• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Akciózik a kínai gyógyszer-felügyelet

Hírek Forrás: HENT Hírlevél

Országos akció indul Kínában a gyógyszerek engedély nélküli forgalmazásának visszaszorítására.

A közlemény szerint a kínai egészség- és gyógyszerügyekért felelős állami hivatal hat hónapos akciója kiterjed mind az interneten lebonyolított jogsértő kereskedelemre, mind pedig a hagyományos kínai gyógyszerek hamisítványainak eladására is. A hivatal jelezte, hogy az akcióval párhuzamosan szigorítják az ágazat tevékenységét szabályzó előírásokat is, ám ez utóbbi kapcsán részleteket egyelőre nem árult el - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT).

Wu Sen, a hivatal helyettes vezetője kijelentette, hogy a jogellenes ügyleteket szigorúan büntetni kell, le kell leplezni az illegális vállalkozásokat és ki kell vonni a forgalomból az érintett termékeket.

A hat hónapos akcióról beszámoló Reuters kiemeli, hogy a kínai állami szervek évek óta harcolnak a gyógyszerek hamisítása ellen. Tavaly augusztusban például majdnem 2 ezer embert vettek őrizetbe, illetve több mint 180 millió dollár értékű árut foglaltak le és mintegy 1100 illegális üzemet számoltak fel. A hamisít gyógyszerek köre a cukorbetegségtől a magas vérnyomáson át a veszettségig, igen sokféle egészségügyi probléma kezelésére kiterjedt és azokat mindenütt, így a tévében, az interneten, valamint újságokban is hirdették. A kínai vezetés korábban már ígéretet tett arra, hogy rendbe teszi az ágazatot, miután 2008-ban az Egyesült Államokban hozzávetőleg 150-en meghaltak Kínában gyártott szennyezett heparin vérhígítótól. Ám a megoldást az ország bonyolult és még alakulófélben lévő jogi szabályozási környezete egyelőre gátolja, holott ez a probléma nem csak a külföldi érintetteket, de a belföldi közvéleményt is felháborítja. A kínaiak legfőképpen a gyógyszerek rossz minősége és a magas árak miatt elégedetlenek.

A kínai gyógyszerhatóság piacszabályozó szándékú bejelentésére egyébként azt követően került sor, hogy a kínai rendőrség amiatt indított eljárást a brit GlaxoSmithKline vállalat ellen, hogy forgalma fellendítése érdekében hivatalnokokat és orvosokat vesztegetett meg. A gyanú szerint a GSK hat év alatt 489 millió dollár értékű jent utalt át különféle utazási irodáknak és tanácsadó vállalkozásoknak vesztegetés céljára. A brit vállalat a kezdeti elhatárolódás után elismerte, hogy egyes helyi vezetőik – akik közül négyen már előzetes letartóztatásban vannak – a jelek szerint valóban jogsértő eszközökhöz folyamodtak. Az eset után kerültek a kínai hatóságok ellenőrzésének fókuszába a nagy külföldi multinacionális vállalatok.

A hongkongi kínai egyetem egyik, korrupcióval foglalkozó tanára egyenesen katasztrofálisnak minősíti a gyógyszerszektor helyzetét Kínában, ám rámutatott arra is, hogy túlzottan egyszerű megoldás a nagy külföldi vállalatokat felelőssé tenni olyan gondokért, amelyeket az ország maga nem tud orvosolni.