• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.24 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Horvátországban sokfelé állnak át az online oktatásra. Először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott fertőzöttek száma Oroszországban...

Ukrajnában gyógyszerre is költhetik a hatvanévesnél idősebbek az oltásért kapott pénzjutalmat
Ukrajnában hétfőtől gyógyszervásárlásra is elkölthetik a hatvanévesnél idősebbek azt a pénzjutalmat, amelyet a koronavírus elleni védőoltás két dózisának felvételéért kapnak - jelentette be Denisz Smihal miniszterelnök a Facebookon.

A kormányfő hozzátette, hogy a pénzből gyógyszertárakban és online egyaránt vásárolhatnak vényköteles gyógyszereket is. A Volodimir Zelenszkij elnök által kezdeményezett, december 19-én elindult program keretében minden ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát, vagyis körülbelül 11 ezer forintot kap, amelyet csakis kijelölt célokra, azaz eddig belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre költhetett el. A kijevi vezetés a programmal azokat a vállalkozókat kívánja egyúttal segíteni, akiket a leginkább sújtottak a járvány miatt bevezetett korlátozások.

Mikola Povoroznik, a kijevi polgármester, Vitalij Klicsko első helyettese egy hétfői tévéműsorban közölte, hogy zárlat esetén sem készülnek a közösségi közlekedést leállítani a fővárosban. Biztosított afelől, hogy a metró is nyitva marad. Mindazonáltal hozzátette, nem kizárt, hogy újból csak külön engedéllyel rendelkezők szállhatnak majd fel a járatokra. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem kényszerülnek megint ilyen korlátozás bevezetésére. Mint mondta, ez a kijeviek átoltottságának szintjétől függ.

Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában hétfőre 12 915-tel 3 870 370-re, az elhunytaké 67-tel 99 282-re, az aktív betegeké pedig csaknem 10 500-zal 185 750-re emelkedett. Az elmúlt napon 1836 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteget szállítottak kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 466 084-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 698 034-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 208 784-en kaptak. Vasárnap 22 541 embert oltottak be.

 

Franciaországban életbe lépett az oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség
Franciaországban hétfőn életbe lépett a koronavírus elleni oltottsági igazolás bemutatására szóló kötelezettség. A dokumentumot minden ötvennél több főt fogadó nyilvános helyen be kell mutatniuk a 16 év felettieknek, kivételt jelentenek az egészségügyi intézmények és a politikai rendezvények.

Az oltottsági igazolás, amely legalább három adaggal érvényes, a vírussal szembeni védettséget igazoló, augusztus óta használt dokumentumot (oltási igazolást vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet) váltja fel.

A legfőbb különbség, hogy a jövőben egy negatív teszt nem elégséges a nyilvános helyekre való belépéshez, minden 16 éven felülinek igazolnia kell a sportlétesítményekben, kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben, vendéglátóhelyeken, hotelekben, vonatokon, távolsági buszokon, belföldi repülőjáratokon, hogy hány oltással rendelkezik.

Egy oltás esetén az igazolás mellé egy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet is be kell mutatni. Azokra az oltatlanokra is ez vonatkozik, akik az elmúlt hónapokban átestek a betegségen. Két oltás esetén annak kell negatív tesztet bemutatnia, aki már jogosult a harmadik oltásra, de azt még nem vette fel.

Az alkotmánytanács jóváhagyta a koronavírus elleni oltottsági igazolás bevezetését előíró törvénytervezet legtöbb intézkedését, de nem engedélyezte annak használatát a politikai rendezvényeken, nevezetesen az áprilisi elnökválasztást megelőző kampány nagygyűlésein arra hivatkozva, hogy a törvény nem határozza meg eléggé, hogy milyen járványszintnél alkalmazandó.

A kormány kimondott szándéka, hogy az intézkedéssel a még 4,5 millió oltatlanra nyomást gyakoroljon az oltás felvétele érdekében.

Az oltásra jogosultak 94 százaléka, a teljes lakosság nyolcvan százaléka (54 millióan) felvette az oltás első adagját, míg 78 százaléka a másodikat, 57 százaléka (32,2 millióan) pedig a harmadik adagot is megkapta.

"Az oltottsági igazolással visszatérhet az élet a normál kerékvágásba. Tavaly nyáron a védettségi igazolásnak köszönhetően győztük le a járványhullámot és maradhattak nyitva az üzletek" - mondta az Europe1 rádióban Jean-Baptiste Lemoyne, a kormány turisztikáért felelős tagja. A kormány február elejétől tervezi a korlátozások fokozatos feloldását.

