• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.10 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Romániában négyszeresére nőtt az esetszám az előző héthez képest. Szlovéniában lerövidítik a karantén időtartamát...

Ukrajnában csaknem 600 ezer vakcinát semmisítenek meg
Csaknem hatszázezer, koronavírus elleni vakcinát kell megsemmisíteni Ukrajnában, főként AstraZeneca-oltóanyagot, amelynek lejárt a szavatossági ideje - közölte az egészségügyi minisztérium az RBK-Ukrajina hírportállal.

A tárca kifejtette, hogy 2021-ben Ukrajna több mint 3,6 millió adag oltóanyagot kapott humanitárius segélyként más országoktól, valamint több mint 7,4 millió dózist a COVAX nemzetközi kezdeményezésen keresztül.

A legfrissebb adatok szerint 561 729 dózis AstraZeneca-oltóanyagot meg kell semmisíteni, mert lejárt a szavatossági ideje. Ezen felül az állami költségvetés terhére júniusban vásárolt több mint 30 000 adag Pfizer-vakcina hűtése nem volt megfelelő a szállítás alatt. A belső vizsgálat nyomán az a döntés született, hogy ez a tétel nem felhasználható - tette hozzá a minisztérium a hírportálnak adott válaszában.

Az UNIAN hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy a dél-ukrajnai Herszon megye átkerült a járványhelyzet szerinti fokozottabb kockázatot jelző, narancs besorolásba, mivel a régióban a kórházak telítődésének dinamikája meghaladta a megengedett szintet. Jelenleg ez 78,6 százalékos, amely a narancs fokozatnak felel meg. Az ország többi régiója - beleértve a fővárost, Kijevet és Kárpátalját - továbbra is a jelenlegi legenyhébb szigorításokkal járó sárga besorolásban van.

A narancs besorolás figyelmeztető kategória a legszigorúbb vörös előtt. Ugyanazok a korlátozások érvényesek az ide sorolt régiókban, mint a sárgában, viszont a helyi hatóságok szigoríthatnak rajtuk. Ukrajnában a tömegrendezvényeket, bevásárlóközpontokat, kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, gyógyultak vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első dózisának felvétele is.

Ukrajnában vasárnapra az azonosított fertőzöttek száma 2810-zel 3 702 473-ra, az elhunytaké 75-tel 97 239-re nőtt. Az aktív betegek száma eközben 83-mal 93 965-re csökkent. Az elmúlt napon 840 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 13 968 123-an adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 839 213-an pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik oltást eddig 24 510-en kaptak. Szombaton 26 950 embert oltottak be.

Romániában négyszeresére nőtt az esetszám az előző héthez képest
Romániában csaknem négyszer annyi új koronavírusos megfertőződést jegyeztek ezen a héten, mint az előző héten - derült ki a stratégiai kommunikációs törzs által naponta közölt hivatalos adatok statisztikájából.

A vasárnap záruló hét során 33 237 új fertőzést diagnosztizáltak. Az érték 3,88-szor nagyobb a múlt heti esetszámnál (8 555). A vasárnap délután közölt hivatalos adatok szerint a legtöbb új esetet Bukarestben, Kolozs, Suceava és Temes megyében jegyezték fel. A fertőzöttségi ráta (az elmúlt 14 napban jegyzett új esetek ezer lakosra vetített száma) Kolozs megyében a legmagasabb, és háromhoz közelít. A fertőzöttségi ráta egyelőre csak falvakban és kisvárosokban haladta meg a hármas értéket, a legfertőzöttebb kisvárosok között van azonban a Hargita megyei Tusnádfürdő is 3,8-es értékkel.

