• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A spanyoloknál húsvétkor is oltanak, az osztrákok bezárnak

Hírek 2021.03.25 Forrás: MTI
A spanyoloknál húsvétkor is oltanak, az osztrákok bezárnak

Brüsszel új intézkedést vezet be a módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására - hírek a nagyvilágból folyamatosan frissítve.

Húsvétra hatnapos zárlatot vezetnek be Ausztria keleti tartományaiban

Ausztria legfertőzöttebb keleti tartományaiban húsvétkor - április 1-jétől 6-ig - teljes zárlatot vezetnek be, hogy megelőzzék a kórházak koronavírus-osztályainak túlterhelését - jelentette be Rudolf Anschober egészségügyi miniszter szerda este az érintett tartományfőnökökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.  "Burgenland, Alsó-Ausztria és Bécs napok óta kritikus járványügyi adatokat produkál, és ezt a lépést nem elsősorban a napi új megbetegedések növekvő száma miatt szükséges megtenni - bár a fővárosban ez a szám is magas -, hanem a kórházak fenyegető túlterheltsége miatt" - magyarázta a tárcavezető.

Ezekben a tartományokban az új megbetegedések 90 százalékáért már a koronavírus brit mutációja felelős, amely agresszívebb és fertőzőbb, mint az eredeti vírustörzs, a betegek súlyosabb tünetekkel kerülnek kórházba, és hamarabb szorulnak intenzív kezelésre - tette hozzá. Elmondta, hogy míg a járvány első és második hullámában megbetegedett emberek 0,7 százaléka került intenzív osztályra, a mostani brit variáns által fertőzötteknél ez az arány már 2 százalék.

A rendelkezések szerin nagycsütörtökön - az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és gyógyszertárak kivételével - újra bezárnak az üzletek, a fodrászatok, kozmetikák és masszázsszalonok. Kötelező lesz viselni az FFP2-es maszkot minden olyan belső térben, ahol egynél több ember van jelen, és szabadtéri csoportosulások alkalmával is. A jelenlegi éjszakai kijárási korlátozás helyett újra életbe lép a 24 órás korlátozás, amely alól kivételt csak az alapvető élelmiszerek beszerzése, a segítségnyújtás, illetve az egészségügyi séta jelent.

Szigorítják a határellenőrzéseket a cseh, a szlovák és magyar határon, az ezekből az országokból érkező ingázóknak a belépéshez nem lesz elegendő a korábbi, egy hétig érvényes negatív koronavírus teszt, hanem heti két alkalommal kell teszteltetniük magukat, hogy átjárhassanak a határon.

A tavaszi szünet utáni első hetet a tanulók még távoktatással kezdik, majd az iskolák nyitásakor mind a tanároknál, mind a diákoknál PCR-teszttel kívánják megelőzni, hogy a kéthetes otthonlét után bárki behurcolja a vírust a tanintézményekbe.

A rövid, de szigorú zárlat után, április 7-én kinyithatnak újra az üzletek és a szolgáltatók, de látogatásukhoz kötelező lesz egy negatív koronavírus teszt felmutatása. A tesztkötelezettség alól csak a patikák és az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok kapnak felmentést.

A miniszter nyomatékosan kérte a lakosságot, hogy tartsák be a szabályokat, és lehetőleg kerüljék a rokonlátogatásokat húsvétkor. Nem zárta ki, hogy a keleti régióban életbe lépő szigorítások - romló járványügyi helyzet esetén - más tartományokra is kiterjedhetnek.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 3289 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 520 993 pozitív esetet regisztráltak. A kórházban ápoltak száma jelenleg 2086, az intenzív kezelésre szorulók 447-en vannak. A fertőzés okozta betegség szövődményeibe az elmúlt napon 30-an haltak bele, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 9151-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 480 597.

Kompromisszumra törekszik a vakcinavitában London és az EU

Kompromisszumkészségre utaló közös közleményben jelezte szerdán a brit kormány és az Európai Bizottság, hogy kész együttműködni a koronavírus elleni oltóanyagok elosztása felett kialakult, meglehetősen kiéleződött vita rendezése érdekében.  A közlemény, amelyet a brit kormány részéről Boris Johnson miniszterelnök londoni hivatala tett közzé szerda este, leszögezi: a két fél ugyanazzal a világjárvánnyal néz szembe, és e járvány jelenlegi harmadik hulláma közepette az eddigieknél is fontosabb az együttműködés Nagy-Britannia és az Európai Unió között. A kommüniké szerint London és az Európai Bizottság tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehetne kölcsönösen kedvező kétoldalú viszonyrendszert kialakítani a koronavírus-járvány ügyében. Az egymásra utaltság jegyében a felek rövid-, közép- és hosszú távra szóló konkrét intézkedéseken dolgoznak a mindkét fél számára előnyös helyzet kialakítása végett, és azért, hogy bővíteni lehessen az oltóanyag-ellátást mindenki számára - áll a közleményben.

A tájékoztatás nem tér ki arra, hogy London és az Európai Bizottság pontosan milyen intézkedéseken dolgozik. A közlemény leszögezi azonban, hogy végső soron a nyitottság és az összes országra kiterjedő globális együttműködés a világjárvány leküzdésének két kulcsfontosságú eleme. A kommüniké szerint a felek folytatják a tárgyalásokat.

Az utóbbi hetekben egyre élesedő vita alakult ki London és az EU között az unió területén - főleg a brit többségi tulajdonú AstraZeneca gyógyszeripari óriáscég által - gyártott vakcinák elosztásáról.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az elmúlt napokban több olyan nyilatkozatot is tett, hogy az EU-nak megvannak az eszközei a vakcinaexport megakadályozására, különösen abban az esetben, ha az unió területéről a gyártók olyan országokba akarnak oltóanyagot exportálni, amelyekben magasabb az oltottsági arány, mint az EU-ban.

Ez az ügy lesz az egyik központi napirendi pont az uniós vezetők csütörtökön kezdődő online csúcsértekezletén is, amelyen az Európai Bizottság - a testület tisztviselőinek csütörtöki jelzései szerint - javaslatokat terjeszt elő az EU-ból más országokba irányuló vakcinaexport szorosabb ellenőrzésére.

A bizottság az oltóanyagexport elbírálásának egyik kritériumává kívánja tenni annak megvizsgálását, hogy fennáll-e viszonosság a kivitel célországa és az EU között a vakcinakereskedelemben.

Ez alig burkoltan Nagy-Britanniára vonatkozik, ahová az EU szerint a vakcinagyártók eddig legalább tízmillió adag oltóanyagot szállítottak uniós országokban működő üzemeikből, Nagy-Britanniából ugyanakkor az Európai Bizottság szerint eddig egyetlen dózis oltóanyag sem érkezett az EU-ba. Nagy-Britanniában - amely tavaly januárban kilépett az Európai Unióból - a felnőtt lakosságnak már több mint a fele megkapta a koronavírus elleni oltás első dózisát.  Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni alsóház bizottsági elnökei alkotta összekötő bizottság szerda esti meghallgatásán kijelentette: nem hiszi, hogy "értelmes" lépés lenne bárki részéről az oltások, a vakcina-alapanyagok vagy a gyógyszerek forgalma elé akadályokat emelni.  Johnson alig burkoltan az ilyen lépések lehetséges gazdasági következményeire figyelmeztette az EU-t, mondván: egyes vállalatok "következtetéseket vonhatnak le" jövőbeni beruházási terveikkel kapcsolatban olyan országokban, amelyek önkényes döntésekkel akadályozzák az oltóanyagok forgalmazását.

Spanyolországban a húsvéti ünnepek alatt sem állnak le az oltással

A koronavírus elleni védőoltások beadása a húsvéti ünnepek alatt sem áll le Spanyolországban - jelentette be Carolina Darias egészségügyi miniszter szerdán sajtótájékoztatón Madridban. A szaktárca összesítése szerint eddig 8,5 millió adag vakcina érkezett a dél-európai országba, 6,6 millió ember az első, 2,2 millió már mindkét dózist megkapta.  Egy hét szünet után szerdától ismét elkezdték az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyag alkalmazását.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a 17-ből tíz tartományban "világos növekedést" tapasztalnak a fertőzés terjedésében. "Vissza kell fordítanunk ezt a tendenciát" - hangsúlyozta.   Az elmúlt 24 órában csaknem négyezerrel nőtt a diagnosztizált fertőzöttek száma, a regisztrált esetszám egy nap alatt hétezerrel emelkedett. Százezer emberből átlagosan 132-en fertőzöttek az országban.

Carolina Darias kitért arra, hogy a közelgő húsvéti ünnepekre vonatkozóan nem szigorítanak a két hete elfogadott egységes központi szabályokon, de a tartományok saját hatáskörben növelhetik a korlátozások mértékét.

Fernando Grande-Marlaska belügyminiszter felidézte: húsvétkor nem lehet utazni a tartományok között, az éjszakai kijárási korlátozás nem kezdődhet sehol este 23 óránál később, és nem érhet véget reggel 6 óra előtt. Zárt nyilvános helyeken legfeljebb négyen, szabadtéren legfeljebb hatan gyülekezhetnek.   A korlátozó intézkedések betartásának garantálására fokozzák az ellenőrzéseket, amelyhez országosan több mint 64 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak - részletezte a tárcavezető.  Felhívta a figyelmet a felelős magatartásra, az óvintézkedések betartására, és hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy a jövőben még szigorúbb intézkedéseket kelljen elrendelni egy újabb járványhullám megakadályozásához.

Spanyolország a hónap végétől feloldja a Nagy-Britanniából érkezőkkel szemben elrendelt beutazási korlátozásokat, amelyek még tavaly decemberben léptek életbe, viszont április közepéig meghosszabbította a Brazília és Dél-Afrika felől érkezőkkel szemben fennálló korlátozásokat. Ennek értelmében a felsorolt területekről továbbra is csak a spanyol és andorrai állampolgárok, valamint az ezekben az országokban érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezők utazhatnak be Spanyolországba.

Brüsszel új intézkedést vezet be a módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására

Az Európai Bizottság új, azonnali intézkedést vezet be a koronavírus elleni módosított oltóanyagok engedélyezésének felgyorsítására, ezt követően elegendő lesz kevesebb kiegészítő adatot benyújtani az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) az ilyen vakcinák engedélyezéséhez - közölte az uniós végrehajtó testület szerdán.   A tájékoztatás szerint a rendeletmódosításra azért volt szükség, mert a vakcinák vírusmutánsokkal szembeni hatékonyságának biztosításához szükség lehet a már engedélyezett oltóanyagok hatóanyagainak módosítására.  Az emberi influenza elleni vakcinák módosításához használt módszerre támaszkodva a koronavírus-variánsokról szóló módosított rendelet meghatározza, hogy mely rendelkezéseket kell alkalmazni az engedélyezett oltóanyagok hatóanyagának módosításaira.  A frissített rendelet értelmében az engedélyezett vakcinák bármilyen módosítása egyszerűsített eljárással történhet, és az új rendelkezések hatálya valamennyi koronavírus-variánsra kiterjed. A vonatkozó uniós jogszabályok olyan rendelkezésekkel is kiegészülnek, amelyek segítségével a vállalatok arra összpontosíthatnak, hogy a szükséges bizonyítékokat időben összegyűjtsék.

A közlemény idézte Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki azt mondta: a rendeletmódosítás célja, hogy megerősítse és felgyorsítsa a különböző vírusvariánsokkal kapcsolatos uniós válaszlépéseket.

