• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szociális életpályáról egyeztet az ágazati fórum

Hírek Forrás: MTI

Megtárgyalják majd azt a 14 szakmai javaslatot, amelyet az ágazatban dolgozók a legfontosabbnak ítéltek.

A szociális életpályáról, a kollektív szerződésről és a bérfejlesztésről egyeztetnek a Szociális Ágazati Érdekegyeztető Fórum idei ülésein - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a fórum mindhárom oldala - a munkavállalók, a fenntartók és a kormány - teljes egyetértés mellett alakította ki éves munkatervét, amelyben a "mindennapi szakmai munkát" érintő kérdéseket is megvitatják.

Az Emmi azt követően adott ki közleményt, hogy csütörtökön megtartotta idei első ülését az ágazati egyeztető fórum, amelyen tárgyaltak az ágazati bérpolitikáról és a bérrendszerről is.

Emlékeztettek arra, hogy az államtitkárságon 2014 augusztusa óta folynak az egyeztetések a szociális ágazati érdekképviseletekkel.
A közlemény szerint a csütörtöki ülésen Nyitrai Imre szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy tavaly jelentős előrelépés történt, mind a bérrendezés, a munkaközi szünet, mind az ágazati érdekegyeztetés újraindítása ügyében.

Azt írták, a kormány elkötelezett abban, hogy anyagilag és erkölcsileg is megbecsülje az ágazatban dolgozók munkáját, ezért 2014 óta - az idei költségvetési összeggel együtt - 60 milliárd forintot fordít a bérekre.

A fórumon az önkormányzatok, civil szervezetek, egyházak és állami szervezetek mellett a szociális ágazat szakszervezetei - a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete - is részt vettek - közölték. Hozzátették: megállapodtak abban is, hogy két-három havonta folytatják az egyeztetést.

Kitértek arra, a kormány célja, hogy az egyeztetés minél szélesebb körű legyen, ezért "a közeli hetekben" tovább bővül az érdekegyeztetés köre, olyan újabb fórumokkal, ahol az érintett valamennyi érdekegyeztető szervezet kifejtheti álláspontját.

A csütörtöki üléssel kapcsolatban a fórum egyik tagja, a Szociális Intézmények Országos Szövetsége (SZIOSZ) is közleményt adott ki. Nyilatkozatukban üdvözölték, hogy a fórum az éves munkatervébe beépítette azt a 14 szakmai javaslatot, amelyet a szociális szakma prominens képviselői, az érdekképviseleti szervezetek és a területen működő szakszervezetek a legfontosabbnak ítéltek.

Üdvözölték továbbá, hogy a szociális ágazat irányítói folyamatos és érdemi párbeszédet kívánnak folytatni az ágazat szereplővel, és reményüket fejezték ki, hogy a szociális életpálya megvalósul.