Egy felmérés szerint a franciák 62 százaléka támogatja az oltottsági igazolás bevezetését, de 71 százalékuk azt szeretné, ha az automatikusan megszűnne a járványhelyzet javulásával. A törvény július végéig írja elő az oltottsági igazolás használatát. Jean Castex miniszterelnök csütörtökön jelezte, hogy amennyiben a körülmények megengedik, elképzelhető a határidő előrehozása, de ennek feltételeit nem pontosította.

Miközben a napi esetszám már csökken, de még nagyon magas (vasárnap 301 ezer új fertőzöttet jelentettek), és a kórházban ápoltak száma még növekedőben van, az intenzív osztályon ápoltak száma tíz napja folyamatosan csökken. A kórházakban január végén várható a tetőzés: az ápoltak száma jelenleg 28 500, az intenzív osztályokon 3750-en vannak, ami feleannyi, mint az előző járványhullámok tetőzésekor. A járvány szövődményeiben 128 ezren vesztették életüket az elmúlt két évben.

A múlt héten Izraelben azonosították a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan
A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.

Izraelt megelőzte a kevesebb mint 50 000 lakosú Feröer-szigetek, de ha ezt a területet Dánia részének tekintjük, akkor a New York Times című lapban megjelent összesített súlyozás szerint Izrael az első, Dánia pedig a második helyen állt az elmúlt héten a legnagyobb lakosságarányos fertőzésszámmal.

Izrael és Dánia után Andorra, Franciaország, Szlovénia, Portugália, a Seychelle-szigetek, San Marino, Gibraltár, Grönland, Izland, a Maldív-szigetek és Belgium következett.

Továbbra is folyamatosan nő a kórházi ápolást igénylő betegek száma Izraelben, és ezért Nachman As professzor, az egészségügyi minisztérium főigazgatója további koronavírus-osztályok megnyitására utasította a kórházakat.

A Weizmann Tudományos Intézet járvány-előrejelzési modelljének megalkotója, Eran Szegál professzor szerint Izrael jelenleg az ötödik, omikron járványhullám csúcsán áll, de már vannak jelek arra, hogy a megbetegedések napi száma ezen a héten csökkenni kezd.

"Több mint 2,5 millió fertőzöttről beszélünk, ami újabb jele annak, hogy valószínűleg elkezdődik a csökkenés. Továbbra is terjed a járvány, de már sokkal lassabb ütemben"- mondta a professzor a ynetnek.

"A harmadik hullámban 1200 súlyos beteget ápoltunk kórházakban, s ma már közel 800-an szorulnak kórházi ellátásra. Ez a szám a következő héten várhatóan emelkedik, de úgy hiszem, az egészségügyi rendszer képes lesz megbirkózni vele"- tette hozzá Szegál.

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint a vasárnap 67 198 új vírushordozót találtak, a pozitivitási arány 29,63 százalék volt. Múlt csütörtökön közel 75 ezer fertőzöttet azonosítottak, és ahhoz képest már csökkent a vasárnap azonosítottak száma.

A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben jelenleg több mint félmillió, 527 233 aktív esetet tartanak nyilván. Rajtuk kívül további 187 867 embernek is házi karanténban kell tartózkodnia, mert fertőzöttekkel érintkeztek.

A kórházi ellátást igénylő 2181 beteg közül 783-an vannak súlyos állapotban, és 144-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Izraelben jelenleg mindössze három település közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga", nyolc kevéssé fertőzött, "sárga" helyet tartanak nyilván, s csak egy falu számít "zöldnek", vagyis fertőzésmentesnek, miközben az ország összes többi városa és falva már "piros", vagyis jelentősen fertőzött.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8447-en, januárban 196-an, az utóbbi hét napban 104-en haltak meg Izraelben.

Horvátországban egyre több iskolában állnak át az online oktatásra az omikron miatt
Horvátországban egyre több iskolában állnak át online oktatásra a koronavírus omikron variánsának gyors terjedése miatt - írta a Jutarnji List című horvát napilap vasárnap.

Az elmúlt egy hétben az általános és középiskolákban 67,5 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, míg a karanténban lévőké 118 százalékkal - írta a lap az oktatási minisztérium adataira hivatkozva. Emiatt országszerte 184 iskola állt át online oktatásra az 1313-ból.

