• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Semmelweis Egyetemen tesz esküt a szervátültetett válogatott

Hírek 2019.08.07 Forrás: Weborvos
A Semmelweis Egyetemen tesz esküt a szervátültetett válogatott

Bízunk abban és minden esélyünk megvan rá, hogy ismét az első öt ország között végezzünk a résztvevő 60 nemzetből.

2019. augusztus 17-24. között huszonkettedik alkalommal kerül megrendezésre a szervátültetett társadalom legrangosabb eseménye, a Szervátültetettek Világjátéka Nagy-Britanniában, Newcastle-ben. A versenyre 54 sportolóval (51 felnőtt, 3 junior) utazik a magyar szervátültetett válogatott. A 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő átültetett sportoló 11 sportágban indul a Játékokon, korosztályos bontásban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, röplabda, tenisz, tollaslabda, triatlon, úszás) - tudatta közleményében a A Magyar Szervátültetettek Országos Sport, Kulturális és Érdekvédelmi Szövetsége.

Magyarországon jelenleg több mint 5.000 szervátültetett él, akik 2/3-a a Semmelweis Egyetem transzplantáló centrumaiban nyert új életet és az utógondozásuk is itt történik. A Magyar Szervátültetettek Szövetségének Világjátékra induló 54 sportolója hálával és szeretettel gondol az ország valamennyi egészségügyi dolgozójára, ezért tiszteletük jeléül ünnepélyes eskütételüket a Semmelweis Egyetem Központi Igazgatási Épületének patinás termében, a Semmelweis Szalonban tartják.

A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Az IOC azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. 1999-es, Magyarországon rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végzett. A kétévente megrendezésre kerülő eseményen az idén 60 ország 2237 szervátültetett versenyzője vesz részt a világ minden tájáról - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink