• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

A vastagbél hónapja: genetika a terápiában, genetika a szűrésben

Hírek 2024.02.27 Forrás: Weborvos
A vastagbél hónapja: genetika a terápiában, genetika a szűrésben

Választhatunk olyan szűrést is, ami egy egyszerű vérvételt követően is előre jelezheti az estleges kóros elváltozások kialakulását.

Magyarország világelsők között van a vastagbélrák előfordulásában, és évente mintegy 5000 honfitársunk hal bele e betegségbe. Az elégszer el nem mondható egészséges életmód és táplálkozás mellett a kulcs a szűrés és a korai felismerés. Mire e betegség jól érzékelhető tüneteket ad, sokszor már áttétek is keletkeztek, ami még a lemodernebb kezelések mellett is rontja a túlélés és a gyógyulás esélyét. A Magyar Rákellenes Liga már évek óta, külön segíti e betegek gyógyulását, de most a molekuláris diagnosztika már nem csak a kezelés során, de a korai felismerésben is segíthet - hívta fel a figyelmet a szervezet közleményben.

Mint írták, minden év márciusa a márciusa a vastag- és végbélrák elleni küzdelem hónapja, aminek szomorú aktualitást ad, hogy Magyarország a világelsők között van a vastag- és végbélrák elfordulásban. 2020-ban a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint 9.417 új esetet diagnosztizáltak (ami az összes diagnosztizált daganatos megbetegedés mintegy 13%-a), és évente közel 5.000 honfitársunk halt meg e betegségben. A betegség elleni küzdelem és az időben történő felismerés leghatékonyabb módja egyértelműen a szűrés, nem véletlenül indult Magyarországon központilag szervezett szűrőprogram is.

Mivel a 2018 őszén indult vastag- és végbélrák szűrő programnak köszönhetően egyre több érintett beteg kerül felismerésre, ezért a Magyar Rákellenes Liga megszervezte a Vastagbélrák Genetikai Vizsgálata Programját, ami a genetikai vizsgálatok megszervezésével számos beteget segített – és segít jelenleg is – hozzá a modern, célzott terápiás lehetőségekhez.

A vastag- és végbél daganatos megbetegedése, avagy kolorektális rák a legtöbb esetben jóindulatú elváltozásokból, úgynevezett polipokból alakul ki. Ezek a polipok (adenómák) a bélfal belső felületén kialakuló mirigyes elváltozásként fejlődnek, de funkciót nem látnak el. Ezek még nem okoznak tüneteket, ám megfelelő szűrővizsgálattal már kimutathatók. Adott esetben e jóindulatú elváltozásokból aztán a rosszindulatú daganat megközelítőleg 5-10 év alatt fejlődik ki.

Az átlagos kockázatú, tünetmentes, 50 év feletti populáció mintegy negyedében van jelen vastagbél-polip, rák pedig nagyjából ezek 5%-ából alakulhat ki. A korán felismert daganatok 90%-ban gyógyíthatók, ezzel szemben a távoli áttéteket adó esetekben már csak legfeljebb 20% az esély a teljes gyógyulásra.

Nehezíti a helyzetet, hogy a betegek sokáig (akár éveken át!) tünetmentesek maradhatnak, és csupán a későbbi szakaszban jelennek meg a tünetek. Vastag- és végbélrákra utaló tünetek lehetnek a bélcsatorna szűkülete következtében kialakuló fájdalmas székletürítés, hasi fájdalom, puffadás, székletben megjelenő vérzés, illetve az emiatt kialakuló vérszegénység. (Egyébként minél közelebb helyezkedik el a daganat a végbélnyíláshoz, annál hamarabb vezet tünetek megjelenéséhez.)

A korai felismeréshez nyújthat egyszerű és hatékony eszközt a modern molekuláris diagnosztika, ami az úgy nevezett szabadon keringő DNS-t vizsgálja. Ez a genetikai információnkat hordozó láncnak olyan töredékeit takarja, amelyek különböző módokon, például sejtjeink pusztulásával vagy aktív kiválasztással a testnedvekbe (pl. vérbe) kerülnek. Daganatos megbetegedések esetén a szabad DNS koncentrációja jelentősen megnövekszik a testfolyadékokban.

Mivel ma már ismerjük azon génrégiókat, amelyek elemzésével a vastag- és végbélrák rizikója rendkívül nagy érzékenységgel kiszűrhető, így egy egyszerű vérvételt követően a mintában a kolorektális rákkal kapcsolatba hozható négy gén öt régiójának biokémiai módosulását vizsgálják a vérmintából kivont, szabad DNS-en. Mivel az így felismerhető kóros mintázatok megjelenése megelőzi a sejtek rosszindulatú elváltozásait, illetve a tünetekkel járó, előrehaladott állapotot, e vizsgálat hatékony módszer a megelőző rákszűrésre, vagy a betegség akár kiújulásának vizsgálatára azoknak is, akik idegenkednek a kolonoszkópiától, vagy a székletvér teszttől.

Ne feledjük: legjobb megelőzni a vastag- és végbélrák kialakulását egészséges életmóddal (pl. dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás elhagyása, rendszeres testmozgás) és különösen megfelelő táplálkozással (pl. tartósítószerekben, vörös húsokban szegény, ám rostban gazdag táplálkozás).

Járjunk el rendszeresen szűrővizsgálatokra, és ne hagyjuk, hogy esetleges félelmeink vagy kényelmünk megakadályozzon ebben: választhatunk olyan szűrést is, ami egy egyszerű, a nap bármely szakaszában elvégezhető vérvételt követően is előre jelezheti az estleges kóros elváltozások kialakulását.

Legolvasottabb cikkeink