"Lehetővé tesszük az EMA számára, hogy lerövidítse az új variánsokkal szemben védelmet nyújtó módosított vakcinák hatósági jóváhagyására szolgáló eljárást. A gyorsabb engedélyezés azt jelenti, hogy több vakcina kerül forgalomba, és több embert lehet beoltani Európában" - fogalmazott a brüsszeli EU-testület elnöke.

San Marinóban megkezdték a 18 év alattiak oltását

Elsőként indította el Európában a fiatalkorúak koronavírus elleni oltását San Marino Köztársaság, ahol első lépésben hétszáz 16 és 18 év közötti lakos beoltását kezdték meg a héten.  A fiatalok Pfizer-BioNTech-vakcinát kapnak. A 18 év alattiak oltását az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) engedélyezte, de egyelőre csak San Marino Köztársaságban kezdődött el, mivel számos országban a vakcina szűkössége miatt még az idősebb korosztályok oltását végzik. A miniállamban a 16 és 17 évesek is interneten vagy telefonon regisztrálhatnak. Számuk megközelíti a hétszázat.  A köztársaságban hétfőtől elindult a hatvan és hetven év közöttiek oltása, miközben Olaszországban a nyolcvan év felettiek vakcinázása még nem ért véget, a hetveneseké még el sem kezdődött.

A közel 34 ezer lakosú San Marino március elején kezdte el az oltást orosz vakcinával. Szputnyik V védőoltást több mint hétezren kaptak, közöttük az egészségügyi dolgozók, a rendfenntartó erők tagjai és a pedagógusok. Az orosz vakcinából már a második dózisra elegendő szállítmány is megérkezett, de San Marino további több mint 18 ezer adagot rendelt Moszkvától. A Pfizer-védőoltást pedig Izraeltől vásárolta azután, hogy Olaszországtól a vártnál kevesebbet kapott.  Keddi adatok szerint több mint kilencezren kaptak eddig oltást, több mint ötszázan második dózisban is részesültek. 

Az izraeliek fele már a második oltást is megkapta

Az izraeli lakosság fele már a második oltást is megkapta az új típusú koronavírus elleni vakcinából - jelentette a Háárec című újság honlapja csütörtökön. Az ország 4 655 955 lakója a mintegy három hónapja elkezdődött oltási kampány során már két dózist kapott szerda estig a Pfizer oltóanyagából az egészségügyi minisztérium adatközlése szerint. További 550 ezer embert eddig egyszer oltottak be, és a második adag vakcinára vár, amit három héttel az első után adnak be Izraelben. Ezzel az oltottsági szinttel még nem közelítik meg a közösségi immunitáshoz szükséges legalább 70-80 százalékot, de a járvány már így jelentősen visszaszorult.

A vakcina az előzetes várakozásokon felül, mintegy 95 százalékban hatékony a koronavírus fertőzés okozta súlyos tünetekkel járó betegségek elkerülésében, s az idős korú lakosság beoltása után szinte azonnal megmutatkozott pozitív hatása a súlyos esetek és a halálozás csökkenésében.

Az utóbbi hónapban az új fertőzések 97 százalékánál a brit koronavírus-változatot azonosították Izraelben, s noha ez fertőzőbb és veszélyesebb a korábbi változatnál, és ezen időszakban jelentős nyitást engedélyeztek a gazdaságban, a kereskedelemben és az oktatásban, mégis folyamatosan csökkent az új vírushordozók és a súlyos betegek száma. "A drámai eredmény eléréséhez nem szükséges a közösségi immunitás elérése" - nyilatkozta a lapnak Ran Blicer professzor, a Klalit nevű egészségbiztosító pénztár kutatóintézetének igazgatója. "A közvetett védelmi hatásnak nevezett jelenség már a közösségi immunitási szint elérése előtt megjelenik, és nagyban csökkenti a betegségek számát" - hangsúlyozta a szakember. "A maszkok viselése és a társadalmi távolságtartás elegendő lehet a megbetegedések csökkentéséhez és a gazdaság óvintézkedések melletti megnyitásához, és éppen ezt látjuk a gyakorlatban"- tette hozzá.

