• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A mozgás gyógyszer a stroke ellen is

Regionális hírek 2018.10.17 Forrás: Weborvos Szerző:
A mozgás gyógyszer a stroke ellen is

Szimulációs bemutatót tartottak az OKITI-ben: így bánnak el az agyi érelzáródást okozó vérröggel.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetbe (OKITI) ért ma a „Zöld recept – A mozgás gyógyszer” egészségfejlesztési roadshow, amelyet múlt szombaton indított az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK). A hely szellemének megfelelően a stroke ellátás lépéseivel is megismertették a sajtótájékoztató résztvevőit egy szimulációs bemutatón (lásd vezető képünk). A beteg beérkezésétől kezdve az első képalkotó diagnosztikai vizsgálaton át az angiográfiás műtőig vezetett az út, ahol az agyi érelzáródás gyors katéteres kezelését szimulálta az OKITI intervenciós csapata. Erre akkor kerül sor, amikor a CT-vizsgálat igazolja, hogy az agyalapi nagyér elzáródása okozta a stroke-ot, s ekkor történik az úgynevezett mechanikus thrombectomia beavatkozás. Az esetek kilencven százalékában vérrög okozta érelzáródás miatt következik be a – közismert nevén – szélütés, míg tíz százalékban úgynevezett vérzéses stroke-kal állnak szemben a szakemberek, ennek egészen más a műtéti technikája.

Az OKITI-ben évente több száz ilyen beavatkozást végeznek, s erőteljesen növekszik számuk: tavaly 300, idén várhatóan elérik a 400 katéteres vérrögoldást, tájékoztatta lapunkat dr. Óváry Csaba. Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója a sajtóeseményen elmondta, nagyon fontos, hogy minél rövidebb legyen az úgynevezett „hezitációs idő”, vagyis az, hogy a betegség gyanúja miatt mentőt hívjanak beteg számára. Az átlagembernek három tünet árulkodik a szélütésről: az arc szimmetriájának elvesztése, a beszéd megváltozása, a kar gyengesége – ha ilyet tapasztal, azonnal mentőt kell hívnia. A stroke ellátása csapatmunka, hangsúlyozta Óváry Csaba, mondván, ebben az is ugyanúgy benne van, aki felismerte a betegséget, mint az, aki katéterrel megnyitotta az elzáródott eret.

Nem minden vérrög eltávolításához van szükség katéteres beavatkozásra, ugyanis a kisebbeket intravénás vérrögoldással is meg tudják szüntetni, derült ki dr. Szikora István, az OKITI orvosigazgatója tájékoztatásából, aki egyébként az egész szimulációs bemutató során részletesen elmagyarázta, hol, mikor, mi történik a beteggel, hogyan dolgozik az intervenciós team.

A mentőszolgálat tevékenységében hangsúlyos terület a stroke ellátás, a mentésirányítókat, a mentőszolgálat dolgozóit külön is képzik a stroke gyanús esetek felismerésére, mielőbbi centrumba küldésére, amihez algoritmusokat dolgoztak ki a szervezetnél, mondta dr. Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója.

A stroke, a koszorúér-betegségek „előszobája” sok szempontból hasonló, egyik legjellemzőbb előzménye a magas vérnyomás. Nagy arányban „szív eredetű” a stroke, vagyis leginkább szívritmuszavar (pitvari fibrilláció) a fő kiváltó oka az érelzáródást okozó vérrög keletkezésének, mutatta a be a párhuzamosságokat prof. dr. Andréka Péter, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet főigazgatója. Dr. Vajer Péter, az ÁEEK alapellátási igazgatója szerint a háziorvosok elsődleges feladata a stroke megelőzése.

Az ötnapos Zöld recept egészségügyi roadshow népegészségügyi célkitűzéseket támogatott kampányával, úgy mint a szívinfarktus csökkentése, a stroke megelőzése, a lábamputálások csökkentése. Mint Gui Angéla, a kampány vezetője elmondta, Dunaújvárosban ötszáz óvodást mozgattak be közös tornával, Szegeden a sokat ülő egyetemistákat, Balatonfüreden a szívkórház előtt százötvenen tornáztak, mindegyikük átesett már valamilyen szívbetegségen. A mozgás gyógyszer, ajánlja ez a kampány is a magyaroknak, akik átlagosan sokat ülnek, ötven év felett pedig hat és fél órát tévéznek.

Legolvasottabb cikkeink