• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Hírek 2019.11.25 Forrás: MTI
A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

Emmi: a magyar kormány elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben.

A magyar kormány elutasítja a bántalmazás minden formáját és elkötelezett a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelemben - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn, a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napján az MTI-vel.

A közlemény szerint a 2013-ban életbe lépett új magyar Btk. Európa egyik legszigorúbb büntető törvénykönyve, amely kiemelten védi a nőket, és kiemelten bünteti a nők elleni erőszakos bűncselekményeket.

A világnap alkalmából a magyar kormány arra hívja fel a figyelmet, hogy a kapcsolati erőszak visszaszorításában különösen fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés, amelyben az idei évtől már a Kapcsolj egyből! mobiltelefonos applikáció is segít.

A nők elleni erőszak leggyakoribb formája a kapcsolati erőszak, melynek számos megnyilvánulási formája létezik a fizikai vagy szexuális bántalmazáson túl - tették hozzá.

A kapcsolati erőszak elleni küzdelemhez több mint 3 milliárd forint uniós fejlesztési forrás mellett az Emmi is jelentősen hozzájárul, többek között azzal is, hogy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) költségvetési támogatását 150 millió forinttal emeli, valamint folyamatosan bővíti az intézményrendszert is. A telefonszolgálat mellett húsz krízisközpont, nyolc titkos menedékház, huszonegy félutas kiléptető ház és hét kríziskezelő ambulancia áll rendelkezésére az érintetteknek.

Az OKIT segélyvonal száma, a 06-80-20-55-20-as telefonszám ingyenesen hívható a nap 24 órájában - áll a közleményben.

Krízisambulanciák, titkos menedékházak a kapcsolati erőszak áldozatainak

Krízisambulanciákat és titkos menedékházakat működtet az Ökumenikus Segélyszervezet országszerte a kapcsolati erőszak áldozataivá vált nők számára - közölte a segélyszervezet szociális igazgatója hétfőn az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! közös műsorblokkjában.

Rácsok Balázs a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napja apropóján hangsúlyozta: az áldozatoknak a legnagyobb nehézséget a szégyenérzet és az jelenti, hogy megküzdjenek a társadalmi előítéletekkel. Ezért fontos, hogy minél több információ jusson el az érintettekhez a médián keresztül a bántalmazói kapcsolatból való kilépés lehetőségeiről - fűzte hozzá.

A krízisközpontokban jogászok, pszichológusok, szociális munkások nyújtanak segítséget az áldozatoknak, valamint olyan nők, akik már sikeresen léptek ki egy ilyen kapcsolatból. A titkos menedékházakban pedig komplex, az étkezést, a ruházkodást, a jogi tanácsadást is magába foglaló ellátást biztosítanak. Segítséget nyújtanak akár egy új élet, új egzisztencia felépítéséhez is - ismertette az igazgató.

 

Legolvasottabb cikkeink