• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A mentők tanácsai az ünnepre

Hírek Forrás: Weborvos

A sírok felkeresése a lelkin felül sokaknak komoly fizikai erőpróbát is jelent.

Néhány gyakorlati óvintézkedésre hívja fel a halottak napján a temetőkbe látogatók figyelmét az Országos Mentőszolgálat Főigazgatója. Ezekben a napokban igen sokan, köztük idős emberek látogatják meg szeretteik sírját. Tekintettel a változékony időjárásra, amikor az eső mellett a reggeli és késő délutáni órákban már – akár jelentős - hideg várható, mindenkinek javasolt a meleg ruházat, és az elcsúszástól védő téli lábbeli viselete. Hasznos lehet a termoszban magunkkal vitt meleg tea kortyolgatása is - tudatta lapunkkal közleményben a szolgálat.

A megnövekedett és a temetők környékén jelentősen torlódó forgalomban a balesetveszély elkerülése érdekében az autóvezetők a gyalogosokra is figyeljenek, közlekedjenek a szokásosnál is óvatosabban.

A sírokat felkeresőknek - a korai sötétedésre számítva - hasznos lehet a magukkal vitt zseblámpa használata a temetőkön belüli gyalogos közlekedés során, mellyel a megbotlásból, elesésből származó sérülések sok esetben elkerülhetők. A temetők, sírok felkeresése a lelki hatásokon felül sokaknak komoly fizikai erőpróbát, megterhelést is jelent, ezért az alapbetegségben szenvedők, idős emberek lehetőleg vigyék magukkal rendszeresen, vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket, többször álljanak meg pihenni és lehetőleg kísérettel közlekedjenek.

Az Országos Mentőszolgálat az ünnepek alatt is teljes kapacitással áll készenlétben, ami országosan egyidejűleg mintegy 1500 mentődolgozó -mentőápolók, mentőorvosok, mentőtisztek, mentőgépkocsivezetők, mentésirányítók - szolgálatát jelenti.

Az Országos Katasztrófavédelem az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a statisztikák azt mutatják, hogy az ünnepek idején megnő a lakástüzek száma. A kiváltó ok legtöbbször az, hogy az égő mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyag közelében felejtik, a keletkező lángok pedig a különböző textíliákon (függönyön, asztalterítőn) keresztül átterjednek a lakás más helyiségeire. Mindezek elkerülése érdekében a gyertyákhoz, illetve mécsesekhez olyan alátétet kell használni, amely nem éghető anyagból készült. Továbbá célszerű a közelből minden gyúlékony anyagot eltávolítani, a mécsest, gyertyát stabil helyre kell tenni, ahol nem dőlhet fel, és ahonnan nem eshet le - írták.
A temetőkben is körültekintőnek kell lenni, egy el nem oltott gyufa, egy felboruló gyertya vagy mécses is elegendő ahhoz, hogy tűz keletkezzen - hangsúlyozta az OKF.

Tanácsok, tippek a hideg ellen

Téli üzemmódban a mentőszolgálat