• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Hírek Frissítve 2022.01.25 Forrás: MTI
A koronavírus-járvány hírei a nagyvilágból

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége. Oroszországban nem lesz zárlat az omikron miatt...

Ukrajnában a fertőzöttek napi száma elérheti a 60 ezret az egészségügyi miniszter szerint
Ukrajnában az elkövetkező hetekben eléri a 40-60 ezret az egy nap alatt regisztrált új koronavírusos fertőzöttek száma - jelezte előre Viktor Ljasko egészségügyi miniszter a TSZN hírtelevízió keddi beszámolója szerint.

Rámutatott arra, hogy a vírus különösen fertőző omikron variánsa miatt a mostani hullámban átlagosan kétszer magasabb lesz a fertőzöttek napi száma, mint a járvány korábbi, tavaly őszi hullámában volt. Kijelentette: tévhit az, hogy a védőoltások nem hatásosak az omikron variánssal szemben. Éppen ezért indították el a harmadik, emlékeztető oltások beadását, mert a hatodik hónap után enyhén csökken az immunitás az alapoltások, azaz két dózis felvétele után.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy a harmadik oltás felvételéért további 500 hrivnyát, azaz mintegy 5600 forintot fizet az állam. Az államfő kezdeményezésére decemberben elindított program keretében minden nagykorú ukrán, aki felvette az oltás két dózisát, ezer hrivnyát, vagyis körülbelül 11 ezer forintot kap, amelyet csakis kijelölt célokra, azaz belföldi turizmusra, kulturális eseményekre és sportbérletekre, a hatvanévesnél idősebbek pedig gyógyszervásárlásra költhetnek el. Zelenszkij jelezte, hogy a programot hamarosan kiterjesztik a 14-18 év közötti korosztályra is, amely a megjelölt célok mellett tanulásra is fordíthatja az összeget. Ezenfelül tervezi a kormányzat annak engedélyezését, hogy az idős emberek rezsiköltségük kiegyenlítésére is fordíthassák ezt a pénzt. Az elnök reményét fejezte ki, hogy az idei lesz a világjárvány utolsó éve.

Közben újabb ukrajnai régió, a nyugati országrészben lévő Rivne megye a legszigorúbb korlátozásokkal járó vörös besorolásba került. A szigorítások itt január 27-től lépnek életbe - közölte kedden Oleh Nemcsinov kabinetminiszter. Jelenleg a szintén nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megye van még vörös besorolásban. A 24-ből 14 megye a figyelmeztetőnek számító narancs, a többi a jelenlegi legenyhébb, sárga kategóriában van.

Ukrajnában a tömegrendezvényeket, a bevásárlóközpontokat, a kulturális és sportlétesítményeket a vörös kategóriában lévő régiókban csakis azok látogathatják, akik felvették a védőoltás mindkét dózisát, átestek a fertőzésen, vagy friss negatív PCR-teszttel rendelkeznek. A sárga és narancs besorolású régiókban ehhez elegendő az oltás első adagjának felvétele is. A narancs kategóriában lévő régiókban viszont a helyi vezetés szigoríthat a korlátozásokon.

Az azonosított fertőzöttek száma Ukrajnában keddre 19 118-cal 3 889 488-ra, az elhunytaké 161-gyel 99 443-ra, az aktív betegeké pedig több mint 13 ezerrel 198 844-re emelkedett.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 14 490 784-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú országban, további 700 595-en pedig még csak az első adagot vették fel. Harmadik, emlékeztető oltást eddig 225 868-an kaptak. Hétfőn 69 546 embert oltottak be.

Horvátországban változtattak a karanténszabályokon a gyerekek esetében
Horvátországban változtattak a karanténszabályokon a gyerekek esetében: 18 éves korig nem kell elkülönítőbe vonulniuk, ha koronavírussal fertőzött személlyel érintkeztek, de felvettek két oltást, illetve átestek a fertőzésen és egy oltással rendelkeznek, függetlenül attól, mennyi idő telt el a vakcina beadása óta - közölte kedden a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ).

