• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A spanyoloknál húsvétkor is oltanak, az osztrákok bezárnak

Hírek 2021.03.25 Forrás: MTI
A spanyoloknál húsvétkor is oltanak, az osztrákok bezárnak

Brüsszel új intézkedést vezet be a módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására - hírek a nagyvilágból folyamatosan frissítve.

Húsvétra hatnapos zárlatot vezetnek be Ausztria keleti tartományaiban

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban húsvétkor - április 1-jétől 6-ig - teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak túlterhelését - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerda este az érintett tartományfőnökökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.  "Burgenland, Alsó-Ausztria és Bécs napok óta kritikus járványügyi adatokat produkál, és ezt a lépést nem elsősorban a napi új megbetegedések növekvő száma miatt szükséges megtenni - bár a fővárosban ez a szám is magas -, hanem a kórházak fenyegető túlterheltsége miatt" - magyarázta a tárcavezető.

Ezekben a tartományokban az új megbetegedések 90 százalékáért már a koronavírus brit mutációja felelős, amely agresszívebb és fertőzőbb, mint az eredeti vírustörzs, a betegek súlyosabb tünetekkel kerülnek kórházba, és hamarabb szorulnak intenzív kezelésre - tette hozzá. Elmondta, hogy míg a járvány első és második hullámában megbetegedett emberek 0,7 százaléka került intenzív osztályra, a mostani brit variáns által fertőzötteknél ez az arány már 2 százalék.

A rendelkezések szerin nagycsütörtökön - az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével - újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok. Kötelező lesz viselni az FFP2-es maszkot minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, és szabadtéri csoportosulások alkalmával is. A jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól kivételt csak az alapvető élelmiszerek beszerzése, a segítségnyújtás, illetve az egészségügyi séta jelent.

Szigorítják a határellenőrzéseket a cseh, a szlovák és magyar határon, az ezekből az országokból érkező ingázóknak a belépéshez nem lesz elegendő a korábbi, egy hétig érvényes negatív koronavírus teszt, hanem heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat, hogy átjárhassanak a határon.

A tavaszi szünet utáni első hetet a tanulók még távoktatással kezdik, majd az iskolák nyitásakor mind a tanároknál, mind a diákoknál PCR-teszttel kívánják megelőzni, hogy a kéthetes otthonlét után bárki behurcolja a vírust a tanintézményekbe.

A rövid, de szigorú zárlat után, április 7-én kinyithatnak újra az üzletek és a szolgáltatók, de látogatásukhoz kötelező lesz egy negatív koronavírus teszt felmutatása. A tesztkötelezettség alól csak a patikák és az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kapnak felmentést.

A miniszter nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, és lehetőleg kerüljék a rokonlátogatásokat húsvétkor. Nem zárta ki, hogy a keleti régióban életbe lépő szigorítások - romló járványügyi helyzet esetén - más tartományokra is kiterjedhetnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 3289 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 520 993 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2086, az intenzív kezelésre szorulók 447-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9151-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 480 597.

Kompromisszumra törekszik a vakcinavitában London és az EU

Kompromisszumkészségre utaló közös közleményben jelezte szerdán a brit kormány és az Európai Bizottság, hogy kész együttműködni a koronavírus elleni oltóanyagok elosztása felett kialakult, meglehetősen kiéleződött vita rendezése érdekében.  A közlemény, amelyet a brit kormány részéről Boris Johnson miniszterelnök londoni hivatala tett közzé szerda este, leszögezi: a két fél ugyanazzal a világjárvánnyal néz szembe, és e járvány jelenlegi harmadik hulláma közepette az eddigieknél is fontosabb az együttműködés Nagy-Britannia és az Európai Unió között. A kommüniké szerint London és az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehetne kölcsönösen kedvező kétoldalú viszonyrendszert kialakítani a koronavírus-járvány ügyében. Az egymásra utaltság jegyében a felek rövid-, közép- és hosszú távra szóló konkrét intézkedéseken dolgoznak a mindkét fél számára előnyös helyzet kialakítása végett, és azért, hogy bővíteni lehessen az oltóanyag-ellátást mindenki számára - áll a közleményben.