A Makkabi nevű egészségbiztosító pénztár tanulmányt tett közzé közösen a haifai Technion Egyetemmel 1,8 millió izraeli adatai alapján, amely szerint az oltás 99 százalékban megakadályozta a megbetegedést a második vakcina utáni harmadik héttől, és 91 százalékban a fertőzést is elkerülték az oltottak.

Az idősebbeknél és a háttérbetegségekben szenvedőknél némiképp csekélyebb volt az oltóanyag hatékonysága, de náluk is kiemelkedően magas védettséget biztosított az oltás.

Szerdán 10 474 izraelit oltottak be először és 45 158-at másodszor a Pfizer oltóanyaggal. A december 20-án kezdődött oltási kampányban eddig 5 202 664-en (az ország lakosságának 55,96 százaléka) kapták meg legalább az első dózis vakcinát.  Jelenleg 12 906 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium, a koronavírus okozta szövődményekkel 740 embert ápolnak kórházakban, közülük 482-en súlyos esetnek számítanak, 189-en lélegeztetőgép segítségére szorulnak. A SARS-CoV-2-vírus okozta betegségben tavaly február óta 6157-en haltak meg Izraelben.

Megkezdődött a harmadik orosz vakcinatípus gyártása

Megkezdődött az új típusú koronavírus okozta Covid-19 ellen kifejlesztett harmadik vakcinatípus, a CoviVac tömeggyártása a moszkvai Csumakov Immunbiológiai Központban - közölte Valerij Falkov orosz oktatási és tudományügyi miniszter csütörtökön a Rosszija 24 hírtelevízió adásában. A tudósítás szerint az inaktivált egész vírust tartalmazó oltóanyag kiszállítása az ország régióiba haladéktalanul megkezdődik. Korábban arról hangzott el tájékoztatás, hogy a február 19-én bejegyzett CoviVac vasárnaptól lesz kapható.

A Csumakov Központ szerint a vakcinából áprilisban félmillió, aztán pedig évi 10 millió adagot terveznek kibocsátani. Oroszországban a lakosság oltását eddig alapvetően a Szputnyik V és kisebb mértékben az EpiVacCorona vakcinával végezték.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó, és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RDIF) vezérigazgatója közölte, hogy sikerült megállapodni a belgrádi Torlak virológiai intézettel a Szputnyik V gyártásáról. Mint mondta, a kibocsátás még május előtt megkezdődhet.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök az orosz fogyasztóvédelmi felügylet (Roszpotrebnadzor) csütörtöki kibővített ülésén azt mondta, hogy a koronavírus miatt létrejött helyzet stabilizálódik Oroszországban, sikerül elkerülni a betegek számának robbanásszerű növekedését és meghaladni a legnehezebb időszakot. Hozzátette, hogy a fertőzés terjedését végérvényesen megakadályozni csakis a lakosság kollektív immunitásának elérése esetén lehet.

Anna Popova orosz tisztifőorvos, a Roszpotrebnadzor vezetője méltatta, hogy az országban sikerült megakadályozni a influenzás és koronavírusos kevert fertőzés elterjedését. Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy az országban nincs tömegesen jelen a SARS-CoV-2-vírus brit és dél-afrikai változata. Beszámolója szerint az oroszok 99 százaléka az előírt 48 órás határidőnél hamarabb kapja meg a vírusszűrés eredményét.

Oroszországban a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 9221-gyel 4 492 692-re emelkedett.  A napi növekmény 0,19 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 288 852-re csökkent, a halálos áldozatoké 393-mal 96 612-re, a felépülteké pedig 10 881-gyel 4 109 281-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 118,5 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 265 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 484 760 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.