• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

A szövettant is képes kiváltani az MI támogatta eljárás

Hírek MA 10:32 Forrás: Weborvos
A szövettant is képes kiváltani az MI támogatta eljárás

Magyar szakemberektől tanulja a világ a kapszula-endoszkópiás csúcstechnológiát.

Elsőként a magyar páciensek számára vált elérhetővé az a csúcstechnológiás, 3D-s kapszula-endoszkópiás eljárás, melyet mostantól a Budaörsön megnyílt EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrumban is elvégeztethetnek. A csupán néhány órás vizsgálat a mesterséges intelligencia segítségével akár 99%-os hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket az eddigi tapasztalatok szerint. A fejlesztés annyira új, hogy a világ minden tájáról hazánkba érkeznek a szakorvosok, asszisztensek és technikusok, hogy elsajátítsák a forradalmi technológia használatát. 

Hazánkban több mint 10 éve érhető el a kapszula-endoszkópia a teljes tápcsatorna és a gyomor vizsgálatára, ezalatt a székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum nagyjából 5000 ilyen eljárást végzett el, amivel világviszonylatban is csúcstartó. Idén júliustól már Budaörsön is élhetnek ezzel a lehetőséggel a páciensek, az EndoRobotics Tápcsatornai Szűrő- és Oktatócentrum közel 600 m2-es komplexumában. 

Fájdalommentes diagnózis, életmentő prevenció 

Az emésztőrendszeri daganatok és egyéb elváltozások napjainkra kétségtelenül a legkomolyabb népegészségügyi kihívások közé kerültek, ráadásul a betegségek már a fiatalabb, 50 év alatti korosztályt sem kímélik. Ezért is kap egyre nagyobb hangsúlyt a megelőzés és a korai diagnózis, a hagyományos szűrőeljárások azonban gyakran kellemetlenek. „Nem lehet elégszer hangsúlyozni a prevenció fontosságát: ami most még egy polip vagy apró elváltozás a bélfalon, évek múltán már daganatos területként azonosíthatjuk. Az elérhető felmérések szerint azonban endoszkópos kolonoszkópiás vizsgálatra az emberek negyede megy csupán el” – jegyzi meg Prof. Dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője (lásd vezető képünkön).

Az élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás technológia a fájdalmat és egyéb kellemetlenségeket teljes mértékben kiküszöböli. Az eljárás során a páciensnek csupán egy átlagos méretű kapszulát kell lenyelnie, melyet mágneses erővel egy robotkar juttat el az emésztőcsatorna azon pontjáig, ahonnan már a bélrendszer természetes mozgása végzi ezt a feladatot. A néhány órás vizsgálat során akár 50 000 felvételt is továbbíthat a kapszula, melyet a mesterséges intelligencia segítségével elemeznek. Mindez jelentősen felgyorsítja az értékelés folyamatát, miközben drasztikusan javítja annak pontosságát is: a tapasztalatok szerint a módszer 95-99%-os hatékonysággal képes azonosítani a daganatos területeket - míg az emberi szem nagyjából 70-90%-os aránnyal. 

 

Élen járnak a magyar szakemberek a technológia alkalmazásában 

A mesterséges intelligencia bevonása jelentősen javítja az orvosi munka hatékonyságát, a korábban órákat is igénybe vevő kiértékelés mindössze 20 percre rövidülhet, mivel az algoritmus előszűri a gyanús képeket a leletanyagban. Az új budaörsi EndoRobotics-ban ráadásul a világon elsőként használják a taiwani Darwin 3D orvosi képalkotó algoritmus és az Amerikai ANX Robotica kapszula endoszkópos optika technológiájának kombinációját, mely így mobilisabb, emellett pontosabb és erősebb robotkarral és a legújabb MI szoftverrel van felszerelve. A vizsgálatok így még precízebbek és gyorsabbak, egyes modulok pedig akár a szövettani mintavételt is kiválthatják. 

„Ez a berendezés és technológiai háttér csak a magyar páciensek számára érhető el jelen pillanatban, ami óriási lépést jelenthet afelé, hogy sikerrel vegyük fel a harcot a hazánkban is vezető haláloknak számító emésztőrendszeri betegségekkel. Ez az MI által támogatott, élő, 3D-s kapszula-endoszkópiás vizsgálat olyannyira újdonságnak számít az egészségügyi innovációk terén, hogy az amerikai gyártó a budaörsi oktatócentrumba, az EndoRobotics-hoz küldi betanulásra az orvosokat, asszisztenseket és technikusokat a világ minden tájáról. Ez nem csupán a megoldás forradalmiságát, de a közreműködő magyar orvosok szakértelmét és értékes tapasztalatát is dicséri. Ráadásul ezzel arra is lehetőséget kapunk, hogy vezető szerepet töltsünk be a technológia jövőbeli továbbfejlesztésében” – teszi hozzá Prof. Dr. Madácsy László