Romániában karácsony után indult a járvány ötödik hulláma. A fertőzés terjedésének a korábbiakat sokszorosan meghaladó üteme a sokkal fertőzőbb omikron vírusváltozatra utal. A fertőzések kevésbé súlyos voltát jelzi azonban az, hogy az elhalálozások száma továbbra is csökken, és a kórházakban sem érzékelhető egyelőre az ötödik hullám nyomása. Vasárnap 4712 új megbetegedést, és 14 halálesetet jelentettek, a kórházakban 2565 koronavírusos beteget kezelnek, akik közül 408 szorul intenzív terápiás ellátásra. A beutaltakról közölt számok csak kevéssel haladják meg az egy héttel korábban jelentetteket.

A hivatalos adatok szerint szombatig 7 985 144 ember kapta meg a koronavírus elleni védőoltásnak legalább az első adagját. Ettől csak kevéssel marad el azoknak a száma, akik a teljes oltási cikluson átestek. Az országban 2 123 541 személy kapta meg a harmadik (egyes oltástípusok esetében a második) emlékeztető oltást is. Az adatokból kiszámítható, hogy az oltásra jogosult 12 év fölötti korosztály 47,16 százaléka megkapta valamely védőoltásnak legalább az első adagját.

A bukaresti kabinet szombattól újabb 30 napra meghosszabbította a tavaly május óta folyamatosan érvényben lévő veszélyhelyzetet, ismét kötelezővé téve védőmaszkok viselését a nyílt és zárt közterületeken. A kabinet azt is megszabta, hogy csak az orvosi maszkok viselése elfogadott.

Szlovéniában lerövidítik a karantén időtartamát
Szlovéniában hétfőtől tízről hét napra rövidítik a kötelező hatósági karantén időtartamát, és újabb szigorításokat vezetnek be a tömegközlekedési eszközök használatánál - közölte a szlovén kormányzati kommunikációs hivatal (UKOM) szombaton.

Az új szabályok értelmében lerövidül a koronavírus-tesztek érvényességi ideje a határátlépésnél is: azok, akiket nem oltottak be, és nem estek át a fertőzésen, a mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy 24 óránál nem régebbi, az EU-által elfogadott antigén gyorsteszt felmutatásával léphetik át a határt. Ez korábban 72, illetve 48 óra volt.

A tömegközlekedési eszközökön csökkentik az utasok megengedett számát. Itt is kötelező a védettségi igazolás, annak hiányában pedig a negatív vírusteszt.

Szombatra 4069 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, és hat beteg halt meg. Kórházban 538 beteget ápolnak, közülük 156-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 253 566-an kaptak védőoltást, közülük 1 195 522-en mindkét adagot felvették.

A szomszédos, valamivel több mint négymilliós Horvátországban az elmúlt 24 órában 8817 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19-ben 36-an hunytak el. Kórházban 1820 beteget ápolnak, közülük 249-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 267 384-en kaptak védőoltást, közülük 2 159 901-en már a második adagot is felvették.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítására Zágráb is újabb szigorításokat vezet be hétfőtől: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.

Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a kormány megszorító intézkedései ellen
Mintegy ötezren tüntettek Brüsszelben a belga kormány által a koronavírus-járvány megfékezésére bevezetett intézkedések ellen, a rendbontásba torkollott megmozduláson többeket előállítottak; Belgiumban egy hét alatt 97 százalékkal emelkedett az új fertőzéses esetek száma - közölte a La Libre Belgique című belga napilap vasárnap. A francia nyelvű napilap jelentése szerint a kora este befejeződött, Együtt a szabadságért jelige alatt meghirdetett tüntetés szervezői úgy vélték, a rendkívüli intézkedések a társadalom polarizálódásához vezetnek, az embereket két csoportra osztják, és feltételessé teszik az alapvető jogokat.

A belga miniszterelnök a Le Soir című francia nyelvű belga napilapnak nyilatkozva azt mondta: noha a koronavírus omikron variánsának rendkívül gyors terjedése ellenére a korházi ellátásra szorulók száma csökken, szükség esetén a kormány kész azonnali lépéseket tenni. Szavai szerint a kilábalás a járványból hosszadalmas lesz, akár két-három évig is eltarthat. De Croo reményét fejezte ki, hogy a járványügyi mutatók idővel lehetővé teszik a rendkívül szabályok fokozatos feloldását, de - mint mondta - fel kell készülni újabb megszorításokra is.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnapi jelentésében közölte: egyre több koronavírussal fertőzöttet vesznek nyilvántartásba Belgiumban. Az elmúlt hét napban átlagosan 17 555 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust Belgiumban, ez egy hét viszonylatában 97 százalékos emelkedés. Emlékeztettek, a december 30-án feljegyezett, akkor kimagaslónak számtó 16 031 új esetet követően hétfőn 27 518, kedden 28 042, szerdán pedig 25 905 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

Naponta átlagosan 181 beteget szállítanak kórházba koronavírus-fertőzés miatt Belgiumban, számuk egy hét alatt legkevesebb 15-tel emelkedett. Jelenleg 1851 fertőzöttet ápolnak kórházban, közülük 444-en részesülnek intenzív ellátásban. Átlagosan 22 ember hal meg a fertőzés következtében. Az utóbbi mutatók csökkenő tendenciát mutatnak - közölték.

A világjárvány kezdete óta 2 millió 231 ezer 686 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 28 459 ember halt meg a vírus okozta betegség szövődményeiben Belgiumban.

Franciaországban egy hét alatt csaknem 10 millióan tesztelték magukat
Franciaországban egy hét alatt a lakosság 15 százaléka, csaknem 10 millióan vettek részt koronavírus-szűrésen, s a kormány tovább kívánja erősíteni a tesztelési politikáját - jelentette be vasárnap Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban. Elmondta azt is, hogy a védettségi igazolást felváltó oltási igazolás bevezetése néhány napot késhet az elhúzódó parlamenti vita miatt.

"Csaknem 10 millióan tesztelték magukat ezen a héten, és a sorok egyre hosszabbak. Meg fogjuk sokszorozni a tesztközpontokat" - mondta a kormányszóvivő. "Az oltóközpontok közelében fogjuk megnyitni a tesztközpontokat annak érdekében, hogy amikor holtidő van az oltásokban, a helyszínen lévő egészségügyi dolgozók tesztelni tudjanak" - tette hozzá.

"A gyógyszertárak is létrehozhatják saját tesztközpontjaikat. Lehetőséget teremtünk arra, hogy időszakosan egészségügyi dolgozókat vegyenek fel, akik ezeken a szűrőhelyeken fognak dolgozni annak érdekében, hogy a gyógyszertárakban még több szűrést lehessen végezni" - hangsúlyozta Gabriel Attal. A kormány rendeletben bővíti ki azok körét, akik ezentúl végezhetnek tesztelést.

Az öntesztelések számát is növelni kívánja a kormány, ennek érdekében a gyógyszertárakba jelenleg raktáron lévő 6 millió teszten felül további 10 milliót szállítanak a jövő héten.

A kormányszóvivő elismerte, hogy a jelenlegi tömeges ingyenes tesztelés nagyon költséges, és nem könnyű megszervezni.

"Természetesen van értelme a szűrésnek, és a maximumra kívánjunk növelni a tesztelési kapacitásainkat" - hívta fel a figyelmet. "Ez hatalmas költség, de ha nem tesztelünk, akkor még jobban elszabadul a vírus, és ismét lezárásokat kell bevezetni, az embereknek pedig kártérítést kell fizetni. Nem vagyok benne biztos, hogy az kevesebbe kerülne. A tesztelés a járványkezelés egyik alapvető eszköze, és ezt felvállaljuk" - tette hozzá.

A kormányszóvivő úgy vélte, hogy az oltási igazolás bevezetése valószínűleg néhány napot késni fog a törvénytervezet elhúzódó parlamenti vitája miatt, de legkésőbb a január 17-i hét első napjaiban bevezethetik.

