• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A Siemens megveszi a robot-asszisztált érrendszeri beavatkozások előfutárát

Hírek 2019.11.11 Forrás: Radiologia.hu
A Siemens megveszi a robot-asszisztált érrendszeri beavatkozások előfutárát

A pontos képalkotás és a robot-asszisztált beavatkozások együttesen javítani fogják az orvos szemét és kezét, képletesen szólva.

A Siemens Healthineers AG egyesülési megállapodást kötött az Egyesült Államokban székhellyel rendelkező Corindus Vascular Robotics Inc. céggel (New York-i tőzsde: CVRS), amely a robot-asszisztált érrendszeri beavatkozások technológiájának egyik világvezetője. A megállapodás szerint a Siemens Healthineers darabonként 4.28 dollárért, vagyis összesen 1,1 milliárd dollárért megvásárolja a Corindus összes teljesen hígított részvényét. A tranzakció várhatóan a 2019. naptári év végére zárul le a Corindus részvényeseinek jóváhagyása, a hatósági engedélyek kiadása és egyéb szokásos lezárási feltételek teljesülése után - tudatták közleményben. A Corindus vezetősége teljes mértékben támogatja a felvásárlási ajánlatot. A Corindus székhelye Walthamban (Massachusetts) van, és jelenleg körülbelül 100 alkalmazottat foglalkoztat.

A Corindus minimálisan invazív eljárásokhoz használható robotrendszerek fejlesztésével, gyártásával és értékesítésével foglalkozik. Ezek a rendszerek segítenek az orvosoknak a vezetőkatéterek, vezetődrótok, ballon vagy sztent implantátumok pontos elhelyezésében az integrált képalkotás segítségével. Így az orvosnak nem kell a szokásos módon az angiográfiai asztalnál állni, hanem külön vezérlőmodullal tudja irányítani az eljárást, ezért kevésbé van kitéve a sugárzásnak. A Corindus jelenleg egyike azon vezető vállalatoknak, amelyek robot-asszisztált kezelési platformot kínálnak a főbb vaszkuláris terápiás eljárásokhoz, vagyis a koszorúerek és a perifériás erek műtéteihez, valamint a neurovaszkuláris[1] beavatkozásokhoz. Az Egyesült Államokban például a szívbetegség a leggyakoribb halálok. Világszerte évente több mint négymillió perkután koszorúér-beavatkozást végeznek el.

A Corindus megvásárlása egybevág azzal a törekvéssel, hogy egyszerűsíteni kell a mindennapi kórházi munkában tapasztalt mai kihívásokat. A robot-asszisztált minimálisan invazív eljárásokkal csökkenhet a kezelési idő, javulhat a kezelés pontossága, emelkedik a klinikai eljárások szabványosítási szintje, és végül javulhatnak a klinikai eredmények, ami a fejlett terápiás üzletág stratégiai célja.

„A pontos képalkotás és a robot-asszisztált beavatkozások együttesen javítani fogják az orvos szemét és kezét, képletesen szólva. Azzal, hogy a Corindus-t hozzáadjuk a fejlett terápiás portfóliónkhoz, pontosítani fogjuk, hogy mire fókuszáljunk az eljárások területén, azaz a precíziós medicina kibővítése és a klinikai eredmények javítása révén fogunk tovább növekedni. A jövőben a digitális és a mesterséges intelligencián alapuló eszközeink még inkább hozzájárulnak majd a képvezérlés és a terápia aspektusainak integrálásához” - mondta Michel Therin, a Siemens Healthineers fejlett terápiás üzletágának elnöke.

A Corindus által kifejlesztett CorPath rendszereket együtt fogják használni azokkal az angiográfiai rendszerekkel, amelyeket a Siemens Healthineers értékesít mint vezető beszállító. A Siemens Healthineers termékei úgy teszik lehetővé a minimálisan invazív kezeléseket, hogy magas színvonalú képalkotást biztosítanak az orvosi beavatkozások előtt és alatt. A vállalat vezető szerepe a kép alapú, minimálisan invazív eljárásokban most kiegészül a robot-asszisztált precíziós medicinával. Ez a bővítés megerősíti a Siemens Healthineers terápiás területen megszerzett pozícióját, és hangsúlyozza, hogy egyike a teljes kezelési területen megoldásokat nyújtó vezető vállalatoknak. Ezért a Corindus felvásárlása a Siemens Healthineers terápiás üzletágának stratégiailag számottevő bővítését jelenti.

„A Corindus-szal egyesülve a Siemens Healthineers jó helyzetben van ahhoz, hogy vezető szerepet töltsön be a robot-asszisztált érrendszeri beavatkozások területén, és hogy pontosabban, gyorsabban és hatékonyabban végezzen minimálisan invazív eljárásokat. Ezzel a megállapodással új területet nyitunk a képvezérelt terápiás üzletágunkban. A képalkotásban, a digitalizálásban és a mesterséges intelligenciában létrehozott erős portfóliónkkal jelentős erőket képviselünk a terápiás eredmények fejlesztésében” - mondta Bernd Montag, a Siemens Healthineers AG vezérigazgatója.

„A Siemens Healthineers és a Corindus együttműködése egyedülálló lehetőség arra, hogy vállalatunkat a következő szintre emeljük, és folytassuk sikertörténetünket. Azt tervezzük, hogy közösen kifejlesztünk olyan újgenerációs megoldásokat, amelyek tovább javítják a betegellátást” - mondta Mark Toland, a Corindus elnök-vezérigazgatója.

A Siemens Healthineers digitális és mesterséges intelligencia alapú megoldásainak integrálása a Corindus robotrendszereivel további ígéretes lehetőségeket kínál a jövőben. A cél az eljárások további optimalizálása a lehető legnagyobb hatékonyság és klinikai reprodukálhatóság elérése érdekében. Emellett a Corindus előmozdítja a távvezérelt robotkezelések jóváhagyási eljárását az érrendszeri beavatkozások területén. Mivel számos régióban kevés a szakember a minimálisan invazív eljárásokhoz, és a megfelelő klinikai létesítmények is korlátozottak, a távvezérelt kezelés jelentősen javíthatja a betegek kezeléshez való hozzáférését a jövőben - áll a közleménye.

[1] A CorPath GRX neurovaszkuláris beavatkozásokhoz használható alkalmazása nem minden országban érhető el, például az Egyesült Államokban sem.

Legolvasottabb cikkeink