• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A legfontosabb három táplálékkiegészítő IR esetén

Egészségmagazin 2020.01.08 Forrás: Budai Endokrinközpont
A legfontosabb három táplálékkiegészítő IR esetén

Az inozitol, a D-vitamin, a barátcserje segíthetik az inzulinrezisztenciával küzdő betegek közérzetének és értékeik javulását.

Az inzulinrezisztencia terápiája elsősorban személyre szabott diétán és rendszeres testmozgáson alapul, ami mellett olykor gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Ezeken kívül dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológus főorvosa ajánl néhány táplálékkiegészítőt, melyek segíthetik a betegek közérzetének és értékeik javulását.

Inozitol

Aki IR-ben szenved, bizonyára sokat hallott már az inozitol áldásos hatásairól. Nem is csoda, hiszen a B-vitaminok családjába tartozó anyag igazi csodaszer, mivel csökkenti az inzulinszintet, növeli a progeszteron mennyiségét, helyrebillenti az LH/FSH egyensúlyát, mérsékli a tesztoszteron szintjét, helyreállítja a menstruációs ciklust, sőt, fokozza a zsírégetést is. Mindezeken kívül az IR-rel járó tünetek nagy részén is segít, vagyis megszünteti a székrekedést, az alvászavarokat, valamint remek hatással van a hangulatra, az általános közérzetre is.

D-vitamin

Az IR nagyon gyakran D-vitamin hiánnyal jár együtt, nem véletlen, hiszen a D-vitamin valójában egy hormonszerű anyag, mely igen komoly befolyást gyakorol - többek között- az inzulinszintre. Ugyanis érzékenyíti a sejtek inzulinreceptorait, ráadásul a segít a súlyfeleslegtől is megszabadulni. Ennek oka az, hogy a D-vitamin, amellett, hogy csökkenti az inzulinrezisztenciát, a leptin nevű hormon termelődéséért is felelős, mely a zsírraktárok normál mennyiségű kialakításában és a jóllakottság érzésének elérésében vesz részt.

Barátcserje

A barátcserje a nők egyik legfontosabb gyógynövénye, melyet legtöbbször kapszulaként alkalmaznak. Menstruációs panaszok esetén igen jó szolgálatot tehet a fogyasztása, mivel csökkenti az ösztrogéndominanciát, növeli a progeszteronszintet, vagyis segít a női hormonális egyensúly visszaállításában. Ennek hatására a rendeződnek a menstruációs panaszok, így a termékenységi zavarok orvoslásában is igen nagy segítséget nyújthat- mondja az endokrinológus főorvos.

Van, hogy gyógyszerre is szükség van

Nagyon fontos, hogy ha az értékek megkívánják, úgy a betegnek gyógyszeres kezelésben is részesülnie kell! Azonban, ha az inzulin és a vércukor mennyisége is normál keretek közé szorult, akkor a tabletta elhagyható, viszont a személyre szabott diétát és a rendszeres testmozgást továbbra is tartani kell!

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink