld igazolvánnyal rendelkező közönség. Hasonló kapacitáskorlátozások mellett újraindulhatnak a tanfolyamok, kulturális előadások is, és szabadtéri rendezvényeket is lehet majd tartani legfeljebb ezer, zöld igazolvánnyal rendelkező résztvevővel.

Külön rendelkezéseket javasolt a CNSU a december elsejei nemzeti ünnepre: a katonai parádék legfeljebb egy órát tarthatnak, és a közönség létszáma Bukarestben nem haladhatja meg a 400-at, megyeszékhelyeken a 200-at.

Kiegészítették azt a rendelkezést is, amely előírta, hogy csak azokban az iskolákban járhatnak be a diákok az órákra, ahol a pedagógusok legalább 60 százaléka beolttatta magát. Hétfőtől az átoltottságtól függetlenül jelenléti oktatásra lehet áttérni azon az 1700 településen is, ahol az utóbbi két hétben a lakosság kevesebb mint 3 ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést.

Az oktatási minisztérium pénteken a diákok rendszeres koronavírus-szűrésének módjáról is határozatot fogadott el: ennek értelmében minden hétfőn és csütörtökön nyálmintán alapuló antigén gyorstesztet végeznek a diákokon, hogy kiszűrjék a fertőzésgyanús eseteket. A tesztelést az egészségügyi személyzet, a kijelölt felelősök felügyelete alatt az osztálytermekben vagy otthon, szülői felügyelet mellett végzik. A szaktárca által megrendelt gyorstesztek várhatóan jövő héten érkeznek meg az iskolákba.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi napon 2889 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ami valamivel több mint fele az utóbbi két hét átlagának. A halálozásoknál is folytatódott a csökkenő tendencia: az utóbbi 24 órában 254 nyilvántartásba vett koronavírusos beteg hunyt el, ami húsz százalékkal marad el a kéthetes mozgóátlagtól.

A kórházakban ápolt fertőzöttek száma másfél hónapja először esett pénteken 12 ezer alá, míg a negyedik hullám tetőzésekor, egy hónappal korábban a 20 ezret is meghaladta. Megszűnt a helyhiány az intenzív terápián is, immár csaknem 50 szabad ágy van országszerte a Covid-kórházak intenzív osztályain, ahol pénteken 1604 súlyos állapotban lévő koronavírusos beteget ápoltak.

Ukrajna túljutott a járvány tetőpontján
Ukrajnában az elmúlt két hétben fokozatosan csökken a koronavírusos betegek száma, ami azt jelzi, hogy a járvány az országban túljutott a tetőpontján - jelentette ki Viktor Ljasko egészségügyi miniszter pénteken egy tévéműsorban, miközben a járvány kezdete óta elhunytak száma meghaladta a nyolcvanezret.

"Az elmúlt 11 hét során először, a legutóbbi két hét alatt folyamatosan tapasztalható az esetszám, valamint a kórházi kezelésre szorulók és a halálozások számának csökkenése. Ez azt jelzi, hogy már túljutottunk a csúcson, és előre láthatóan tovább folytatódik a csökkenés" - fogalmazott a tárcavezető. Figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy egyes európai országokban ismét gyorsult a járvány terjedése, vagyis nagy a veszélye annak, hogy Ukrajnában is jöhet egy újabb hullám, amely a mostanit követően "rögtön beindul".

Ljasko elmondta, hogy eddig a felnőtt ukrán lakosságnak a negyven százaléka vette fel a védőoltás legalább egy adagját. A harmadik, erősítő oltások beadása szavai szerint akkor kezdődhet az országban, ha már az ukránok hatvan százaléka megkapta legalább az első dózist a védőoltásból.

Közölte, hogy a koronavírusos betegek ellátására kijelölt kórházak számára 130-190 oxigénállomást készülnek megvásárolni. Az egészségügyi tárca erről már egyeztetett a pénzügyminisztériummal, a kormány várhatóan a soron következő ülésén döntést hoz erről - mondta.

Ukrajnában péntekre az azonosított fertőzöttek száma 20 050-nel 3 304 058-ra, az elhunytaké 725-tel 80 231-re nőtt, az aktív betegeké viszont ezúttal csökkent, csaknem háromezerrel 497 306-ra. Az elmúlt napon 3637 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 9 448 782-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 3 208 408-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Csütörtökön 294 320 embert oltottak be az országban.

Az iskolások rendszeres teszteléséről döntött a cseh kormány
Csehországban mostantól február végéig heti rendszerességgel tesztelni fogják az általános és a középiskolák összes tanulóját - döntött pénteken a kormány. Robert Plaga oktatásügyi miniszter a kormányülés után azt írta a Twitteren, hogy a tanulókat november 22-től kezdődően minden hétfőn antigéntesztnek vetik alá. A tesztelés költségeit az egészségbiztosítók állják.

A kormány november elsejétől visszamenőleg ismét bevezette az úgynevezett válságtáppénzt azok számára, akik a járvány alatt koronavírusos betegről, illetve karanténban lévő személyről fognak gondoskodni. Ők megkapják alapkeresetük 80 százalékát, amit napi 370 koronás (5180 forintos) állami támogatás egészít ki - jelentette be Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter. Ez az intézkedés azonban csak azután lép életbe, hogy a parlament is jóváhagyta és az államfő aláírta. Malácová bízik abban, hogy mindezt gyorsított eljárásban is meg lehet tenni.

A cseh kormány már korábban úgy döntött, hogy megszigorítják a koronavírus-járvány elleni óvintézkedéseket, és hétfőtől kezdve bevezetik az úgynevezett bajor modellt, amely a Covid-mentesség igazolására nem fogadja el a teszteket.

Andrej Babis kormányfő a közszolgálati televízióban már korábban azt mondta: ennek az intézkedésnek az érvényesítése nem teszi szükségessé a szükségállapot kihirdetését. A kormány korábban a bajornál szigorúbb osztrák modell bevezetését mérlegelte, de miután ehhez jogi szakértők egy része szerint a szükségállapot kihirdetésére lenne szükség, lemondtak róla.

"Hétfőtől kezdve a szolgáltatások terén és a tömeges rendezvényeken csak a teljes beoltottság, illetve a gyógyultság igazolását fogadják el" - mondta Babis. Ez a magyarázat szerint azt jelenti, hogy a be nem oltottak ezentúl nem vehetnek igénybe bizonyos szolgáltatásokat, és nem vehetnek részt a tömeges akciókon.

A tesztek közül a jövőben a közéletben csak a PCR-teszt lesz elfogadható. Aki csak az oltás első dózisát kapta meg, annak a szolgáltatások igénybevételéhez vagy a tömegrendezvényen való részvételhez még egy PCR-tesztre is szüksége lesz. Az egészségbiztosítók havonta öt PCR-teszt költségeit fogják állni.

A cseh kórházakban jelenleg 4750-en fekszenek koronavírusos megbetegedéssel, közülük az orvosok mintegy 600 állapotát minősítik súlyosnak. A Covid-19 betegség szövődményeiben eddig összesen 31 879-en hunytak el.

 

Izraelben ismét emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma
Izraelben ismét emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, az R fertőzési együttható 1-re emelkedett - jelentette a Maariv című újság hírportálja pénteken.

Az egészségügyi minisztérium csütörtökön mért és pénteken közzé tett adatai szerint folytatódik a koronavírus-járvány utóbbi két hétben tapasztalt emelkedő tendenciája, és 1-re emelkedett az R fertőzési együttható, amely szeptember közepétől októbér végéig 0,74 körül állt.

Ez azt jelenti, hogy míg korábban, a negyedik hullám szeptember-októberi visszaszorulásának idején 100 vírushordozó csak mintegy 74 másik embert fertőzött meg, és fokozatosan visszaszorult a járvány, ez a mutató egy hónapja lassan, de folyamatosan emelkedik. Jelenleg 100 fertőzött már 100 embernek adja át a koronavírust.

Ha tovább folytatódik ez a folyamat, akkor az R egy fölé emelkedik, és tovább növekszik az új fertőzöttek száma, noha az augusztusban indított harmadik oltási kampány sikere nyomán az országban a járvány negyedik, delta variáns okozta hulláma több hétre jelentősen visszaszorult.

Csütörtökön 467 új vírushordozót azonosítottak mintegy hetvenezer teszt elvégzésével. A pozitív esetek aránya a tesztelésnél 1,71 százalékos volt, noha a negyedik hullám csúcsán, szeptember elején még a 8 százalékot is meghaladta ez a mutató.

A súlyos betegek száma csütörtökön 126 volt, közülük 87-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány megjelenése óta a mintegy 9,4 millió lakosú országban 1 339 531 fertőzöttet regisztrálták a hatóságok.