A HZJZ ajánlásokat is megfogalmazott: a karantén alól mentesülő gyerekek tíz napig csökkentsék minimálisra a 60 év felettiekkel és a krónikus betegségben szenvedőkkel az érintkezést. Ezenkívül viseljenek maszkot minden olyan helyzetben, amikor nem lehet betartani a kötelező távolságot. Javasolják továbbá, hogy végezzenek otthoni tesztet 5-7 nappal, ha fertőzöttel érintkeztek. Tünetek esetén gyors antigén tesztet vagy PCR-tesztet kell végeztetni. Pozitív teszteredménynél a karantén tíz napig tart, ugyanúgy, mint a felnőttek esetében.

Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatója elmondta: jelenleg valamivel kevesebb mint 16 000 gyermeknél igazolták a fertőzést. Közülük mintegy 3000-en iskolás kor előttiek, míg 13 ezren iskolába járó gyerekek. A legtöbb fertőzöttet az általános iskolák 5. és 8. osztályában regisztrálták - hangsúlyozta az igazgató.

A valamivel több mint négymillió lakosú Horvátországban az elmúlt 24 órában 16 692 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 51-en hunytak el. Kórházban 1951 beteget ápolnak, közülük 200-an szorulnak lélegeztetőgépre. Az országban eddig 2 288 744-en kaptak védőoltást, közülük 2 196 911-en már a második adagot is beadatták maguknak.

A szomszédos Szlovéniában keddre 12 772 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 11 beteg halt meg. Kórházban 653 beteget ápolnak, közülük 130-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 259 605-en kaptak védőoltást, közülük 1 207 103-an mindkét adagot felvették.

Az elmúlt héten 73 ezer új fertőzöttet igazoltak, a legtöbbet a járvány kezdete óta, és 80-an haltak meg a vírus szövődményeiben, kétszer annyian, mint egy héttel korábban.

Az egészségügyi hatóságokat aggasztja azon kórházak helyzetének alakulása is, ahol más betegségekben szenvedő, súlyos betegeket is kezelnek, mivel ezeken az osztályokon is megjelent a vírus.

A ljubljanai klinikai kórház onkológiai osztályán három koronavírusos beteget kellett elkülöníteni a többi fekvő betegtől, és az intézményben attól tartanak, hogy a vírus terjedni fog.

Izraelben javasolja a negyedik oltást az egészségügyi tanácsadó testület
A koronavírus elleni negyedik oltás engedélyezését javasolja az egészségügyi tanácsadó testület minden öt hónapnál régebben oltott ember számára Izraelben - jelentette a katonai rádió kedden.

A rádió értesülése szerint a már négyszer oltott 60 év felettiek fertőzöttségi adatai alapján az egészségügyi minisztérium tanácsadó grémiuma azt javasolta, hogy minden öt hónapnál régebben beoltott 18 évnél idősebb felvehesse a negyedik oltást is Izraelben. Ennek engedélyezéséről a minisztérium főigazgatója, Nachman As professzor fog dönteni.

Az egészségbiztosítók adataiból ugyanis kiderült, hogy a csak háromszor oltottakhoz képest legalább háromszor kisebb eséllyel lesznek súlyos betegek azok, akik négyszer vették fel a koronavírus elleni védőoltást, és kétszer védettebbek a megfertőződéssel szemben is.

Több mint félmillió, 580 369 aktív koronavírus-hordozót tartanak nyilván Izraelben, és 83 613 új fertőzöttet találtak hétfőn közel több mint 400 ezer teszttel és 21,83 százalékos pozitivitási aránnyal az ötödik, különösen gyorsan terjedő omikron variáns okozta járványhullámban - jelentette az izraeli egészségügyi minisztérium a honlapján.

A mintegy 9,4 milliós népességű Izraelben a fertőzöttek mellett jelenleg 187 477 fertőzöttel érintkezett ember tartózkodik házi karanténban. Bizakodásra ad okot, hogy tovább csökkent a fertőzési ráta, amely jelenleg 1,23, noha a csúcson 2,12 volt. Ez azt jelenti, hogy 100 fertőzött most 123 embernek adja át a vírust, ami az omikron vírusváltozat további gyors terjedését jelzi.