Míg korábban - a delta variáns okozta hullámban - egy pozitív diák legfeljebb egy vagy két másik tanulónak adta át a vírust, addig az omikron variáns terjedése miatt most egy osztályban öten-tízen is megfertőződnek - hangsúlyozták.

Az oktatási minisztérium szerint ugyanakkor nincs szükség arra, hogy országos szinten távoktatásra álljanak át az iskolák. "Semmi logika nincs abban, hogy azok a diákok, akiknek az osztályaiban nincsenek fertőzöttek, ne járjanak iskolába" - közölte a tárca.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 7095 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 36-an hunytak el. Kórházban 1860 beteget ápolnak, közülük 201-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 287 471-en kaptak védőoltást, közülük 2 193 513-an már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra rekordszámú, 13 911 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 18 beteg halt meg. Kórházban 608 beteget ápolnak, közülük 135-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 259 4122-en kaptak védőoltást, közülük 1 206 704-en mindkét adagot felvették.

Mateja Logar, a szlovén kormány koronavírus-járvánnyal foglalkozó tanácsának elnöke a járvány gyors terjedésével kapcsolatban a sajtónak úgy nyilatkozott: a fertőzöttek számának növekedése ellenére a kórházban kezelt betegek száma stabil, de a vírus ilyen magas lakossági jelenléte miatt az intenzív osztályokra nehezedő nyomásra számítanak.

"Éppen ezért nem az intézkedések könnyítésében, hanem kilépési stratégiában gondolkodunk" - mondta a szakember.

Először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott fertőzöttek száma Oroszországban
A koronavírus okozta Covid-19-járvány kezdete óta először emelkedett 300 ezer fölé az egy hét alatt kimutatott új fertőzöttek száma Oroszországban, ugyanakkor a halálozások száma tovább csökkent, és 2021 nyara óta először nem érte el az ötezret - közölte vasárnap a TASZSZ orosz hírügynökség az operatív törzs adatait összesítve.

Az igazolt új fertőzöttek száma január 17-23. között 304 657 volt, ami csaknem a duplája az egy héttel korábbinak. A 24 óra alatt diagnosztizált új fertőzöttek száma vasárnap immár harmadik egymást követő napon döntötte meg az abszolút rekordot, és 63 205-tel 11 108 191-re emelkedett. A napi növekmény országosan 0,57 százalék volt. Moszkvában is példátlanul sok, 17 528 új esetet regisztráltak vasárnapra.

Oroszország 85 régiójából immár 64-ben mutatták ki az omikron vírusvariánst. Az új páciensek 51,9 százalékát a delta variáns, 48,9 százalékát pedig az omikron és más nem domináns mutánsok fertőzték meg.

Alekszandr Gincburg, a Szputnyik V vakcinát kidolgozó Gamaleja Központ igazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy éppen a nagyon gyors terjedése miatt nem az omikron lesz a SARS-Cov-2 utolsó mutánsa, és hogy az a vírusvariáns nem segít a járványból való kilábalásból, mert minél ragályosabbá válik, annál a valószínűbb, hogy új változatai jelennek meg. Az akadémikus úgy vélekedett, hogy a vírus terjedése elleni küzdelemhez a lakosság 75-80 százalékát át kell oltani.

Oroszországban a kollektív védettség szintje egyelőre nem éri el a 65 százalékot. Az orosz kormány sajtószolgálata szombaton közölte, hogy a kabinet megkezdte a SARS-CoV-2 új mutánsa miatt kidolgozott új terv végrehajtását, valamint az egészségügyi rendszer felkészítését a fertőzötteknek nyújtandó segítségnyújtásra.

Andrej Iszajev, a DNKOM molekuláris genetikai kutatásokkal foglalkozó tudományos központ alapítója és vezérigazgatója a TASZSZ-nak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Oroszország a következő két hétben a napi új esetek számában megelőzheti Franciaországot, ahol az elmúlt napokban naponta több mint 400 ezer esetet észleltek.

Az új koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 679-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 326 112-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 23 045-tel 10 023 622-re gyarapodott. Az országban 758 457 aktív esetet tartanak nyilván, az elmúlt egy nap alatt 6211 beteget szállítottak kórházba, ami 37,3 százalékkal volt kevesebb az előző napinál.

 

Legolvasottabb cikkeink