Jelenleg Izraelben 5215 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, és 173-an vannak közülük kórházban. Tavaly december vége óta 6 263 415 embert (tizenkét évesnél idősebbeket) oltottak már be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával, ez az ország lakosságának 67,35 százaléka.

Eddig 4 038 711-en vették fel a harmadik adag vakcinát, ami a lakosság 43,43 százalékát jelenti.

Bajorországból Olaszországba szállítanak betegeket a kórházak túlterheltsége miatt
Olaszországba kell szállítani betegeket bajorországi kórházakból, mert a koronavírus-járvány negyedik hulláma egyre inkább túlterheli az ellátórendszert - mondta a német orvosok egyik fő érdekképviseletének vezetője pénteken.

Michael Weber, a kórházi vezető orvosok szövetségének (Verband der Leitenden Krankenhausärzte) elnöke egy online sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a negyedik hullámot leginkább megszenvedő német tartományok közé tartozó Bajorországban mindenütt gyors ütemben süllyed a szabad kapacitások aránya, miközben a járványhelyzet egyre romlik. Így az új típusú koronavírus okozta betegség miatt intenzív ellátásra szorulók száma - a pénteki adatok szerint 871 fő - nagyjából 21-23 nap alatt megduplázódik.

Ugyancsak súlyos helyzetről számolt be a bajorországi kórházak szövetségének (Bayerische Krankenhausgesellschaft - BKG) vezetője, Roland Engehausen, aki egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy "alig maradt kapacitásunk", és a járvány tavaly tavaszi kezdete óta "még soha nem volt annyira drámai a helyzet, mint most".

Az emberek fertőzésveszéllyel járó közvetlen kapcsolatai, találkozásai számának gyors és jelentős csökkentése nélkül hetente 30 százalékkal emelkedik a Covid-19 miatt intenzívre kerülők száma, így rövidesen nem lesz hely az új betegeknek. Vannak is már kórházak, amelyekből más tartományokba kell átszállítani betegeket. Azonban a szomszédos Baden-Württembergbe vezető út már "bezáródott", mert az ottani kórházakban is mindinkább eluralkodnak a "bajor állapotok". Az ugyancsak szomszédos Szászország és Türingia tartományba vagy Ausztriába pedig nem is érdemes elindulni, mert "ott sem jobb a helyzet, mint nálunk" - mondta a BKG vezetője az Augsburger Allgemeine című lapnak.

A járvány negyedik hulláma valamennyi német tartományban megterheli az ellátórendszert, de igen eltérő mértékben. A legnehezebb helyzetbe Bajorország, Szászország és Türingia került. Éppen ezekben a tartományokban a legalacsonyabb az átoltottság.

Egész Németország egy "egybefüggő járványkitörés", a SARS-CoV-2 sebes terjedése miatt "nemzeti vészhelyzet" alakult ki, ezért "be kell húzni a vészféket" - fogalmazott pénteki berlini tájékoztatóján Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője.

Mint mondta, Németország olyan helyzetbe jutott, mint egy nehezen irányítható, hatalmas teherszállító hajó, amely egy kikötői móló felé halad. Ha mindenki teljes erővel törekszik az irányváltásra, a hajó talán csak súrolja a falat, de akár frontálisan is ütközhet.

Hozzátette: a szövetségi parlamentben (Bundestag) csütörtökön elfogadott új védekezési keretrendszer eszközei, az úgynevezett 2G-szabály - amely az oltatlanok kitiltását jelenti a közösségi élet zárt tereiből - és az oltási kampány felgyorsítása már nem elég a kellően gyors irányváltáshoz.

Ezért lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, maradjon távol a nagyobb rendezvényektől, és főleg a rosszul szellőző, szűk közösségi terektől, a bároktól és egyéb szórakozóhelyektől - mondta az RKI elnöke.

Az intézet pénteki adatai szerint egy nap alatt országszerte 52 970 új fertőződést regisztráltak, ezzel 5 248 291-re emelkedett a járvány kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 201 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 739-re emelkedett.

Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) pénteki adatai szerint 3431 embert ápolnak a Covid-19 miatt az intenzív osztályokon Németországban. Ez 603-mal - bő 20 százalékkal - több az egy héttel korábbi 2828-nál. Országszerte 22 113 intenzív ellátási ágyat üzemeltetnek, ezek közül 2493 szabad.