A kórházi ellátást igénylő 2256 beteg közül jelenleg 845-en vannak súlyos állapotban, és 177-en szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

A járvány megjelenése óta 2 481 420 fertőzöttet regisztráltak a hatóságok az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Az ország döntő többsége, 268 település már "piros", vagyis jelentősen fertőzött, egy közepesen fertőzött, vagyis "narancssárga" kategóriában van, kilenc "sárga" települést tartanak nyilván, ahol kismértékben van jelen a koronavírus, és csak három hely számít "zöldnek", tehát alig vagy egyáltalán nem fertőzöttnek.

Izraelben tavaly december vége óta 6 686 451, ötévesnél idősebb embert - az ország lakosságának 71,9 százalékát - oltották be legalább egyszer a Pfizer/BioNTech vakcinájával. 4 428 830-an, a lakosság 47,63 százaléka már három oltást kapott. A 60 év felettiek és a veszélyeztetett csoportok tagjai közül pedig már 603 903-an adatták be a negyedik - azaz a második emlékeztető - oltást az országban.

A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben tavaly február óta 8487-en, az utóbbi hét napban 125-en haltak meg Izraelben.

Lengyelországban hétnaposra rövidítik le a karanténidőt
A koronavírus újabban terjedő változatainak rövidebb lappangási ideje miatt Lengyelországban is a jelenlegi tíznaposról lerövidítik hétnaposra a karanténidőt a lengyel egészségügyi miniszter hétfői rendeletének értelmében.

Az egészségügyi tárca más európai országok jelenlegi gyakorlatára is utalva azzal indokolta meg a döntést, hogy a koronavírus delta és omikron variánsa okozta fertőzések gyorsabban mutatnak tüneteket. A megfertőzöttel történt érintkezést követő hét nap elmúltával ezért már minimális a megbetegedés kockázata - hangsúlyozták.

Egy másik, szintén hétfőn kiadott miniszteri rendelet szerint a patikákban ingyenes antigén vírusteszteket fognak végezni. A 60 évnél idősebb betegeket pedig a pozitív vírustesztet követő 48 órán belül a háziorvosok személyesen kötelesek megvizsgálni, nem pedig "távolsági konzultáció" keretében, ahogy jelenleg leggyakrabban teszik.

Az egészségügyi tárca ezáltal biztosítaná a szövődmények kockázatának jobban kitett idősebb páciensek alapos felügyeletét a házi gondozás keretében. Ez akkor lenne különösen fontos, amennyiben az omikron okozta fertőzések nagyobb száma miatt esetleg jelentősen megnövekedne a kórházak megterheltsége.

Hétfői adatok szerint a közel 38 millió lakosú Lengyelországban egy nap alatt 29 100 új fertőzöttet mutattak ki, mintegy 10 600-zal többet, mint előző hétfőn. Szombaton a járvány kitörése óta a legtöbb, 40 876 új esetről számoltak be.

Csökkent viszont a múlt héthez képest a kórházi kezelésre szorulók száma, jelenleg 13 675 koronavírusos beteget ápolnak a lengyelországi kórházakban.

Oroszországban nem lesz zárlat az omikron miatt
Nem került szóba, hogy az új típusú koronavírus omikron mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak hétfőn Moszkvában.

"Senki sem beszél bezárásokról, látjuk a dinamikát" - mondta Peszkov, amikor annak az értesülésnek a kommentálását kérték tőle, amely szerint a hatóságok kemény korlátozó intézkedésekhez folyamodhatnak, ha a kórházi szabad ágykapacitás szintje 15 százalék alá csökken.

"Azt látjuk, hogy a fertőzések száma növekszik, de ez nem jár a kórházi kezelések számának arányos növekedésével" - tette hozzá.

