• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A molekuláris diagnosztika szerepe a gyógyításban

Hírek Forrás: Weborvos

Új diagnosztikai paradigma: molekuláris diagnosztikai nyomán kapott célzott, hatékony terápia.

A Figyelő hetilap Medicina konferenciáján kerekasztal-beszélgetést rendeztek a molekuláris diagnosztika gyógyításban betöltött szerepéről. A személyre szabott orvoslás sikere új fényt vet a diagnosztikai munka jelentőségére. Az onkológiában egyre inkább diagnosztikai tesztek dönthetnek egy-egy terápia alkalmazásáról. A MOTESZ ebben a helyzetben erősítené a minőségbiztosítást, egy pályázattal pedig a helyzetfelmérésben segítene.

A területről Prof. Dr. Molnár Mária Judit, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese, a Magyar Személyre Szabott Medicina Társaság főtitkára, Kissné dr. Horváth Ildikó, az Egészségügyért Felelős Államtitkárság főosztályvezetője, Dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ alelnöke, Prof. Dr. Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, és Prof. Dr. Kopper László, a Patológiai Szakmai Kollégium Tanácsának elnöke fejtette ki a véleményét.

A résztvevők megállapították, hogy a molekuláris diagnosztika szerepe az utóbbi években a személyre szabott gyógyítás első sikereivel párhuzamosan növekedett jelentősen. A személyre szabott orvoslás jelenleg legtöbbeket érintő területe pedig az onkológia, ahol az új diagnosztikai paradigma körvonalai is a legjobban látszanak. A személyre szabott orvoslás ebben a formájában azt jelenti, hogy a betegek egy előzetes molekuláris diagnosztikai vizsgálat nyomán kaphatnak célzott, hatékony, egészség-nyereséget eredményező terápiát. A kezelésre várhatóan nem reagáló betegek másfajta terápiában részesülhetnek. A célzott kezelések így a gyógyítás eredményességének megnövelése mellett a szűkös egészségügyi források hatékonyabb felhasználását is segítik.

Az ilyen célzott kezelések eredményességében döntő kérdés, hogy a diagnosztika mennyire ad megbízható eredményt. Az érintett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat ellenőrzött, sztenderdizált módszerekkel kell elvégezni, a diagnosztikai pontosságot pedig hosszú távon is tartani kell. Ez azokban a laborokban valósítható meg, ahol biztosítottak a feltételek és folyamatosan megfelelő minőségű a munkavégzés minden fázisa. Ezt korszerű minőségbiztosítási rendszer segítségével lehet elérni.

Tekintettel a kérdés jelentőségére, a MOTESZ elhatározta, hogy elősegíti a magyar molekuláris patológiai diagnosztika fejlődését ezen a területen. Ehhez a patológusok mellett számos további szakember, döntéshozó és a közvélemény támogatása is szükséges. Felmérve a helyzetet, szakavatott külföldi és hazai vélemények alapján, s az Egészségügyi Szakmai Kollégium Patológiai Tagozatának javaslataiból kiindulva, Dr. Oberfrank Ferenc, a MOTESZ alelnöke az alábbi – ajánlásnak is tekinthető – „jövőképet" fogalmazta meg:

1. A molekuláris patológiai vizsgálatok finanszírozása egységes, átlátható kódolási rendszeren alapul, ami követhetővé és ellenőrizhetővé teszi a diagnosztikai tevékenység és a kapcsolódó gyógyszeralkalmazás szakszerűségét és hatékonyságát.

2. Hazai szakmai konszenzus eredményeként működik a molekuláris patológiai szolgáltatók európai sztenderdnek megfelelő akkreditációja és minőségbiztosítása, ami kiterjed a személyi és tárgyi minimumfeltételekre, a belső és a független külső minőségbiztosításra. Mindezt jogszabály írja elő és hatóság ellenőrzi következetesen.

3. A közszolgáltatók keretében működő molekuláris patológiai centrumok megfelelő működését a fenntartó és az intézményi menedzsment elősegíti.

4. A molekuláris diagnosztika közfinanszírozásának feltétele az érintett laborok megfelelő minőségbiztosítása.

5. A teljes molekuláris diagnosztikai és gyógyszerterápiás folyamat transzparens, minden érintett - beteg, szakember, menedzser, finanszírozó, hatóság - számára jól követhető, a mintavételtől a diagnosztikus algoritmuson át az eredményre alapozott terápiák hatásosságáig és hatékonyságáig.

A jövőkép megvalósítása érdekében a konferencián a MOTESZ meghirdette „Az év molekuláris patológiai laboratóriuma" pályázatot is. Dr. Oberfrank Ferenc alelnök elmondta, hogy a pályázat „civil" szakmai kezdeményezés. Célja, hogy a hazai patológiai laboratóriumok együttműködését elérve elősegítse egy közös, korszerű és hiteles minőségbiztosítás kialakítását. A pályzatról bővebben