• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek 2021.12.20 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Montenegróban és Ukrajnában is megjelent az omikron. Oltási akciónapok indultak Szlovéniában. Kéthónapos minimumon a halálozás Oroszországban...

Magyarország is a tiltott országok listájára került Izraelben
A koronavírus-járványban szerdától az izraeliek újabb tíz országba - köztük Magyarországra - nem utazhatnak az izraeli egészségügyi minisztérium honlapja szerint.

A minisztérium javaslata alapján a magas fertőzöttségi ráta miatt december 22-től felkerül az izraeliek utazási tiltólistájára az Egyesült Államok, Olaszország, Németország, Belgium, Magyarország, Kanada, Marokkó, Portugália, Svájc és Törökország is.

Az elmúlt napokban már felvettek a "piros" listára kilenc újabb országot, - az Egyesült Királyságot, Dániát, Franciaországot, Spanyolországot, az Egyesült Arab Emírségeket, Írországot, Norvégiát, Finnországot és Svédországot - ahová már vasárnap éjféltől tilos volt elutazni.

A Dél-afrikai Köztársaságba és az afrikai államok túlnyomó többségébe már december elején megtiltották a látogatást az izraelieknek. A "piros" országokat csak kivételes kormánybizottsági engedéllyel lehet felkeresni.

A tiltólistán szereplő államokból hazaérkező izraelieket a repülőtérről kijelölt szállodába viszik, ott kell kötelező karanténban tartózkodniuk az első, még a repülőtéren elvégzett teszteredményük megérkezéséig.

Ha ez a teszt negatív, akkor visszamehetnek az otthonukba, ahol hét napig házi karanténban kell maradniuk még akkor is, ha a védőoltás három adagjával vannak beoltva és csak az egy hét elteltével elvégzett negatív teszt után léphetnek ki az utcára. A máshonnan érkező izraeliekre háromnapos otthoni karantén vár, amely akkor ér véget, ha az ekkor elvégzett második tesztjük is negatív. Ezeket a korlátozásokat legalább december 29-ig fenntartják.

"Új helyzettel állunk szemben. Az omikronfertőzések nagy része külföldről érkezik, ezért korlátoznunk kell a vírus Izraelbe jutását, hogy időt nyerjünk, és minél több embert beolthassunk, mielőtt Izraelben is elterjedne ez a vírusváltozat" - mondta Nicán Horovic egészségügyi miniszter vasárnap a katonai rádióban.

A döntés hátterében olyan, Naftali Bennett miniszterelnök által látott adatok állnak, amelyek a járvány "jelentős kitörését" valószínűsítik Izraelben három héten belül. A hullám csúcspontja az információk alapján meghaladja majd a júniusban elkezdődött, delta variáns okozta negyedik hullámét.

Bennett a tévékben is közvetített vasárnap esti sajtótájékoztatóján bejelentette: az utazási korlátozások újabb kiterjesztésével késleltetni próbálják az ötödik fertőzési hullámot annak érdekében, hogy még előtte be lehessen oltani a gyerekeket. "Minden várakozással töltött óra pazarlás. Az első oltás után négy-öt hétig tart a gyermekek védettségének elérése" - hangsúlyozta Bennett.

A kormányfő azt javasolta a munkáltatóknak, hogy ahol csak lehet, azonnal kezdjék meg a dolgozók távmunkában való foglalkoztatását.

Az egészségügyi minisztérium vasárnap bejelentette, hogy további 40 embernél azonosították a koronavírus omikron változatát, ezzel 175-re nőtt az omikronfertőzöttek száma.

Az esetek túlnyomó többségében, 113-ban külföldről hazatérők érintettek, 31-en külföldön megfertőződöttekkel érintkeztek, 17 új vírushordozó pedig már a helyi közösségben kapta el valakitől a betegséget. A fennmaradó 14 eset eredetét még vizsgálják. Eddig csak egy súlyos állapotú, kórházi kezelést igénylő omikronfertőzött volt Izraelben, aki nem volt beoltva.

Az egészségügyi minisztérium a szokásosnál csekélyebb számú tesztelésen alapuló adatai szerint szombaton 372 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Izraelben. Vasárnap 131 beteget ápoltak kórházban, közülük 81 ember volt súlyos állapotban, 41 lélegeztetőgépen. A súlyos állapotú páciensek túlnyomó többsége 60 év feletti és oltatlan.