A tájékoztatás nem tér ki arra, hogy London és az Európai Bizottság pontosan milyen intézkedéseken dolgozik. A közlemény leszögezi azonban, hogy végső soron a nyitottság és az összes országra kiterjedő globális együttműködés a világjárvány leküzdésének két kulcsfontosságú eleme. A kommüniké szerint a felek folytatják a tárgyalásokat.

Az utóbbi hetekben egyre élesedő vita alakult ki London és az EU között az unió területén - főleg a brit többségi tulajdonú AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég által - gyártott vakcinák elosztásáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt napokban több olyan nyilatkozatot is tett, hogy az EU-nak megvannak az eszközei a vakcinaexport megakadályozására, különösen abban az esetben, ha az unió területéről a gyártók olyan országokba akarnak oltóanyagot exportálni, amelyekben magasabb az oltottsági arány, mint az EU-ban.

Ez az ügy lesz az egyik központi napirendi pont az uniós vezetők csütörtökön kezdődő online csúcsértekezletén is, amelyen az Európai Bizottság - a testület tisztviselőinek csütörtöki jelzései szerint - javaslatokat terjeszt elő az EU-ból más országokba irányuló vakcinaexport szorosabb ellenőrzésére.

A bizottság az oltóanyagexport elbírálásának egyik kritériumává kívánja tenni annak megvizsgálását, hogy fennáll-e viszonosság a kivitel célországa és az EU között a vakcinakereskedelemben.

Ez alig burkoltan Nagy-Britanniára vonatkozik, ahová az EU szerint a vakcinagyártók eddig legalább tízmillió adag oltóanyagot szállítottak uniós országokban működő üzemeikből, Nagy-Britanniából ugyanakkor az Európai Bizottság szerint eddig egyetlen dózis oltóanyag sem érkezett az EU-ba. Nagy-Britanniában - amely tavaly januárban kilépett az Európai Unióból - a felnőtt lakosságnak már több mint a fele megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát.  Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta összekötő bizottság szerda esti meghallgatásán kijelentette: nem hiszi, hogy "értelmes" lépés lenne bárki részéről az oltások, a vakcina-alapanyagok vagy a gyógyszerek forgalma elé akadályokat emelni.  Johnson alig burkoltan az ilyen lépések lehetséges gazdasági következményeire figyelmeztette az EU-t, mondván: egyes vállalatok "következtetéseket vonhatnak le" jövőbeni beruházási terveikkel kapcsolatban olyan országokban, amelyek önkényes döntésekkel akadályozzák az oltóanyagok forgalmazását.

Spanyolországban a húsvéti ünnepek alatt sem állnak le az oltással

A koronavírus elleni védőoltások beadása a húsvéti ünnepek alatt sem áll le Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Madridban. A szaktárca összesítése szerint eddig 8,5 millió adag vakcina érkezett a dél-európai országba, 6,6 millió ember az első, 2,2 millió már mindkét dózist megkapta.  Egy hét szünet után szerdától ismét elkezdték az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag alkalmazását.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 17-ből tíz tartományban "világos növekedést" tapasztalnak a fertőzés terjedésében. "Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát" - hangsúlyozta.   Az elmúlt 24 órában csaknem négyezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a regisztrált esetszám egy nap alatt hétezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 132-en fertőzöttek az országban.

Carolina Darias kitért arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre vonatkozóan nem szigorítanak a két hete elfogadott egységes központi szabályokon, de a tartományok saját hatáskörben növelhetik a korlátozások mértékét.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter felidézte: húsvétkor nem lehet utazni a tartományok között, az éjszakai kijárási korlátozás nem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel 6 óra előtt. Zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek.   A korlátozó intézkedések betartásának garantálására fokozzák az ellenőrzéseket, amelyhez országosan több mint 64 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak - részletezte a tárcavezető.  Felhívta a figyelmet a felelős magatartásra, az óvintézkedések betartására, és hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy a jövőben még szigorúbb intézkedéseket kelljen elrendelni egy újabb járványhullám megakadályozásához.

