A vizsgált termékek mindegyike megfelelt a csomagolásán szereplő glutén-, laktóz-, szója- és tejfehérjementes feliratoknak.
Harmincféle sertéspárizsit vizsgált a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) legújabb terméktesztjén, élelmiszerbiztonsági szempontból mind megfelelő volt. A hatóság honlapján pénteken közzétett közlemény szerint egy esetben indítottak minőségi probléma miatt eljárást. Az egyik osztrák, wellness megnevezésű párizsi víztartalma jelentősen meghaladta az előírt értéket.
Azt is vizsgálták, hogy helytállóak-e a termékek csomagolásán szereplő gluténmentes, laktózmentes, szójamentes, tejfehérjementes feliratok, a vizsgált termékek mindegyike megfelelt ennek.
A közlemény emlékeztet: a tavaly augusztus elseje óta kötelező élelmiszerkönyvi előírás szerint a párizsiban a minimális hústartalom a korábbi 40 százalékról 51 százalékra emelkedett. További kritérium a párizsi megnevezésű termékekkel szemben, hogy a csontokról mechanikusan lefejtett hús mennyisége (MSM) a késztermékre vonatkoztatva legfeljebb 10 százalék lehet.
A vizsgált 30 párizsit 10 üzem állította elő, 7 magyar, 3 osztrák és 1 német. Eredmények részletesen a Nébih honlapján.