• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A Szervátültetettek XXIV. Világjátékára készülnek

Hírek 2023.04.01 Forrás: Weborvos
A Szervátültetettek XXIV. Világjátékára készülnek

A 20 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló 11 sportágban indul a világversenyen, korosztályos bontásban.

A szervátültetett embereknél az aktív mozgás és a sport a rehabilitációjuk elengedhetetlen része. Orvosilag bizonyított tény, hogy a beültetett szerv élettartama, a szervátültetettek életkilátása évekkel növelhető a rendszeres testmozgás segítségével. A Világjátékra utazó élsportolóink nemcsak megmutatják, hogy az egészségesekhez hasonló eredmények elérésére képesek, hanem egyben példaképei is valamennyi szervátültetettnek azt üzenve: Neked is sikerülhet!

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének fontos küldetése, hogy a szervátültetettek szabadidős és versenysportját minden erejével a támogatások függvényében népszerűsítse, támogassa, fejlessze.

Szervátültetettek XXIV. Nyári Világjátéka

Idén huszonnegyedik alkalommal rendezik meg a szervátültetett társadalom legrangosabb eseményét, a Szervátültetettek Világjátékát Perth-ben április 14-21. között. A világjáték jelentőségét növeli, hogy a pandémia óta ez az első világesemény, melyen sportolóink részt vesznek.

A versenyre 33 sportolóval utazik a magyar szervátültetett válogatott.

1978-ban, az angliai Porthmouthban rendezték meg az első, akkor még „Transzplantáltak Olimpiáját”. Az IOC azonban nem engedélyezte az olimpia névhasználatot, így 1986-ban, angliai székhellyel alakult meg a Szervátültetettek Világjátékának Szövetsége, vagyis a World Transplant Games Federation.

A magyar csapat csekély létszámmal, először 1987-ben vett részt a VI. Szervátültetettek Világjátékán, Innsbruckban, 1999 óta pedig az élvonal állandó tagja. 1999-es, Magyarországon rendezett világjáték óta a hazai csapat a nemzetek összesített pontversenyében rendszerint az első 5 ország között végez. Bízunk abban, hogy a csapat kis létszáma ellenére ismét sikerül az első öt ország között végeznünk.

A 20 vese-, 7 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) indul a világversenyen, korosztályos bontásban. 

Ennek apropóján tartják a csapat ünnepélyes eskütételét április 1-jén 11 órakor, ahol a program szerint beszédet mond: Märcz Tamás, az NSÜ Sportszakmai Támogatáskezelői és Módszertani igazgatója, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület elnöke és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke.

Legolvasottabb cikkeink