Olaszország orvosokkal és nővérekkel segíti Szlovéniát a járvány leküzdésében
Olaszország harminc katonai orvossal és nővérrel segíti Szlovéniát a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - erről Matej Tonin szlovén védelmi miniszter tett bejelentést Twitter-oldalán csütörtökön, miután egy nappal korábban Rómában találkozott Lorenzo Guerini olasz védelmi miniszterrel.

A szlovén minisztérium közleménye szerint Guerini örömmel tett eleget szlovén kollégája kérésének. Mint mondta, megérti a szlovéniai helyzetet, mivel Olaszországnak volt már hasonló tapasztalata.

Az olasz fegyveres erők kötelékében szolgáló orvosok és nővérek csatlakoznak a szlovén hadsereg egészségügyi csapatának tagjaihoz, akik a hét elején kezdték meg a kórházak segítését - írták.

Janez Poklukar szlovén egészségügyi miniszter még a múlt héten rendelte el a teljes egészségügyi szféra mozgósítását. Az egészségügyi tárca felhívást küldött a nyugdíjas orvosoknak, az orvosegyetemeknek és az egészségügyi középiskoláknak, kérve részvételüket a járványellenes küzdelemben. Az ellátásba a vöröskereszt, valamint a hadseregben szolgáló orvosok és nővérek is bekapcsolódtak.

Poklukar akkor elmondta: több országgal is folynak tárgyalások a segítségnyújtásról, de még egyiket sem zárták le.

Csütörtökre 3662 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 24 beteg halt meg, ez január óta a legmagasabb napi adat. Kórházban 1104 beteget ápolnak, közülük 253-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 215 063-an kaptak védőoltást, közülük 1 134 697-en már a második adagot is felvették.

A kórházak leterheltségéhez kötik a korlátozások szigorítását Németországban
Az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher mértékéhez kötik a koronavírus-járvány lassítását szolgáló korlátozásokat Németországban az ügyvezető szövetségi kormány és a tartományi kormányok vezetőinek csütörtökön kidolgozott terve alapján.

A korlátozások szigorításának - javuló járványhelyzet esetén lazításának - alapja az úgynevezett hospitalizációs ráta, amely azt mutatja meg, hogy a megelőző hét napon százezer lakosonként mennyien kerültek kórházba az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegséggel (Covid-19).

Ha a mutató három fölé emelkedik egy tartományban, a helyi kormány bevezeti az úgynevezett 2G-szabályt, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. Ez a szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

Ha a mutató meghaladja a hatot, a 2G-plusz-szabály alkalmazandó, miszerint a beoltottak és a gyógyultak friss negatív lelettel vehetnek részt a zárt terekben zajló közösségi életben.

Amennyiben a mutató kilenc fölé emelkedik, a tartományok alkalmazhatják a fertőző betegségek elleni küzdelemről szóló törvényben felsorolt eszközök mindegyikét, például azt, hogy tiltsák vagy korlátozzák a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását és a felsőoktatási intézmények működését.

A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a hospitalizációs ráta a 16 tartomány közül 12-ben három felett van - a legnagyobb terhelés alá került Türingiában már a 18-at is meghaladja - , így az ország legnagyobb részén bevezetik a 2G-szabályt.

A tartományi kormányfők és az ügyvezető szövetségi kormány vezetői abban is egyetértettek, hogy a munkahelyeken, valamint a helyi és a távolsági közösségi közlekedésben az első háromnál sokkal erősebb és mind magasabbra csapó negyedik hulláma miatt a hospitalizációs rátától függetlenül alkalmazni kell az úgynevezett 3G-szabályt - amelynek elnevezése a beoltott, gyógyult és tesztelt (getestet) szavak kezdőbetűiből áll -, miszerint az oltatlanoktól friss negatív leletet kell megkövetelni.

A negyedik hullám erejét jelzi a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) csütörtökön ismertetett kimutatása, miszerint egyetlen nap alatt 65 371 új fertőződést regisztráltak, bő 20 százalékkal többet a legutóbbi rekordnál, az egy nappal korábban feljegyzett 52 826-nál. Ezzel 5 195 321-re emelkedett a járvány tavaly tavaszi kezdete óta regisztrált fertőződések száma. A Covid-19-cel összefüggésben 264 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 98 538-ra emelkedett.

Legolvasottabb cikkeink