• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.11.29 Forrás: MTI - Weborvos összeállítás
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Ismét PCR-teszt kell a külföldről Angliába utazóknak. Ukrajnában négyhónapos kisfiú halt bele a fertőzésbe. Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban...

Ukrajnában négyhónapos kisfiú halt bele a fertőzés szövődményeibe
Az ukrán fővárosban négyhónapos kisfiú halt bele a koronavírus-fertőzés szövődményeibe - közölte Vitalij Klicsko kijevi polgármester hétfőn a Facebookon.

A járvány eddigi áldozatai közül Ukrajnában a legfiatalabb egy 21 napos csecsemő volt, aki szeptember elején hunyt el. Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke pénteken hozta nyilvánosságra, hogy tavaly március óta több mint 150 ezer gyermek kapta el a vírust, és több mint ötvenen haltak bele a betegség szövődményeibe. Rámutatott arra, hogy a kiskorúak az összes megbetegedett tíz százalékát jelentik.

Kijevben az elmúlt napon 45-en haltak meg, és 33 gyermek betegedett meg.

Közben Ruszlan Sztefancsuk házelnök beszámolt arról, hogy a parlament által, a törvényhozási épület melletti Nacionalnij szállodában nyitott oltóponton az elmúlt két hét alatt több mint másfél ezren vették fel az oltást. Sztefancsuk november 1-jén tájékoztatott arról, hogy a parlament igazgatása alá tartozó két szállodában - a Nacionalnij és a Kijiv hotelben - mobil oltópontokat hoznak létre. November közepe óta a parlament épületébe csakis oltási igazolvánnyal vagy negatív teszttel, illetve a gyógyultságot igazoló orvosi papírral rendelkezők léphetnek be. Ez egyaránt vonatkozik a képviselőkre, az apparátus tagjaira és minden látogatóra, beleértve a kormány tagjait is.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter hétfői tájékoztatóján közölte, hogy Ukrajnában eddig nem azonosítottak olyan beteget, aki a koronavírus Dél-Afrikából származó, omikron nevű variánsával fertőződött meg. Kiemelte, hogy az elmúlt egy hét alatt Ukrajnában a fertőzéses esetek száma 22 százalékkal, a kórházi kezelésre szorulóké 12 százalékkal, az átlagos napi halálozási arány pedig 14 százalékkal csökkent.

Ukrajnában hétfőre az eddig azonosított fertőzöttek száma 5804-gyel 3 427 827-re, az elhunytaké 297-tel 85 414-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem ötezerrel 421 699-re csökkent. Az elmúlt napon 2082 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 967 700-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 352 830-an pedig még csak az első adagot kapták meg. Vasárnap 93 970 embert oltottak be az országban.

Románia csak európaiakat enged be a dél-afrikai térségből, őket pedig karanténba küldi
Románia a dél-afrikai térségből érkezők közül kizárólag az Európai Unió, az Európai Gazdasági Közösség és Svájc állampolgárait engedi be területére, számukra pedig tesztelési és 14 napos karantén-kötelezettséget írt elő, függetlenül attól, hogy be vannak-e oltva a koronavírus ellen.

Erről szombaton döntött a járványügyi operatív törzs (CNSU) a koronavírus új, az eddigieknél fertőzőképesebb, omikronnak nevezett dél-afrikai változatának megjelenése miatt.

A korlátozást az EU ajánlásaira és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetéseire hivatkozva vezették be hét országra: Botswanára, Szváziföldre, Lesothóra, Mozambikra, Namíbiára, a Dél-Afrikai Köztársaságra és Zimbabwéra. Az intézkedés vasárnaptól hatályos.

A térségből érkező európai utasoknak érkezéskor és a nyolcadik napon PCR-tesztet kell végezniük: amennyiben mindkettő negatív, a tizedik napon elhagyhatják a karantént.

Az intézkedést bejelentő Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint nem lehet kizárni, hogy az új vírusvariáns Romániában is megjelenik. Egyelőre nem sokat tudnak róla, csak azt, hogy az eddigieknél ragályosabb. A román miniszter szerint három hét elteltével várhatóak az első tanulmányok arról, hogy hatásosak-e a most használatos vakcinák az omikron ellen.

Románia egyébként a járvány - delta vírusvariánsa által okozott - negyedik hullámának leszálló ágán van, amely több mint húszezer áldozatot követelt. A szombati összegzés szerint az utóbbi 24 órában 1727 új fertőzést diagnosztizáltak és 161 koronavírusos beteg vesztette életét. A 19,3 milliós országban eddig 7 millió 716 ezer ember, a beoltható - 12 év feletti - lakosság alig 45,5 százaléka kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

Ukrajnában csaknem háromezer pedagógust függesztettek fel az állásából a védőoltás hiánya miatt
Az általános és középfokú oktatási intézményekben mintegy 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából Ukrajnában, amiért nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást - közölte Szerhij Skarlet oktatási miniszter a Telegram üzenetküldő portálon.

Az oktatási miniszter közölte, hogy jelenleg 1200 iskolában zajlik a tanítás távoktatásban, mert a tanári karnak nincs minden tagja beoltva. Hozzátette, hogy a pedagógusok vakcinálása folytatódik. Eddig az általános és középiskolák pedagógusainak 96,5 százaléka vett fel legalább egy dózist a védőoltásból, 86,4 százalékuk - mintegy 563 ezren - pedig teljesen immunizáltak, azaz mindkét adagot megkapták.