A koronavírus okozta betegségben tavaly február óta 8232-en, az utóbbi 7 napban 8-an haltak meg Izraelben.

 

Ukrajnában is megjelent a vírus omikron variánsa
Ukrajnában is megjelent a koronavírus omikron variánsa - közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a hétvégén a Facebookon.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a vírusnak ezt a veszélyes változatát egy olyan betegnél mutatták ki, aki előzőleg az Egyesült Arab Emírségekben járt és ott Covid-fertőzöttekkel érintkezett. Jelenleg folyik az azonosítása azoknak, akikkel a beteg Ukrajnában kontaktusba került - tette hozzá.

Az UNIAN hírügynökség beszámolója szerint a Világbank jóváhagyott egy 300 millió eurós hitelt Ukrajnának a gazdasági reformok elősegítésére és a koronavírus-járvány okozta veszteségek enyhítésére.

Mihajlo Raduckij, a parlament egészségügyi bizottságának kormánypárti elnöke közben a Telegram üzenetküldő portálon előre jelezte, hogy az újévi és a karácsonyi ünnepek alatt, azaz december végén, január elején szigorítani fognak a járványellenes intézkedéseken. Rámutatott arra, hogy az ünnepek idején hagyományosan tartanak tömegrendezvényeket Ukrajnában, vásárok, vidámparkok és korcsolyapályák nyílnak. A járvány fellángolásának megakadályozása érdekében a tömegrendezvények területei el lesznek kerítve, a bejáratoknál pedig ellenőrizni fogják a látogatók oltási, gyógyultsági igazolásait, illetve PCR-tesztjeinek eredményét - írta a képviselő. Ukrajnában a járványhelyzet szerinti legszigorúbb, vörös besorolásban lévő régiókban a tömegrendezvényeken csakis azok vehetnek részt, akik a védőoltás mindkét dózisát felvették, az enyhébb kockázatú sárga kategóriába tartozó régiókban, ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele. Jelenleg az ország 24 megyéjéből nyolc van vörös, a többi sárga besorolásban, utóbbiak közé tartozik Kárpátalja és a főváros, Kijev is.

Az ukrán határőrszolgálat közben arról számolt be, hogy újabb, hamis Covid-igazolásokat és PCR-teszteket terjesztő hálózatot lepleztek le, ezúttal Kárpátalján az egyik határátkelőnél. Azt, hogy pontosan hol folyt az illegális kereskedelem, nem hozták nyilvánosságra. A hálózat felderítésében közösen vett részt a határőrszolgálat csapi és lvivi (lembergi) részlege, valamint az ungvári járási rendőrkapitányság. Az előzetes információk szerint a hamis iratok darabjáért 50 eurót kértek az elkövetők.

Ukrajnában vasárnapra az eddig azonosított fertőzöttek száma 3 602-vel 3 608 151-re, az elhunytaké 176-tal 93 105-re emelkedett. Az aktív betegek száma eközben 3440-nel 183 181-re csökkent. Az elmúlt napon 2129 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

Oltási akciónapok indultak Szlovéniában
Oltási akciónapok indultak vasárnap Szlovéniában, az egész ország területén előzetes regisztráció nélkül lehet felvenni valamelyik koronavírus elleni vakcina egyik adagját.

Az egészségügyi minisztérium által indított Fogjunk össze, biztonságosan és egészségesen az újévben elnevezésű oltási kampányban az önkormányzatok, az egészségházak, a kórházak, a polgári védelem, a tűzoltóság és a közegészségügyi intézetek közösen vesznek részt. A védőoltást fel lehet venni síközpontokban, de templomokban is mise után. Minden régióban kijelöltek egy olyan oltóközpontot is, amely a nap 24 órájában működik. Az akció péntekig tart, a tárca pedig abban bízik, hogy ezzel fel tudják gyorsítani az oltási kampányt, amely az elmúlt időszakban veszített lendületéből.

Janez Jansa kormányfő levélben szólította fel az állampolgárokat arra, hogy legyenek szabadok, de felelősségteljesek és szolidárisak is egyben. "Oltassuk be magunkat, hogy ebben a Covid-19 járvány elleni harcban összekapcsolódjunk és együtt legyünk" - írta levelében, amelyet minden állampolgár postán megkapott.

