• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A riói olimpia egészségügyi kockázatai

Hírek Forrás: OEK

Az egyik legfontosabb tanács: az olimpiára utazók kössenek megfelelő egészségbiztosítást.

A 2016. augusztus 5-21. és szeptember 7-18. között Brazíliában rendezendő nyári olimpiai és paralimpiai játékokra 205 országból 10 500 sportolót és 400 000 külföldi látogatót várnak. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ kockázat-elemzése alapján a gastrointestinális és a vektorok által közvetített fertőző betegségek előfordulásának esélye a legnagyobb. Emiatt elsősorban az alapvető higiénés szabályok betartására és a szúnyogcsípés megakadályozására kell felhívni a résztvevők figyelmét - derül ki az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb jelentéséből.

Az olimpia a déli félteke száraz, hűvösebb téli időszakára esik, ami a szúnyogpopuláció gyérülését okozza. Így jelentősen csökken a Zika-, a dengue- és a chikungunya-láz előfordulásának valószínűsége. Ez alól Manaus és környéke lehet kivétel, ahol trópusi meleg jellemző. A kanyarót és a rubeolát gyakorlatilag eliminálták Brazíliában, de nem zárható ki, hogy az utazók behurcolják.

Javasolt óvintézkedések

Minden utazó számára javasolt, hogy az utazás előtt keressen fel egészségügyi szakembert és kössön megfelelő egészségbiztosítást.
Utazás előtti oltások, profilaxis

- Biztosítani kell a polio-diftéria-tetanusz-pertusszisz, kanyaró-rubeola-mumpsz elleni védettséget.
- Gondoskodni kell a hepatitis A elleni védettségről is.
- Brazília bizonyos részein sárgaláz elleni oltás is javasolt, ide tartozik Belo Horizonte, Manaus és Brazília városa.
- A kóbor állatok harapása veszettség kockázatával jár, emiatt ismerni kell annak módjait, hogy hogyan lehet elkerülni veszettségre gyanús állat harapását. Az egy hónapnál hosszabb ideig Brazília vidéki területein tartózkodóknak veszettség elleni preexpozciós oltás javasolt.
- A fenti oltásokon kívül, alapbetegség vagy egyéb kockázat esetén más oltás is szóba jöhet.
- Bizonyos területeken a malária veszélyével is számolni kell, szükség esetén gyógyszeres profilaxist kell alkalmazni.
A brazíliai tartózkodás alatt
- Az étellel vagy vízzel terjedő fertőző betegségek megelőzésére az alapvető higiénés szabályok betartása szükséges: palackozott víz ivása; jégkocka mellőzése; jól átsült / megfőtt, 60oC felett vagy 5oC alatt tárolt ételek fogyasztása; kézhigiéne; a gyümölcsök és zöldségfélék alapos lemosása fogyasztás előtt. Utcai árusoknál vásárolt gyümölcslevek, koktélok, kókusztej fogyasztásakor is óvatosság javasolt.
- A szúnyogcsípések elkerülését célzó óvintézkedések betartása ajánlott Brazília egész területén: szúnyogriasztó használat, hosszú ujjú öltözék, szúnyoghálóval, légkondícionálóval ellátott szoba, ennek hiányában ágyra szerelhető szúnyogháló - különösen nappal.
Hazatérés után
- A multirezisztens baktériumok behurcolása komoly járványügyi következményekkel járhat. Emiatt a Brazíliában történt kórházi ellátás tényét haladéktalanul jelezni kell akkor, ha az utazó visszaérkezését követő egy éven belül az Európai Unióban kórházi felvételre kerül.

A Zika-lázzal kapcsolatos javaslatok jelenleg is érvényesek:

- Ha lehet, várandós nő ne utazzon Brazíliába.
- Ha mégis utazik, konzultáljon szakemberrel és tegye meg a szúnyogcsípés elkerülésére javasolt óvintézkedéseket.
- Károsodott immunitásúak, krónikus betegségben szenvedők fokozottan védekezzenek szúnyogcsípés ellen.
- A Zika-láz és egyéb szexuális úton terjedő fertőző betegségek megelőzése érdekében a brazíliai tartózkodás alatt és a hazaérkezés után 8 héten át mind a férfiak, mind a nők számára javasolt a szexuális élettől való tartózkodás vagy a felelős szexuális magatartás következetes és korrekt óvszerhasználattal. Amennyiben a férfi utazónak várandós szexuális partnere van, a védekezés/önmegtartóztatás a terhesség végéig javasolt. Zika-lázban megbetegedett férfi 6 hónapig tartózkodjon a szexuális élettől vagy használjon óvszert.

Egyéb információk

A tömegrendezvények növelik a fertőző betegségek átvitelének kockázatát. A tömegben nagy számban lehetnek jelen különböző fertőző betegségekre fogékony emberek, és a zsúfoltság kedvez egy esetleges járvány kitörésének. Kockázati tényezők a felügyelet nélkül étel-ital kiszolgálást végző árusok, illetve az alkohol- vagy drogfogyasztás során megváltozott emberi viselkedés mind kockázati tényező. Nyelvi akadályok miatt lehet, hogy bizonyos fontos információk nem jutnak el egyes emberekhez.

Ugyanakkor a 2012. évi Nyári Olimpiai Játékokon, Londonban, és a 2014-ben Brazíliában megrendezett Labdarúgó Világbajnokságon nem észleltek nemzetközi jelentőségű közegészségügyi-járványügyi eseményt.