Spanyolország a hónap végétől feloldja a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási korlátozásokat, amelyek még tavaly decemberben léptek életbe, viszont április közepéig meghosszabbította a Brazília és Dél-Afrika felől érkezőkkel szemben fennálló korlátozásokat. Ennek értelmében a felsorolt területekről továbbra is csak a spanyol és andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Spanyolországba.

Brüsszel új intézkedést vezet be a módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására

Az Európai Bizottság új, azonnali intézkedést vezet be a koronavírus elleni módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására, ezt követően elegendő lesz kevesebb kiegészítő adatot benyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az ilyen vakcinák engedélyezéséhez - közölte az uniós végrehajtó testület szerdán.   A tájékoztatás szerint a rendeletmódosításra azért volt szükség, mert a vakcinák vírusmutánsokkal szembeni hatékonyságának biztosításához szükség lehet a már engedélyezett oltóanyagok hatóanyagainak módosítására.  Az emberi influenza elleni vakcinák módosításához használt módszerre támaszkodva a koronavírus-variánsokról szóló módosított rendelet meghatározza, hogy mely rendelkezéseket kell alkalmazni az engedélyezett oltóanyagok hatóanyagának módosításaira.  A frissített rendelet értelmében az engedélyezett vakcinák bármilyen módosítása egyszerűsített eljárással történhet, és az új rendelkezések hatálya valamennyi koronavírus-variánsra kiterjed. A vonatkozó uniós jogszabályok olyan rendelkezésekkel is kiegészülnek, amelyek segítségével a vállalatok arra összpontosíthatnak, hogy a szükséges bizonyítékokat időben összegyűjtsék.

A közlemény idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki azt mondta: a rendeletmódosítás célja, hogy megerősítse és felgyorsítsa a különböző vírusvariánsokkal kapcsolatos uniós válaszlépéseket.

"Lehetővé tesszük az EMA számára, hogy lerövidítse az új variánsokkal szemben védelmet nyújtó módosított vakcinák hatósági jóváhagyására szolgáló eljárást. A gyorsabb engedélyezés azt jelenti, hogy több vakcina kerül forgalomba, és több embert lehet beoltani Európában" - fogalmazott a brüsszeli EU-testület elnöke.

San Marinóban megkezdték a 18 év alattiak oltását

Elsőként indította el Európában a fiatalkorúak koronavírus elleni oltását San Marino Köztársaság, ahol első lépésben hétszáz 16 és 18 év közötti lakos beoltását kezdték meg a héten.  A fiatalok Pfizer-BioNTech-vakcinát kapnak. A 18 év alattiak oltását az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) engedélyezte, de egyelőre csak San Marino Köztársaságban kezdődött el, mivel számos országban a vakcina szűkössége miatt még az idősebb korosztályok oltását végzik. A miniállamban a 16 és 17 évesek is interneten vagy telefonon regisztrálhatnak. Számuk megközelíti a hétszázat.  A köztársaságban hétfőtől elindult a hatvan és hetven év közöttiek oltása, miközben Olaszországban a nyolcvan év felettiek vakcinázása még nem ért véget, a hetveneseké még el sem kezdődött.

A közel 34 ezer lakosú San Marino március elején kezdte el az oltást orosz vakcinával. Szputnyik V védőoltást több mint hétezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok. Az orosz vakcinából már a második dózisra elegendő szállítmány is megérkezett, de San Marino további több mint 18 ezer adagot rendelt Moszkvától. A Pfizer-védőoltást pedig Izraeltől vásárolta azután, hogy Olaszországtól a vártnál kevesebbet kapott.  Keddi adatok szerint több mint kilencezren kaptak eddig oltást, több mint ötszázan második dózisban is részesültek. 