Az orosz operatív törzs hétfőn közölt adatai szerint Oroszországban az elmúlt egy nap alatt 5970 ember került kórházba koronavírusos fertőzéssel, 3,9 százalékkal kevesebb, mint az előző nap. Vasárnap 6211 kórházi ápolásra szoruló, új beteget regisztráltak, ez 37,3 százalékkal volt kevesebb az előző napi adatnál.

Hétfőn a kórházba szállított páciensek száma az ország 85 régiója közül 49-ben csökkent, 34-ben nőtt, kettőben pedig változatlan maradt. Az omikron vírusvariánst 65 régióban mutatták ki.

Az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma immár negyedik egymást követő napon döntötte meg az abszolút rekordot és 65 109-cel 11 173 300-ra emelkedett. A napi növekmény 0,59 százalék.

A koronavírusos fertőzés következtében egy nap alatt 655-en vesztették életüket, ezzel az áldozatok száma immár 326 112-re nőtt Oroszországban. A felépültek száma 27 714-gyel 10 023 622-re gyarapodott. Az országban 801 197 aktív esetet tartanak nyilván, amely az évvégi szintnek felel meg.

Mihail Murasko egészségügyi miniszter hétfőn kijelentette, hogy a felnőtt lakosság átoltottsági szintje elérte a 70 százalékot.

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége
Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter. A kötelező teszt megszűnéséről Shapps tájékoztatása előtt nem sokkal Boris Johnson miniszterelnök is szólt, de ő időpontot még nem említett.

Grant Shapps a londoni alsóházban tartott hétfő esti beszámolójában elmondta: a koronavírus ellen teljes körűen beoltott utasoknak február 11-től nem kell angliai érkezésük után szűrést végeztetniük.

Az új szabályozás aznap brit idő szerint hajnali 4 órakor, közép-európai idő szerint hajnali 5 órakor lép érvénybe. Ezzel teljesen megszűnnek az Angliába utazók koronavírus-tesztelési kötelezettségei.

Január első hetéig a beutazóknak az indulás előtt is koronavírus-tesztet kellett végeztetniük, az érkezés után pedig PCR-szűrésnek kellett alávetniük magukat, és ennek eredményét elkülönítésben kellett megvárniuk.

Grant Shapps kijelentette azt is, hogy február 11-től a brit kormány 16 új országot vesz fel azoknak az országoknak a listájára, amelyeknek hazai oltási programját a beutazáshoz elismeri. A listára februárban felkerülő országok között lesz Kína is.

Oroszország ugyanakkor továbbra sem szerepel azoknak az országoknak a felsorolásában, amelyeknek oltási programját London elismeri, és a brit kormány által jóváhagyott oltóanyagok között sincs orosz gyártmányú vakcina.

A brit kormány jelenleg a Covaxin, a Moderna, a Janssen, a Novavax (Nuvaxovid és Covovax), az Oxford/AstraZeneca, a Pfizer/BioNTech, valamint a kínai Sinopharm és Sinovac oltóanyagokat ismeri el.

A brit közlekedési miniszter elmondta azt is a hétfői tájékoztatójában, hogy a nem teljes körűen beoltottnak számító beutazóknak sem kell februártól az angliai érkezés utáni második tesztet elvégeztetniük.

Ezt a jelenlegi szabályozás alapján az érkezési utáni nyolcadik napon kell elvégezni.

A nem teljesen beoltottaknak február 11-től a beutazáshoz az indulás előtti két napban elvégzett koronavírusteszt negatív leletét kell felmutatniuk, és az érkezés utáni második nap végéig is egy PCR-tesztet kell elvégeztetniük. Ennek a tesztnek az időpontját még az indulás előtt le kell foglalniuk.

 Nekik sem kell azonban angliai érkezésük után elkülönítésbe vonulniuk, csak abban az esetben, ha a beutazás utáni PCR-teszt eredménye pozitív.

Grant Shapps elmondta: a 18 éven aluli beutazókat a kormány továbbra is teljes körűen beoltottaknak tekinti, függetlenül oltottsági státusuktól.

Legolvasottabb cikkeink