• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2021.12.31 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Izraelbe érkezett a Pfizer tablettájának első szállítmánya. Hollandiában mélyponton van a kórházban kezeltek száma, azonban egyre több az új fertőzött.

Ukrajnában februárban újabb járványhullám várható az omikron variáns terjedése miatt
A koronavírus különösen fertőző omikron variásának terjedése miatt Ukrajnában februárban a járvány újabb fellángolására lehet számítani - jelentette ki Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára pénteken.

A tisztségviselő kifejtette, hogy az újabb hullám elsősorban attól függ, hány ukrán utazik a januári ünnepek alatt külföldre. Kiemelte, hogy azok 80 százaléka, akiknél kimutatták az omikron variánst, külföldön járt. Felhívta a figyelmet egyúttal arra, hogy elkerülhető a járvány fellángolása, ha minél többen felveszik a védőoltást.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter december 18-án közölte, hogy kiszűrték az első ukrán beteget, aki az új típusú koronavírus omikron változatával fertőződött meg. Az elmúlt napokban már több, omikronnal megfertőződött beteget regisztráltak az ország különböző részeiben, köztük a fővárosban, Kijevben is. Legutóbb csütörtökön azonosították a vírusnak ezt a változatát két, Zsitomir megyei nőnél, aki megbetegedése előtt Olaszországban járt.

Oleh Ruban, a fogyasztóvédelmi szolgálat kijevi részlegének igazgatója közben pénteken egy tévéműsorban közölte, hogy a fővárosban a tanulók a téli szünet után visszatérhetnek az iskolapadokba. Szavai szerint jelenleg nincs a járvány terjedéséről olyan előrejelzés, amely indokolná a tanítási szünet meghosszabbítását. Kijevben december 28-án kezdődött, és a tervek szerint január 9-ig tart a téli szünet az iskolákban.

Ukrajnában péntekre az eddig azonosított fertőzöttek száma 7029-cel 3 667 649-re, az elhunytaké 209-cel 95 899-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben csaknem 1800-zal 102 892-re csökkent. Az elmúlt napon 1578 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 698 387-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 999 847-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 8780-an kaptak. Csütörtökön 101 705 embert oltottak be.

 

Johnson: összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor
Összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet az Egyesült Királyságban, mint tavaly ilyenkor, és ennek minden másnál fontosabb oka az, hogy a lakosság hősiesen, önként és hihetetlen számban jelentkezett a koronavírus elleni oltás beadatására - közölte pénteki újévi üzenetében Boris Johnson brit miniszterelnök.

A Downing Street által ismertetett üzenetben Johnson kiemelte: az oltási kampány ütemének megkétszerezésével sikerült elérni azt a célt, hogy az év utolsó napjára minden felnőttnek lehetősége legyen az oltás harmadik, emlékeztető dózisának beadatására.

A brit kormány az omikron koronavírus-variáns terjedésének megfékezése érdekében novemberben döntött arról, hogy az eredeti, január végi határidő előtt egy hónappal, már december végéig minden 18 évnél idősebb angliai lakos számára lehetővé válik oltási időpont foglalása a harmadik oltási dózis beadatására.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtök este ismertetett legutóbbi - a karácsonyi ünnepek miatt még nem teljes körű - adatsora szerint a brit felnőtt lakosság csaknem 60 százaléka - több mint 33,5 millió ember - részesült három oltási adagban.

Az első dózist a 12 éven felüli lakosság 90 százaléka, a másodikat 82,4 százalék kapta meg.

Mindez azt jelenti, hogy meghaladta a 132,6 milliót az első, a második és a harmadik oltási adagokból eddig beadott dózisok együttes száma az Egyesült Királyságban.

Újévi üzenetében a miniszterelnök úgy fogalmazott: arra kéri mindazokat, akik úgy gondolják, hogy a betegség nem foghat ki rajtuk, hogy vessenek egy pillantást a kórházak intenzív osztályaira, azoknak a nyomorúságos, felesleges szenvedésére, akik nem adatták be maguknak a harmadik oltási adagot, és gondoljanak arra, hogy mindez őket is elérheti.

A brit kormány e héten ismertetett adatai alapján a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt intenzív osztályokra kerülő páciensek 90 százaléka nem adatta be magának az oltás harmadik adagját.

Pénteki üzenetében Boris Johnson kérte azoktól, akik ezt még nem tették meg, hogy a harmadik oltási dózis beadatása legyen újévi fogadalmuk. "Sokkal könnyebb, mint a lefogyás vagy a naplóírás" - tette hozzá a brit kormányfő, kérve, hogy mindenki keressen egy oltópontot, ahol azonnal beadathatja magának a harmadik dózist, vagy foglaljon időpontot az erre kialakított online felületeken.

"Bármilyen kihívások elé is állít bennünket a sors, bármilyen aggályaink legyenek a következő hetekben és hónapokban, főleg az omikron és a kórházban kezeltek számának emelkedése miatt, egy dolgot teljes bizonyossággal kijelenthetünk: összehasonlíthatatlanul jobb helyzetben vagyunk ma, december 31-én, mint tavaly ilyenkor" - hangsúlyozta a brit miniszterelnök.

Boris Johnson szerint az oltási kampány mindennél fontosabb sikere mellett ehhez hozzájárul az is, hogy a brit gazdaság növekedési üteme a leggyorsabb a hét vezető ipari hatalom (G7) csoportján belül, és egyedül a brit technológiai szektorban csaknem 30 milliárd font (több mint 13 ezer milliárd forint) új beruházás érkezett az idén, kétszer annyi, mint Németországban és háromszor annyi, mint Franciaországban.

Izraelben kültéri maszkviselést vezetnek be az ötven főnél népesebb tömegeknél
Izraelben szabad téren is kötelező lesz a maszkviselés az ötven főnél népesebb tömegeknél már csütörtök éjféltől az omikron koronavírus-változat elleni védekezés érdekében - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, sokkal jobban állunk a világ más részeihez viszonyítva" - közölte Nicán Horovic egészségügyi miniszter a korábbi vírusváltozatoknál sokkal fertőzőbb omikron elleni védekezés újabb lépéseiről tartott csütörtök esti minisztériumi sajtótájékoztatóján.

"Ez nem influenza, és nem szabad félvállról venni, továbbra is együtt fogunk élni a koronavírussal"- hangsúlyozta. "Az elkövetkező hetekben többet meg fogunk tudni arról, miként viselkedik az omikron változat, milyen veszélyes, és mi kell ahhoz, hogy sikeresen átvészeljük ezt a hullámot" - fogalmazott az izraeli egészségügyi miniszter..

"Nem indokolt, hogy újra és újra a gazdaság bezárásáról beszéljünk, leállásról, mindez nincs napirenden. Az omikron-járványhullám más, mint elődei, megfontolt és felelősségteljes kockázatkezeléssel dolgozunk"- tette hozzá.

Az újév megünnepléséről szólva felszólította a lakosságot, hogy "vigyázzon magára", és hangsúlyozta: mindenkinek személyes felelőssége, hogy megakadályozza mások megfertőződését.

Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy a negyedik, újabb emlékeztető oltást egyelőre csak az immunhiányos betegek számára engedélyezte, és nem minden 60 év feletti számára, miként a tanácsadó grémium javasolta. Emellett több kórházban már korábban megkezdték az egészségügyi személyzet újraoltását.

Csütörtökön Izraelbe érkezett az első szállítmány a Pfizer gyógyszergyár tablettájából, amelyet szintén a koronavírus okozta betegség kezelésére szánnak. A Paxlobid nevű gyógyszert szállító repülőgép délben landolt a tel-avivi Ben Gurion repülőtéren. Az orvosság megakadályozza a súlyos betegség kialakulását, a fertőzöttek állapotának romlását.

A Pfizer klinikai tanulmánya szerint a gyógyszer 89 százalékkal csökkentette a súlyos betegségek vagy a halálozás kockázatát. Bár a kísérletet a koronavírus delta változatával végezték, a vállalat laboratóriumi kísérleteiben a Paxlobid jó teljesítményt mutatott az omikron változattal szemben is.

A gyógyszeres kezelést a tünetek megjelenésének közelében kell megkezdeni. A családorvos írja fel díjmentesen a kockázati csoportba tartozó fertőzötteknek, és a beteg otthonába küldik.

Izraelben továbbra is meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus omikron változatának elterjedése nyomán. Szerdán 3947 új vírushordozót azonosítottak, a mintegy 135 ezer teszt pozitivitási aránya 2,93 százalék volt.

A fertőzési ráta már 1,62-re emelkedett az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis 100 fertőzött 162-nek adja át a vírust. A kórházakban ápolt Covid-betegek száma jelenleg a 151, közülük 94-an vannak súlyos állapotban, és 38-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 376 923 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 20 429 aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8243-an, az utóbbi hét napban hárman haltak meg.

Hollandiában mélyponton van a kórházban kezeltek száma, azonban egyre több az új fertőzött
A holland kórházakban november közepe óta most kezelik a legkevesebb koronavírusos fertőzöttet, azonban mintegy háromhetes folyamatos csökkenés után ismét nő az új esetek száma - írta csütörtökön a helyi sajtó a legfrissebb statisztikák alapján.

Az elmúlt 7 napban napi átlagban ismét mintegy 15 ezer új fertőzöttet jelentettek, míg a kórházi ápolásra szorulók száma több száz fővel csökkent a múlt héten, és az intenzív osztályokon is kevesebb embert kezelnek. Hollandiában is már a koronavírus omikron változata dominál, Amszterdamban ez a variáns felel a fertőzések 80 százalékáért.

Amszterdamban, amely a fertőzések egyik gócpontja, az önkormányzat betiltotta a holland kormány által elrendelt lezárások ellen vasárnapra tervezett tüntetést, arra hivatkozva, hogy a szervezők megtagadták az esemény biztonságos lebonyolítását. A városi vezetés sajtóközleményében azt írta, hogy a megengedett 3500 helyett 25 ezren vennének részt a demonstráción, továbbá "a rendőrség olyan információknak van birtokában, amelyek arra utalnak, hogy a tüntetők egy része erőszakra készül". Sajtóhírek szerint az is hozzájárult a döntéshez, hogy a rohamrendőrség vasárnapra országos sztrájkot hirdetett.

Múlt szombaton Hollandiában ismét lezárások léptek életbe. Az intézkedések értelmében a nem alapvető fontosságú árucikkeket forgalmazó kereskedelmi egységek január közepéig zárva tartanak. Az oktatási intézményeknek január 9-ig kell zárva tartaniuk, a kabinet a jövő hónap első hetében dönt arról, hogy ezután újraindulhat-e a jelenléti oktatás. Az országban korábban több tüntetést tartottak a lezárások ellen, a megmozdulások néhány helyen erőszakba torkolltak. A korlátozásokat a kormány november közepén vezette be ismét, miután rekordszámú fertőzöttet igazoltak.

Legolvasottabb cikkeink