Az izraeliek fele már a második oltást is megkapta

Az izraeli lakosság fele már a második oltást is megkapta az új típusú koronavírus elleni vakcinából - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön. Az ország 4 655 955 lakója a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során már két dózist kapott szerda estig a Pfizer oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint. További 550 ezer embert eddig egyszer oltottak be, és a második adag vakcinára vár, amit három héttel az első után adnak be Izraelben. Ezzel az oltottsági szinttel még nem közelítik meg a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot, de a járvány már így jelentősen visszaszorult.

A vakcina az előzetes várakozásokon felül, mintegy 95 százalékban hatékony a koronavírus fertőzés okozta súlyos tünetekkel járó betegségek elkerülésében, s az idős korú lakosság beoltása után szinte azonnal megmutatkozott pozitív hatása a súlyos esetek és a halálozás csökkenésében.

Az utóbbi hónapban az új fertőzések 97 százalékánál a brit koronavírus-változatot azonosították Izraelben, s noha ez fertőzőbb és veszélyesebb a korábbi változatnál, és ezen időszakban jelentős nyitást engedélyeztek a gazdaságban, a kereskedelemben és az oktatásban, mégis folyamatosan csökkent az új vírushordozók és a súlyos betegek száma. "A drámai eredmény eléréséhez nem szükséges a közösségi immunitás elérése" - nyilatkozta a lapnak Ran Blicer professzor, a Klalit nevű egészségbiztosító pénztár kutatóintézetének igazgatója. "A közvetett védelmi hatásnak nevezett jelenség már a közösségi immunitási szint elérése előtt megjelenik, és nagyban csökkenti a betegségek számát" - hangsúlyozta a szakember. "A maszkok viselése és a társadalmi távolságtartás elegendő lehet a megbetegedések csökkentéséhez és a gazdaság óvintézkedések melletti megnyitásához, és éppen ezt látjuk a gyakorlatban"- tette hozzá.

A Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár tanulmányt tett közzé közösen a haifai Technion Egyetemmel 1,8 millió izraeli adatai alapján, amely szerint az oltás 99 százalékban megakadályozta a megbetegedést a második vakcina utáni harmadik héttől, és 91 százalékban a fertőzést is elkerülték az oltottak.

Az idősebbeknél és a háttérbetegségekben szenvedőknél némiképp csekélyebb volt az oltóanyag hatékonysága, de náluk is kiemelkedően magas védettséget biztosított az oltás.

Szerdán 10 474 izraelit oltottak be először és 45 158-at másodszor a Pfizer oltóanyaggal. A december 20-án kezdődött oltási kampányban eddig 5 202 664-en (az ország lakosságának 55,96 százaléka) kapták meg legalább az első dózis vakcinát.  Jelenleg 12 906 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a koronavírus okozta szövődményekkel 740 embert ápolnak kórházakban, közülük 482-en súlyos esetnek számítanak, 189-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 6157-en haltak meg Izraelben.

Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában. A tudósítás szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba haladéktalanul megkezdődik. Korábban arról hangzott el tájékoztatás, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac vasárnaptól lesz kapható.

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani. Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról. Mint mondta, a kibocsátás még május előtt megkezdődhet.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) csütörtöki kibővített ülésén azt mondta, hogy a koronavírus miatt létrejött helyzet stabilizálódik Oroszországban, sikerül elkerülni a betegek számának robbanásszerű növekedését és meghaladni a legnehezebb időszakot. Hozzátette, hogy a fertőzés terjedését végérvényesen megakadályozni csakis a lakosság kollektív immunitásának elérése esetén lehet.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője méltatta, hogy az országban sikerült megakadályozni a influenzás és koronavírusos kevert fertőzés elterjedését. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az országban nincs tömegesen jelen a SARS-CoV-2-vírus brit és dél-afrikai változata. Beszámolója szerint az oroszok 99 százaléka az előírt 48 órás határidőnél hamarabb kapja meg a vírusszűrés eredményét.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel 4 492 692-re emelkedett.  A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel 4 109 281-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 760 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Legolvasottabb cikkeink