• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Semmelweis Egyetem az európai kardiológiai kongresszuson

Hírek 2023.08.30 Forrás: Semmelweis Hírek - Weborvos
A Semmelweis Egyetem az európai kardiológiai kongresszuson

Az új eljárás több mutatóban a kutatásban résztvevőknél két és félszeres javulást eredményezett.

A világon évente mintegy 300 ezer szívelégtelenségben szenvedő és korábban pacemakert kapott szívbeteg gyógyulásához járul hozzá a dr. Merkely Béla egyetemi tanár által vezetett Semmelweis Egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinika új tudományos klinikai vizsgálata, amelyet a hétvégén rendezett Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán mutattak be - olvasható az egyetem honlapján.

Mint írják: a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika vezetésével zajló klinikai vizsgálat bebizonyította, hogy a szívelégtelenségben szenvedő és pacemakerrel élő betegeknél egy újabb elektróda beültetése olyan mértékben tudja újra szinkronizálni a szívet, ami a szív funkcióját az eddig látott legnagyobb mértékben képes javítani, beleértve az összes jelenleg alkalmazott gyógyszeres és eszközös terápiát.

A felismerés évente mintegy 300 ezer szívbetegnek ad esélyt a gyógyulásra és a hosszabb életre világszerte. A szívelégtelenség miatti kórházi felvétel, a halálozási mutatók és a szívfunkció tekintetében az új eljárás a klinikai kutatásban résztvevők esetében két és félszeres javulást eredményezett – foglalta össze a Budapest-CRT klinikai vizsgálat eredményeit dr. Merkely Béla egyetemi tanár, a kutatás vezetője. Szerinte az új módszer alkalmazásának köszönhetően nemcsak az európai, hanem a világban használt valamennyi nemzetközi kardiológiai ajánlás is változni fog.

Klinikai kutatási eredményüket a Semmelweis Egyetem szakemberei a világ legnagyobb kardiológiai rendezvényén, a mintegy 30 ezer orvos részvételével rendezett Európai Kardiológus Társaság éves kongresszusán mutatták be, Amszterdamban a múlt hétvégén. A kutatásvezető előadása a klinikai vizsgálatok eredményeit bemutató úgynevezett „hot line” szekcióban kapott helyet.

A hét ország (Magyarország, Lengyelország, Németország, Szlovénia, Szlovákia, Szerbia és Izrael) 17 szívgyógyászati központjának részvételével 2014-2022 között zajlott Budapest-CRT elnevezésű klinikai kutatás, a szokásos többcentrumos nagy vizsgálatok költségének töredékéből, összesen 2 millió eurós nemzetközi és hazai kutatási támogatásból valósult meg.

Az eredmények bemutatásával egy időben a részletes adatokat a világ legjelentősebb és egyben első számú kardiológiai tudományos szakfolyóiratában, a European Heart Journal-ben is publikálták.  

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink