• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A patikáktól remélnek olcsó gyógyszert

Lapszemle 2019.06.01 Forrás: marketingpirula.hu
A patikáktól remélnek olcsó gyógyszert

Hollandiában néhány patika maga állítja elő egyes daganatok, illetve ritka betegségek elleni szerek hatóanyagát.

Míg Magyarországon a magisztrális gyógyszerkészítés alig megy túl a gyerekeknek szánt rázókeverékeken és a reuma elleni kenőcsökön, máshol méregdrága rákgyógyszer is készül patikai laboratóriumban. Amerikában az ellenőrizetlenség miatt aggódik a hatóság, írja a marketingpirula.hu.

Nemrég a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy Hollandiában néhány patika maga állítja elő egyes daganatok, illetve ritka betegségek elleni szerek hatóanyagát, majd ezeket az eredetieknél sokkal olcsóbban adja a betegeknek. Teszik ezt nem is annyira az anyagi haszon miatt, mint inkább lázadásként egy-egy gyógyszer megemelt ára ellen – de a spórolást üdvözlő holland kormány támogatásával. A patikusok pusztán egy mindig is meglévő jogukat gyakorolják, még ha ma már különösnek is hat, ha egy gyógyszert nem ipari körülmények között gyártanak. A holland gyakorlat egyelőre gyerekcipőben jár, Amerikában viszont egész iparág épült már erre a tevékenységre. Ezért sokan arra számítanak, hogy a nagy gyártók nem hagyják szó nélkül, hogy esetleg Európában is elterjedjen ez a módi.

Az üzleti érdekeiket veszélyben érző gyógyszergyártók azzal érvelnek, hogy a magisztrális gyógyszerkészítés rendeltetése nem ez – és ebben egyébként igazuk van. Hiszen a funkciója a gyógyszergyártás standardizálása óta csupán annyi, hogy ha egy betegnek a szükséges gyógyszer az elérhető tömeggyártott formában nem megfelelő, akkor neki egyedi változatban állítják elő. Tipikusan ilyen eset, ha egy gyereknek a normálisnál kisebb dózis kell, ha valaki allergiás valamilyen festékanyagra vagy esetleg a tabletta lenyelésével van gondja, ezért folyékony formában tudja csak bevenni az orvos által rendelt szert. Ez valóban nagyon messze van attól, hogy egy patikai labor költségtakarékossági okokból súlyos betegségek bonyolultan elkészíthető hatóanyagait gyártja közepes vagy kisüzemi körülmények között.

A gyártók kommunikációjában persze nem az a fő üzenet, hogy őket ezzel az – úgymond – visszaélésszerű gyakorlattal megkárosítják. Hanem az, hogy a kiskapu használói a szabadalmi jogokon kívül mást is megkerülnek: azt a rengeteg aprólékosan kidolgozott és kérlelhetetlenül számon kért biztonsági és minőségbiztosítási előírást, amelyek betartása nélkül a civilizált világban egyetlen gyógyszergyár sem működhetne egyetlen percig sem. 

 

Legolvasottabb cikkeink