Franciaországban jelenleg felfutóban van a járvány az omikron variáns miatt, amely az új fertőzések csaknem háromnegyedéért felelős. A napi esetszám tetőzését január közepére várják a szakemberek. Egészségügyi források szerint több mint 3800 embert ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt napokban minden nap több mint 300 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma. A járvány kezdete óta 125 ezren vesztették életüket a Covid-19-ben. A franciák 79 százaléka megkapta már az első oltását, 77,1 százaléka pedig a másodikat is. A beoltottak felének az emlékeztető oltást is beadták.

Megszűnt az Angliába utazók érkezés utáni PCR-tesztkötelezettsége, elegendő a gyorsteszt
A külföldről Angliába utazóknak vasárnaptól nem kell PCR-típusú koronavírus-tesztet elvégeztetniük érkezésük után, elégséges a néhány perc alatt eredményt mutató gyorsteszt is. Az új szabályozás alapján, amely brit idő szerint hajnali 4 órától - közép-európai idő szerint 5 órától - lépett érvénybe, a gyorstesztet (lateral flow test) az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezni.

Az érkezés utáni PCR-teszt előírásának vasárnaptól érvényes eltörlése a teljes körűen beoltott felnőttekre, valamint oltási státustól függetlenül az 5 és 18 év közöttiekre vonatkozik. Az 5 événél fiatalabb gyerekeket gyorstesztnek sem kell alávetni.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, mivel az Egyesült Királyság többi országában - Skóciában, Walesben és Észak-Írországban - a helyi kormányok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy követik-e a brit kormány által bejelentett módosításokat.

A szabályozás értelmében az angliai érkezés utáni gyorsteszt elvégzéséhez nem használható a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) ingyenes tesztelési szolgáltatása, vagyis a gyorsteszteket egészségügyi magánszolgáltatóktól kell megrendelni még az indulás előtt.

Ha az angliai érkezés utáni gyorsteszt eredménye pozitív, az érintettnek elkülönítésbe kell vonulnia és PCR-tesztet kell elvégeztetnie, ehhez viszont már használható az NHS ingyenes tesztelési szolgáltatása.

Izraelben hétfőn több mint húszezer új fertőzöttet azonosítottak
 Izraelben a koronavírus megjelenése óta hétfőn rekordszámú, több mint húszezer új fertőzöttet azonosítottak, és jelentősen nőtt a súlyos esetek száma is - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja.

A vasárnap elvégzett mintegy 160 ezer teszttel 21 514 újabb izraeli bizonyult vírushordozónak, ez az eddigi legmagasabb napi szám, 13,3 százalékra emelkedett a pozitív tesztek aránya.

A reprodukciós ráta jelenleg 1,95 az egészségügyi minisztérium honlapja szerint, vagyis jelenleg 100 fertőzött 195 embernek adja át a vírust, ami a korábbiaknál gyorsabban terjedő omikron változat sebes terjedését jelzi.

Az ötödik járványhullámban a jelenleg kórházi ellátást igénylő 608 eset közül 222-en vannak súlyos állapotban, és 58-an szorulnak lélegeztetőgép segítségére. Már több mint negyedmillióan vették fel a 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül az összesen negyedik, második emlékeztető oltást Izraelben. A járvány megjelenése óta a 9,4 millió lakosú országban 1 519 268 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Jelenleg Izraelben 133 928 aktív fertőzöttet tartanak nyilván, többségük tünetmentes, vagy nagyon enyhe tünetei vannak.

Az ország közel nyolcvan százaléka, 186 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, 34 közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" besorolásban van, 25 "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és 35 hely számít "zöldnek", tehát alig, vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 630 886 ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,31 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 334 829-en, a lakosság 46,61 százaléka már három oltást kapott.

A SARS-CoV-2 vírus okozta Coovid-19 betegségben tavaly február óta 8269-en, az utóbbi hét napban tizenketten haltak meg Izraelben.

 

Legolvasottabb cikkeink