Szlovéniában a hét elején mutatták ki a koronavírus új, először Afrika déli részén azonosított, omikron nevű változatát. Az új vírustörzzsel megfertőzöttek száma azóta tízre emelkedett.

Vasárnapra 767 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és a fertőzés következtében 13 beteg halt meg. Kórházban 701 beteget ápolnak, közülük 214-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 241 641-en kaptak védőoltást, közülük 1 178 638-an már a második adagot is felvették.

Horvátországban az elmúlt 24 órában 1936 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en haltak meg. Kórházban 2167 beteget ápolnak, közülük 269-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 242 262-en kaptak védőoltást, közülük 2 088 816-an már a második adagot is felvették.

Az országban csökken a napi új fertőzöttek száma, szakértők ugyanakkor arra számítanak, hogy az omikron variáns megjelenése januárban egy újabb, ötödik hullámot hoz magával.

Hollandiában vasárnaptól lezárások lépnek életbe
A holland ügyvivő kormány vasárnap reggeltől ismét "kemény" lezárásokat vezet be annak érdekében, hogy korlátozza a koronavírus omikron variánsának terjedését - jelentette be szombat este Mark Rutte miniszterelnök.

Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak. A szupermarketek, pékségek, drogériák, gyógyszertárak, bankok a következő hetekben is nyitva maradhatnak, míg az éttermekben elvitelre lehet ételt rendelni. A lezárásokat várhatóan január közepén oldják fel.

Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelentléti oktatás. A sportközpontokat is bezárják, a sportmérkőzések közönség nélkül tarthatók meg. A kültereken edzeni 17 év felett esetleg párban lehet, betartva az előírt 1,5 méteres távolságtartási szabályt.

A lezárásokat bejelentő sajtótájékoztatón Hugo de Jonge egészségügyi miniszter elmondta, hogy január 7-ig minden 18 évét betöltött állampolgár meghívót kap a harmadik, emlékeztető oltás beadására, a 60 év felettieket pedig már az év végéig tervezik beoltani.

Mark Rutte kormányfő beszédében hangsúlyozta: "ismét rossz karácsonyra kell számítani, de már korábban is bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk ezt megfelelően kezelni. Meg vagyok győződve arról, hogy most is sikerül átvészelni ezt az időszakot."

A kormány szerdán bejelentette, hogy újabb négy héttel meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt novemberben már életbe lépett korlátozásokat.

Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzést igazoltak.

A holland közegészségügyi hatóság szombati adatai szerint mintegy 14 500 új fertőzést regisztráltak. Jelenleg 2372 beteget ápolnak kórházban, 673-an intenzív kezelésben részesülnek. Az elmúlt hét napban átlagosan 245 beteget vettek fel kezelésre, 23 százalékkal kevesebbet, mint az előző héten. Az országban 76,4 százalékos az átoltottsági arány.

Montenegróban is megjelent az omikron variáns
Montenegróban is azonosították a koronavírus omikron változatát, egyszerre öt fertőzöttet vettek nyilvántartásba egy családban, amely Dél-Afrikából tért haza - közölte a helyi sajtó, köztük a montenegrói közszolgálati televízió (RTCG) szombaton.

A beszámolók szerint a fertőzöttek jól vannak, csak enyhe tünetek jelentkeztek náluk, és folyik a kontaktkutatás.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 1199-cel 1 280 644-re, Koszovóban 11-gyel 161 246-ra, Észak-Macedóniában 327-tel 220 794-re, Montenegróban 198-cal 160 655-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 488-cal 284 272-re növekedett.

A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában harminccal 12 336-ra, Észak-Macedóniában 12-vel 7794-re, Montenegróban öttel 2372-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 25-tel 13 121-re emelkedett. Koszovóban az elmúlt napon nem volt halálos áldozata a kórnak, a halottak száma így 2988 maradt.

Kéthónapos minimumon a halálozás Oroszországban
Kéthónapos minimumot ért el, de még mindig nem csökkent ezer alá az egy nap alatt az új koronavírusos fertőzésbe belehalt áldozatok száma Oroszországban - derült ki az orosz operatív törzs vasárnap nyilvánosságra hozott adataiból.

A Covid-19 következtében egy nap alatt 1023-an vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 297 203-ra nőtt Oroszországban. A nem végleges halálozási ráta 2,91 százalék. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma 27 967-tel nőtt, ezzel a járvány kezdete óta regisztrált igazolt fertőzések száma 10 214 790-re emelkedett. A napi növekmény 0,27 százalék, a tünetmentes esetek aránya 8,1 százalék. A felépültek száma 32 655-tel 8 984 921-re nőtt. Az országban 932 666 aktív esetet tartanak nyilván.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 235,1 millió, az elmúlt napon pedig 563 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 544 375 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője vasárnap a Rosszija 1 állami tévécsatorna egyik műsorának nyilatkozva kifejezte meggyőződését, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a következő hónapokban be fogja jegyezni a Szputnyik V orosz vakcinát. Az eddigi késlekedést a szervezet által alkalmazott és az orosz bejegyzési eljárás közötti bürokratikus különbséggel magyarázta.

Kirill Dmitrijev, az orosz vakcina külföldi alkalmazásának előmozdításával foglalkozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója ugyanebben a műsorban azt mondta, hogy Moszkva a nehéz járványügyi helyzetben afrikai országoknak térítésmentesen szállíthat majd az egykomponensű Szputnyik Light vakcinából.

Alekszandr Gincburg, az oltóanyagot kifejlesztő Gamaleja Központ vezetője ugyanitt kijelentette, hogy a Szputnyikkal félévente korlátlan mennyiségben el lehet végezni a megerősítő oltást. Az akadémikus úgy vélekedett, hogy a járvány akkor fog megszűnni Oroszországban, amikor a lakosság 70-75 százalékának szervezetében lesz már antitest, amihez szerinte további félévi vakcinációra lesz még szükség.

A pénteken közölt hivatalos adat szerint a kollektív védettség szintje 58,2 százalékos Oroszországban.

Brit egészségügyi miniszter: három oltási adag kitűnő védelmet nyújt
Két adag nem elegendő a koronavírus elleni oltásból, három dózis viszont már kitűnő védelmet nyújt - mondta vasárnap a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid hozzátette: a kormány nem értelmezi betű szerint a tudományos tanácsadó testületek által felvázolt legrosszabb eseti forgatókönyveket.

Javid a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: a koronavírus gyorsan terjedő omikron változata Londonban a naponta újonnan kiszűrt fertőződések 80 százalékát, a más angliai térségekben azonosított új koronavírusos esetek 60 százalékát okozza.

A miniszter szerint mindenkinek óvatosan kell összeállítania karácsonyi programjait, de az egyéni döntéseken múlik, hogy az emberek részt vegyenek-e az idén karácsonyi partikon.

Javid nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a kormány tervez-e újabb korlátozásokat még karácsony előtt, kijelentve: ebben a járványban semmire nincs garancia.

Az Egyesült Királyság egészében a brit egészségügyi minisztérium legutóbbi, szombat esti adatai alapján harmadik napja 90 ezer felett jár és egy hét alatt 44 százalékkal nőtt a koronavírus-tesztekkel naponta kiszűrt új fertőződéses esetek száma, ugyanakkor a kórházi kezelést igénylő megbetegedéseké ettől messze elmaradó ütemben, jóval laposabb görbét követve emelkedik, a Covid-19 betegség okozta halálozásoké pedig folyamatosan csökken.

Az egészségügyi miniszter a vasárnapi BBC-műsorban kiemelte, hogy az Egyesült Királyság továbbra is a világ élvonalában halad a koronavírus elleni oltások számát tekintve, és különösen sikeres a harmadik, hatáserősítő dózisok beadásának kampánya: a felnőtt lakosságnak csaknem a fele már megkapta a harmadik dózist.

A szaktárca legfrissebb adatai szerint a szombat este zárult 24 órában egyedül a harmadik vakcinadózisokból 817 625-öt adtak be országszerte. Ez az eddigi napi oltási rekord az Egyesült Királyságban, és ezzel meghaladta a 27 milliót azoknak a felnőtteknek a száma, akik már megkapták a harmadik oltási dózist. Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 89,4 százaléka, a másodikat 81,7 százalék kapta meg szombat estig. Mindez azt jelenti, hogy az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig több mint 125,5 millió dózist adtak be az Egyesült Királyságban.

Legolvasottabb cikkeink