Közben az egészségügyi tárca által közölt legfrissebb adatok szerint ötre nőtt a járványhelyzet szerinti jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriába sorolt régiók száma az országban, ezek között van Kárpátalja is. Az eggyel súlyosabb kockázatú narancs besorolásban egy megye maradt, a régiók java része, az ország 24 megyéjéből 18, valamint a főváros Kijev viszont továbbra is a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös kategóriában van.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 7 483-mal 3 422 023-ra, az elhunytaké négyszázzal 85 117-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben több mint háromezerrel 426 669-re csökkent. Az elmúlt napon 3456 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 10 904 799-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 2 384 662-en pedig még csak az első adagot kapták meg.

Csökkent a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában
Enyhén csökkent az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma az elmúlt egy héten Horvátországban és Szlovéniában - derült ki a válságstábok vasárnapi jelentéséből.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban az elmúlt 24 órában 3339 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 64-en haltak meg. Kórházban 2538 beteget ápolnak, közülük 330-an vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 174 631-en kaptak védőoltást, közülük 1 930 331-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 1478 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és a fertőzés következtében 23 beteg halt meg. Kórházban 1140 beteget ápolnak, közülük 285-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 229 116-an kaptak védőoltást, közülük 1 146 403-an már a második adagot is felvették.

Szlovén járványügyi szakemberek szerint tekintettel arra, hogy az országban a lakosság mindössze 54 százaléka kapta meg valamelyik vakcina mindkét adagját, és a másik fele nincs beoltva és nem is került kapcsolatba a vírussal, a járványhelyzetet nem lehet "stabilnak" nevezni.

Aggodalomra ad okot a koronavírus új, Dél-Afrikából indult variánsa, az omikron nevű változata is - hangoztatták.

Az Európai Unió többi országához hasonlóan Horvátország és Szlovénia is ideiglenesen megtiltotta a beutazást a dél-afrikai régióból érkezőknek. Azok a horvát és szlovén állampolgárok, akik a térségből érkeznek haza, vagy az érkezésüket megelőző két hétben a térségben jártak, 14, illetve tíz napra karanténba kell vonuljanak. A karantén utolsó napján mindkét országban koronavírustesztet is végezniük kell. A szombaton életbe lépett rendelet a Botswanai Köztársaságra, a Dél-afrikai Köztársaságra, a Szváziföldi Királyságra, a Lesothói Királyságra, a Mozambiki Köztársaságra, a Namíbiai Köztársaságra, valamint a Zimbabwei Köztársaságra vonatkozik. Horvátország esetében pedig Honkongra is.

Németországban is felbukkant az omikron variáns
Németországban is felbukkant az omikron variáns, az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult változatát két ember szervezetében mutatták ki - jelentették be szombaton Münchenben. A világjárványt okozó vírus legújabb változatát egy házaspárnál mutatták ki. Szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Amikor SARS-CoV-2-fertőzésre utaló tüneteket tapasztaltak, megvizsgáltatták magukat. A PCR-teszt mindkettőjük esetében pozitív volt. A mintákat szombaton tovább vizsgálták egy úgynevezett variáns-specifikus PCR-teszt segítségével a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem (LMU) higiéniai és orvosi mikrobiológiai intézetében (Max von Pettenkofer Intézet - MVP).

A vizsgálat mindkét esetben az omikron változat jelenlétét mutatta ki - mondta Klaus Holetschek tartományi egészségügyi miniszter a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

A mintákon a napokban az úgynevezett génszekvencia-vizsgálatot is elvégzik, de az eddigi eredmények alapján is egyértelmű, hogy a hazaérkezésük óta karanténban lévő házaspár az omikronnal fertőződött meg - tette hozzá Oliver Keppler, az MVP kutatója.

A házaspár esete az első igazolt fertőződés az omikron variánssal Németországban.

Három omikron-gyanús fertőződést még vizsgálnak. Egy péntek este a dél-afrikai Fokvárosból Münchenbe érkezett repülőjárat két utasánál ugyancsak kimutatták a SARS-CoV-2-t, és még vizsgálják, hogy melyik változat jutott be a szervezetükbe. Hessen tartományban is elemeznek egy pozitív mintát, amelyet szintén egy Dél-Afrikából hazatért utazótól vettek.

Az ügyvezető szövetségi kormány az első adatok szerint rendkívül fertőzőképes variáns megjelenése miatt a veszélyes vírusváltozatokkal sújtott területek közé sorolta Dél-Afrikát és térségét, azaz Namíbiát, Botswanát, Zimbabwét, Mozambikot, Malawit, Eswatinit és Lesothót.

A besorolás a többi között azzal jár, hogy a légitársaságok csak német állampolgárokat és Németországban élő külföldieket szállíthatnak a régióból Németországba, és nekik is karanténba kell vonulniuk 14 napra, akkor is, ha rendelkeznek a vírus okozta betegség (Covid-19) elleni védőoltással és nem mutatható ki szervezetükben a kórokozó.

Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük érkezésük után a külföldről Angliába utazóknak
Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk - jelentette be szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a brit kormány a koronavírus újonnan azonosított, egyelőre vizsgálat alatt álló omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést.

A brit miniszterelnök nyomatékkal hangsúlyozta azt is, hogy a kormány nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti.

A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak.

Boris Johnson a sajtótájékoztatón közölte: a kormány kéri, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron vírusváltozat jelenlétét mutatják ki. Ez mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, hogy az érintettek hány dózist kaptak a koronavírus elleni oltásból.

A brit kormányfő bejelentette azt is, hogy a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben mindenkinek maszkot kell viselnie.A rendelkezés a vendéglátóhelyekre nem terjed ki.

Boris Johnson hangsúlyozta, hogy elővigyázatossági és átmeneti intézkedésekről van szó, amelyeket három hét múlva - amikor az új vírusváltozatról már sokkal többet lehet majd tudni - felülvizsgálnak.