• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

A MOK és a védelmi szolgálat megbeszélésének összefoglalója

Egészségpolitika 2021.02.06 Forrás: mok.hu
A MOK és a védelmi szolgálat megbeszélésének összefoglalója

A hálapénz visszaszorítása érdekében az egészségügyi dolgozók és a lakosság körében is felvilágosításra, kampányra van szükség.

2021. február 04-én MOK elnökségének képviseletében dr. Kincses Gyula elnök, dr. Meglécz Katalin titkár és dr. Böszörményi-Nagy Géza az Országos Etikai Bizottság elnöke a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatója meghívásának tett eleget - áll az orvosi kamara összefoglalójában.

Az NVSZ részéről a megbeszélésen az NVSZ főigazgatója dr. Bolcsik Zoltán r. vezérőrnagy, dr. Farkas László r. dandártábornok Közigazgatási Szervek Védelmi Szolgálata Igazgatóság, igazgató, Mező László r. ezredes KSZVSZI Katasztrófavédelmi Szervek Főosztály, főosztályvezető és dr. Váradi Piroska Korrupciómegelőzési Főosztály, főosztályvezető vettek részt.

A megbeszélés során beszéltek a Szolgálat fő céljairól, melyek  a hálapénz megszüntetése és a közbeszerzések tisztasága az egészségügyben. Az NVSZ keretén belül létrejött egy új, az egészségüggyel foglalkozó főosztály, amely 2 régióban látja el tevékenységét március 1-től. A védelmi tisztek napi szinten együttműködnek az egészségügyi intézmények vezetésével, dolgozóival és szükség esetén segítséget nyújtanak.

A MOK és az NVSZ is úgy látja, hogy a hálapénznek nevezett vesztegetési pénz visszaszorítása és megszüntetése érdekében a hangsúly nem a szankciókra, hanem a megelőzésre helyezendő. Ennek érdekében mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a lakosság körében felvilágosításra, kampányra van szükség, melyben a két szervezet együtt tud működni. 

Kitértek a médiában próbavásárlásnak nevezett megbízhatósági vizsgálatokra is. Az NVSZ valóban végez ilyen vizsgálatokat, de ezek fő célja is az egészségügyi korrupció prevenciója lesz. Ezen vizsgálatok szigorú jogszabályi keretek között, a szükséges engedélyek birtokában zajlanak majd. Megerősítést kapott a MOK azzal kapcsolatban, hogy az NVSZ-nek nincs nyomozati hatásköre. Kérték, hogy ne csak a negatív, de pozitív tapasztalataikat is osszák meg velük és a közvéleménnyel, melyre a Szolgálat vezetése nyitottnak mutatkozott. 

Összességében a konstruktív és progresszív együttműködés a cél az egészségügy rendszerváltása érdekében zárul az összefoglaló.

MOK

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink